Aktuális

Megtéveszti a szondát a csodapirula

Hu-Zo

2012. szeptember 4. kedd 11:00

Jégkockarágcsálás és rézérme-szopogatás után új, piamérő-átverő módszerre esküsznek a járművezetők. Egy tablettára, amely kilencedére csökkenti a kifújt levegő alkoholszintjét.

A barátnőmhöz mentem, és már nem voltam teljesen józan. Amikor leparkoltam, láttam a visszapillantó tükörben, hogy jönnek a rendőrök. Gyorsan elővettem az ajándéknak szánt whiskysüveget, kinyitottam és jól meghúztam úgy, hogy a rendőrök is lássák. Persze azonnal megszondáztattak, rendesen el is színeződött. Mondtam nekik, hogy de kérem, én ide jöttem, megyek fel a barátnőmhöz, és csak most húztam meg az üveget, hogy bátorságot gyűjtsek. Nem tudtak velem mit csinálni, a motor már állt és a slusszkulcsot is időben kivettem – mesélte egy neve elhallgatását kérő olvasónk. Az ő esete is jól példázza, hogy a sofőrök körében igenis van igény az alkoholt semlegesítő megoldásokra.

Nem csoda hát, hogy máris hiánycikk az angoloknál az Alcopal nevű tabletta, amelyről úgy tartják, öt korsó sör után is bátran autóba ülhetünk, mert általa megússzuk a büntetést. Az Indiában előállított, szimetikon hatóanyagú tabletta csökkenti az alkohol felszívódását a vérben. Így az eredeti mennyiségnek csupán kilencede távozik a tüdőből, ami megtéveszti a szondát. Az angol pubok előtti parkolókban majd’ mindenki bekap egy-egy tablettát.

Dr. Zacher Gábor toxikológus egyenesen baromságnak tartja a csodapirulát, amit átlagosan egy fontért, azaz 360 forintért kínálnak az interneten.

– A szondakijátszásokkal kapcsolatos tévhitek tömege dőlt meg az évek során a rézpénz- és jégszopogatástól a nagy kanál zsír lenyeléséig.  Nem találtak még ki biztos módszert, leszámítva a művese- kezelést, de nem is érdemes ilyesmivel kísérletezni. Itt ugyanis sokkal többről van szó, mint egy műszer és a hatóság félrevezetéséről. Az ilyen-olyan szondatrükközésekkel a sofőrök elsősorban önmagukat és az esetleges áldozataikat csapják be – figyelmeztet a toxikológus, akinek David Edwards piaspray nevű találmányáról is megvan a véleménye. A szerkezet lényege, hogy nagy sebességgel 0,0075 milliliter alkoholt juttat a szervezetbe, ami a nyálkahártyán keresztül felszívódva pármásodpercig tartó részegséget okoz.

– Furcsa így tálalni Hemingway inhalálós módszerét, de ez sem megoldás. Iszik vagy vezet, választani kell! Jámbor István, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti vezetője két klasszikus próbálkozást említ a szondakijátszásra.

– Előfordul a konyakmeggyes trükk, amikor azt mondja a sofőr, hogy csak egy bonbont fogyasztott el. Annak idején, szélsőséges körülmények között magam is teszteltem az eszközt, természetesen nem a volán mögött ülve. Egy egész doboz konyakmeggyet megettem, s a mérés és az utolsó élelemfogyasztás között előírt legalább tízperces időeltérés helyett csak öt percet vártam. Ennek ellenére a kifogástalan mérőműszer meg sem mozdult.

A másik tévhit, hogy nem jelez a szonda, ha az ember fújás előtt a nyelvével befogja a cső végét. Ez az üvegből készült szerkezetnél kifejezetten veszélyes mutatvány, mert az alany könnyen megvághatja a nyelvét. A hagyományos szondát pedig hevülésig kell fújni, ám hideg marad, ha nem jut bele elég levegő.

Súlyos büntetés

A törvény értelmében, ha a gépjárművezető véralkoholszintje meghaladja a 0,5 ezreléket, 150 ezer forint közigazgatási bírság szabható ki. Ha viszont a vér etil-alkohol-tartalma meghaladja a 0,8 ezreléket, akkor bűncselekményről beszélhetünk, ami 75 ezer és 73 millió forint közötti pénzbüntetéssel, valamint eltiltással sújtható. Az olyan balesetek okozói, mint az ittasan okozott, kettőnél több emberéletet követelő M3-as karambol, 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetők.    

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16471542_auto_resized.jpg
origo.hu

Óriási robbanás, valami szörnyű dolog történt a Krímben

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/19909_resized.jpg?avcount=1695513009
origo.hu

Elképesztő terpeszt mutatott be Köllő Babett - VIDEÓ

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16471650_auto_resized.png
metropol.hu

Rádőlt egy egyéves gyerekre a tévé Nógrádban: elhunyt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16471459_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Birkózó-vb: Fritsch Róbert ezüstérmes

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16471630_auto_resized.png
metropol.hu

Meghan Markle hivatalosan is bejelentette: vége, nincs tovább

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/19915_resized.jpg?avcount=1695513009
origo.hu

Pőre képek kerültek erő Rita Oráról 18+

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16471043_auto_resized.jpg
travelo.hu

Új, különleges tarantulafajt fedeztek fel Thaiföldön

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16469255_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Esztergomi robbantás: két kisgyermeke hiába várja haza a hősi halált halt rendőrt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/19790_resized.jpg?avcount=1695513009
she.life.hu

Miért velem hozatja el a főnököm a ruháit a tisztítóból?(x)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16469254_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Elszabadultak az indulatok G.w.M lemondott fellépése miatt – A rapper reagált a róla szóló pletykákra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/19822_resized.jpg?avcount=1695513009
life.hu

Folyton fáradt vagy? A depresszió egyik tünete is lehet(x)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2023/09/7_6hFektJyMOOzKko2O6OPTaI4k9zF1GpnkeimIKOHU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzg5MzM3ZDcxNzU3MDRkYzZhZjJhMDM4NzY5YjI3NjYz.jpg
Tragédia

"Nagyon jó apuka volt" - munkába indult, de útközben meghalt az ötgyermekes apa

https://cdn.borsonline.hu/2023/09/ulliFzrTBJVpOH4yEpP-my_HrXKcEUEvt5FVrwp5b18/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Q5NGVlY2U0M2IyYTRmN2Y4ZWIwM2U2OGMyZTZjODdi.jpg
Tragédia

Megtörte a csendet az Esztergomban elhunyt rendőr kollégája, aki ott volt a robbantásnál