Aktuális

Szita-gyilkosság: sztárügyvédek védenék Erikát

P. Gál Judit

Létrehozva: 2012.11.11.

Több ismert büntetőügyvéd is vállalná a Szita Bence meggyilkolásával gyanúsított P. Erika védelmét. Lapunk azután kérdezte meg a neves védőket, hogy az asszony kirendelt ügyvédje elmondta: sztárügyvédeket is megkeresett a nevelőanya, de nemet mondtak neki.

A gyilkossággal gyanúsított P. Erika ügyétől mégsem idegenkednek a nagy nevű ügyvédek, ahogy azt az asszony kirendelt védője állította – járt utána a Bors.

– Ha nálam érdeklődik az asszony, biztosan igent mondok, méghozzá úgy, hogy személyesen kérem meg a megyei bíróság elnökét: rendeljen ki a védelemre – nyilatkozta lapunknak Bárándy György, a magyar ügyvédi kar doyenje. – Ha 1966-ban, szintén kirendelt védőként vállaltam a zuglói nyilasper fővádlottját, az ötszázhatvan ártatlan ember megölésével vádolt Kröszl Vilmos képviseletét, a gyerekgyilkossággal gyanúsított P. Erikával sem tennék másképp. Amikor Kröszlt védtem, bíztam benne, hogy a védőbeszédem hatására megmenekülhet a halálbüntetéstől. Ugyanakkor Bárándy György, a magánember azt akarta, hogy végleg vonják ki a társadalomból. Lehet, hogy hihetetlennek hangzik, de ez mégsem hatott ki arra, hogyan láttam el a védői munkámat.

Dezső Antal, a móri mészárlás miatt tényleges életfogytiglanra ítélt, majd jogerősen felmentett Kaiser Ede ügyvédje is hasonló véleményének adott hangot.

– Számomra ügyvédi etikai kérdés, hogyha az állam a teljes büntetőhatalmának legnagyobb energiájával nyomoz, akkor én se gondolkodjak azon, vállalható-e a védelem. De ezt persze mindig a konkrét ügy részletes megismerése után lehet csak eldönteni.

Jován László, aki azt a Csapó Józsefet is védte, akit Farkas Helga személyi szabadságának megsértéséért elítéltek, de bűntársa, Juhász Benedek későbbi megölésének vádjában felmentettek, sem látja másképp.

– Orvosi szempontból is érdekes, hogyan jut el egy konszolidált életet élő, kétgyermekes asszony odáig, hogy parancsot adjon egy 11 éves kisfiú megölésére. Morálisan természetesen vállalhatatlan az ügy, de egy ügyvédnek nem szabad erkölcsi szempontból megközelítenie a kérdést.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek