Aktuális

Sörtől remélnek voksokat a politikusok

Bors

2012. szeptember 24. hétfő 20:00

A sör is főszerephez jut Barack Obama választási hadjáratában. A habzó nedűvel számos politikus mutatkozik rajta kívül is. Legutóbb Orbán Viktor is így tett.

Amerikai kampányszakértők szerint jobban tudnak azonosulni a választók azokkal a jelöltekkel, akik söröznek. A legnagyobb tábornak ugyanis a bor túlságosan „úri” ital, míg a sörfogyasztás közelebb áll a mindennapi munkából élő emberekhez. A kampányokat tervező szakemberek éppen ezért nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy sörrel fényképezzék le az elnöki vagy miniszterelnöki posztra pályázókat.

Barack Obama amerikai elnök élen jár ezen a téren. A Fehér Házban még saját barna sört is készíttetett, a receptjét nyilvánosságra is hozta. Előfordult az is, hogy egy hivatalos találkozón bor vagy pezsgő helyett inkább egy pohár sör mellett beszélgetett. Kampánykörútján is előszeretettel vásárolt helyi sörkülönlegességeket. Támogatói a hagyományos „Még négy év!” szlogen helyett gyakran ezt kiabálják neki: „Még négy sört!” (A két mondat angolul rímel is egymásra.)

Angela Merkel német kancellárt választói pózoktól mentes politikusnak tartják. Ez egyrészt kelet-német múltjának, másrészt a németeknek oly fontos sörszeretetének köszönhető. Merkel ugyanis a bajor sörnapok rendszeres látogatója, annak ellenére, hogy egykori diáktársai és korábbi kollégái visszaemlékezései szerint fiatalabb korában absztinens volt. Sörrel a kezében először 2005-ben, első kancellári kampánya során látták.

Vaclav Havel csehszlovák, majd cseh államfő volt a rendszerváltó kelet-európai térség politikusai közül az első, aki kampánya során, 1989-ben, sörrel mutatkozott. A helyszín a prágai, Aranytigrishez címzett vendéglő volt. Itt ivott Bill Clinton amerikai elnökkel és a Rolling Stones tagjaival is.

Orbán Viktor tavaly októberi brüsszeli útja során egy videoüzenetben mondta el, az Európai Unió mire jutott a válságkezelő programmal. A kormányfő egy székben ülve beszél, hallgatósága pedig a mellette álló asztalra helyezett pohárnyi sörből áll. Az utolsó mondat éppen ezért arról szól: Orbán még legurítja ezt a sört, aztán indul is Budapestre. A film Orbán Facebook-oldalára került fel. Ugyanezen az oldalon több olyan kép is látható, amelyen Orbán társaságban bort ízlelget, hol pohárnyi fehéret, hol vöröset. Lapunknak is úgy nyilatkozott: vörösbort szokott fogyasztani.

Gyurcsány Ferenc 2007. május 1-jén, a Városligetben bástyázta körül magát sörökkel, amit, akárcsak az MSZP majálisán megjelent szimpatizánsai, műanyag pohárból fogyasztott. Gyurcsány ugyanazt ette és itta, mint a többi résztvevő. A menü sör, virsli, mustár, és frissen sütött fehér kenyér volt.  

További cikkek

Világűr

Veszélyben vagyunk? Januárban még nyolc aszteroida közelíti meg a Földet

Ez is érdekelhet

life.hu

Ezt az élelmiszert semmiképpen ne fogyaszd a koronavírus-járvány ideje alatt

ripost.hu

Jégesővel és havazással érkezik a hidegfront az országba, ekkor készül lecsapni

she.life.hu

A Kulcsár Edina-ügy margójára: Mikor „illik” szakítás után újra szerelembe esni?

mandiner.hu

Bár Jakab még soha nem nyert választást, a fáradtság jeleit látja Orbánon

kemma.hu

Rendőrségi fotón ismerték fel magukat a tatabányai tinik, azonnal feladták magukat

origo.hu

1,2 millió ember halálát okozta antibiotikumoknak ellenálló kórokozó

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: már 12 fertőzött van, a németek a visszalépést fontolgatják!

vg.hu

Milliókat nyerhetnek a kisvállalkozások a ma nyíló pályázaton

life.hu

Vannak tünetek, amelyek hónapokig megmaradhatnak az omikron-fertőzés után: ezek azok

magyarnemzet.hu

Több külföldi vevőnek is próbálták eladni a Városházát

metropol.hu

Gyász! Meghalt a gyönyörű, kék szemű színésznő

origo.hu

Megunta a sorban állást Pesterzsébeten, és megmutatta, szerinte mire való a városi terepjáró - videó