Éhgyomorral könnyebb szorítani a nadrágszíjon – ám ami az öltözködésnél működhet, az a családi kasszánál kivitelezhetetlen. A magyaroknál ráadásul a várható súlyos áremelések miatt nem csak az asztalra kerülő hús, tejtermék, zöldség és gyümölcs kerül veszélybe, de a mindennapi kenyér is.
– Az idei súlyos aszály, valamint a tőzsdei spekulációk egyaránt sújtják a húsosokat. Idén a takarmányok közel 50 százalékkal drágultak, s mivel a baromfitartás összköltségének mintegy 70 százalékát teszi ki a szárnyasok tápanyaga, ezért a gazdák 30 százalékos emelésre kényszerülnek, ha el akarják kerülni a csődöt. A vásárlók azonban már eddig is kevesebbet tudtak csak baromfihúsra költeni, így az áfacsökkentés jelenthetne megoldást –mondja dr. Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács igazgatója.
Ha 27-ről 5 százalékra csökkenne ezeknek a termékeknek a forgalmi adója, az 60 milliárd forint kiesést jelentene az állami kasszából, de 100–120 ezer munkahely maradhatna meg, s
az infláció sem nőne – sorolja a hatásokat a szakember. A Sertésszövetség elnöke, Sákán Antal is hasonló véleményen van.
– Már október elejétől 25–30 százalékos emelésre van szükség, amit az általános forgalmi adó csökkentésével lehetne kivédeni. Míg a magyarok a nyolcvanas években fejenként 40 kiló húst ettek, ma már csak 28 kiló jut a tányérra, s ez a szám még tovább csökkenhet.
A takarmány árának megugrása miatt a tej és a sajt 15–20 százalékos áremelését jósolja a Tej Terméktanács igazgatója, Lukács László. A Magyar Pékszövetség szerint pedig a pékségekben dupla áremelésre lehet számítani.
– A Vidékfejlesztési Minisztérium nem látja drámainak a helyzetet. Kenyérgabonából megtermett annyi, amennyire az országnak szüksége van, így az önellátásunk, sőt exportképességünk is biztosított. Ugyanakkor a kormány vizsgálja, hogy milyen hatása lehet az áfaváltoztatásnak. Volt már példa erre, amikor csökkent az áfa néhány évvel ezelőtt, akkor a kereskedelem egyszerűen lenyelte a látszólagos megtakarítást, a fogyasztók pedig minimális hatást érzékeltek – tájékoztatta lapunkat a minisztérium sajtóirodája.
Ugyanakkor a Nemzetgazdasági- és Vidékfejlesztési Minisztériumban azt közölték, hogy a szerdai kormányülésen megalakult az a munkacsoport, amely az év végére elkészíti intézkedési javaslatait egy esetleges magyarországi egy élelmiszerár-robbanásra. Miközben a minisztériumok a megoldáson dolgoznak, az átlagemberek már most spórolós receptek szerint sütnek és főznek. Csényi Mária Sámson fiával jár vásárolni.
– Piacra kell jönni vásárolni. Itt olcsóbb a zöldség, a gyümölcs, a tejtermék. Érdemes nagyobb mennyiséget venni. Nálunk a kertben megterem a padlizsán, a cukkini és a fűszernövények. Hetente háromszor van főzelék: krumpli, zöldbab vagy spenótos tészta. Hús helyett rendszerint tojás kerül az asztalra.
Szilágyi Bori szerint a dráguló élelmiszerek ellen nem az olcsóbb ételek, hanem a több fizetés az igazi megoldás.– Ezer forintból egy négytagú családnak legfeljebb rántott levest, krumplis vagy káposztás tésztát lehet készíteni, de savanyúságnak lehet, hogy már csak a cukros-ecetes víz marad. – Azzal spórolok, hogy több zöldséget használunk, a pörkölt nem csirkecombból, hanem szárnyból készül, a húsleves farhátból is jó, s a csirkebőrt borsólevesbe lehet belefőzni.
Devecseri Jánosné olcsóbb húsokkal, kolbásszal és panírtöltelékkel trükközik. – Rántott hús helyett karfiolt vagy padlizsánt kell sütni. Ezek párizsiasan, morzsa nélkül sütve még finomabbak.
S hogy mit mond a séf?– Ha olcsóbban akarunk főzni, elsősorban a húsos ételeket kell hanyagolni. Tésztából készülhet káposztás és krumplis. Több főzeléket együnk, hús helyett cukkinit, padlizsánt vagy gombát kell kirántani. A belsőségek sem annyira drágák. Resztelve vagy rántva jó a csirke-, vagy sertésmáj, pörköltnek a pulykaszív, és húsból az olcsóbb csirkeszárny – sorolja tanácsait Pintér Zsolt, a Fény utcai piacon található Faloda szakácsa.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.