Aktuális

A WikiLeaks szerint Varga nem beszél jól angolul

Munkatársainktól

2012. november 30. péntek 09:00

Összesen hatmillió forintért béreltek egy fordítócéget, hogy az IMF-tárgyalásokon segítse Varga Mihály tárca nélküli minisztert. A cégről szinte semmit sem tudni, a miniszter sajtóirodája hallgat az ügyben.

Tolmácsot kellett fogadni a tárgyalásokhoz a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) – derül ki a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szerződéseiből. A kormany.hu-ra feltöltött dokumentumok szerint 2012. június 2. és 2013. május 31. között hatmillió forintot fizet ki a minisztérium az E+I Tolmács és Szolgáltató Betéti Társaságnak az „egyes nemzetközi pénzügyi szervezetekkel való kapcsolattartásért felelő̋s tárca nélküli miniszter részére, feladatköréhez kapcsolódóan angol és német nyelven szinkrontolmácsolási és fordítási feladatok ellátására”.

Hogy pontosan mennyi munkája volt eddig a cégnek, azt nem tudni, a minisztériumtól és Varga Mihály sajtóirodájától ugyanis egyetlen kérdésünkre sem kaptunk választ. Tény, hogy ez idáig nem sokszor ült asztalhoz Varga és az IMF csapata.

Varga angoltudása egyébként nem először kerül napirendre. A miniszternek nincs nyelvvizsgája, a parlament honlapján szereplő önéletrajza szerint azonban tárgyalási szinten beszél angolul. Ennek ellenére a WikiLeaks által 2011-ben kiszivárogtatott adatokban az szerepel, hogy alig tud angolul.

April Foley, korábbi budapesti amerikai nagykövettel való találkozása után a követség táviratában a következőt írták: nem beszél folyékonyan angolul, de folyamatosan próbálkozik, még akkor is, ha enyhén szólva alig érthető, amit mond. Varga idén májusban, miniszteri kinevezése után, az Origónak adott interjújában azt mondta, hogy nem szándékozik tolmács segítségét igénybe venni. 

Magáról a fordítócégről egyébként az interneten szinte semmilyen információt, elérhetőséget nem lehet találni. Az adatok szerint az 1992-ben alapított bt. adószáma többször is változott az évek során. A cég egyik tagja, Szilárdné Wurdits Erzsébet 2008-ban Brüsszelben tolmácsolt az APEH-vezetők látogatásán, amelyen részt vett Veres János akkori pénzügyminiszter is.

– Emlékszem ilyen nevű hölgyre, azonban nem az én tolmácsomként volt ott, így nem tudnám megítélni a munkáját. A nemzetközi tárgyalá­sokon egyébként teljes mértékig elfogadott a hivatalos tolmács használata – mondta a Borsnak a szocialista Veres János.
 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15382123_auto_resized.jpg
vg.hu

Ezen Lenke néni is meglepődne: drágult a kenyér, de még mindig jobb a helyzet, mint a Szomszédok idején

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15381919_auto_resized.jpg
ripost.hu

Így süsd a hurkát és a kolbászt, hogy ne durranjon ki!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15381019_auto_resized.jpg
astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp november 26-december 2.: a harmónia megőrzésére koncentráljunk

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15383632_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Sokkoló röntgenfelvétel: szörnyű, mit húztak ki az idős férfi fenekéből

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/10275_resized.jpg?avcount=1669500306
she.life.hu

Ha ennyit nem bír ki egy kapcsolat, akkor amúgy is csak az idődet rabolta volna...

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2022/11/jyINx3UmdVlCS0y2xoA2TE3iD_zmYcFX62bQzpEOVms/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzhlZDE5OTYyN2NiZDQxNWZhNzZlMmVhMDE0MzBlNTI5.jpg
Tragédia

Megrázó részletek a 4-es főúton történt tragédiáról: az út szélén hozták világra a kisbabát, anyját és őt sem tudták megmenteni

https://cdn.borsonline.hu/2022/11/g9wV819UwpXKS10pIZnkNfHMdEj0t8HVVvgbLLfH2yM/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2MwYTIzZjEzMGZlNTQxZWM4ZjE2ODYzNDZjMzBiZTMw.jpg
Aktuális

Dollárbaloldal: így ömlött a pénz a Bajnai-cégekhez