Aktuális

Egyre gyorsabban terjednek a nemi betegségek

Huszti Zoltán

Létrehozva: 2012.09.01.

Míg a HIV-fertőzés lehetőségével és veszélyeivel a legtöbben már tisztában vannak, ismét felütötték fejüket az olyan, elfeledettnek hitt nemi betegségek, mint a szifilisz vagy a hepatitis. Az óvszer ezek ellen nem mindig véd.

Ugrásszerűen nőtt Európában a szifiliszes és más, nemi úton terjedő betegségek száma.– A legelterjedtebb a Chlamydia fertőzés, ami antibiotikumokkal jól kezelhető, de ha nem ismerik fel időben, meddőséget és impotenciát okoz. Gyakran ez az oka, hogy nem érkezik a várva várt gyermekáldás – figyelmeztet Pedru Mária, a nemi betegségeket szűrő Interlabor vezetője.

– Az a tapasztalat, hogy csak akkor vizsgálják e kór fennállásának lehetőségét, amikor jelentkeznek a tünetek: viszketés vagy égő érzés kíséri a vizelést. Pedig a nyirokcsomók duzzanatánál is gondolni kell erre.

Szintén veszélyes a hepatitis C, ami sokáig tünetmentesen fertőz. Ha nem ismerik fel időben és krónikussá válik, akkor májzsugor vagy májrák lép fel. – Egyre gyakrabban találkozunk vele, mert nemcsak nemi úton terjed, hanem pearcing vagy tetoválás készítésekor is. Hiába vannak szigorú előírások, akik feketén dolgoznak vagy spórolni akarnak, ezeket nem tartják be. Csak megbízható helyen szabad ilyen beavatkozást végeztetni – figyelmeztet a szakember.

A szifilisz azután került a figyelem középpontjába, hogy a pornófilmek forgatását a betegség gyors terjedésének a veszélye miatt le kellett állítani. – A szifilisz szinte azonnal fertőz, miután megkapta valaki. Mire a nagy dózisú penicillin injekciót megkapja a beteg, már rengeteg partnernek továbbadhatta – folytatja Pedru Mária.

– A diagnosztizálásához sötétlátóteres mikroszkópra és tapasztalt orvosra van szükség. A kórt a testnedvek és a fertőzött tárgyak is terjesztik. A kondom ezek ellen a betegségek ellen kevés, nyelvre, tetováló vagy drogos tűre nem húzható fel! Boldog és biztonságos szexuális életet csak megbízható társsal lehet folytatni – szögezte le.

Ezt dr. Pálfalvi László szülész-nőgyógyász főorvos is osztja. – A szifilisz hosszú ideig valóban ritka betegség volt, ezért a fiatal orvosok közül sokan nem találkoztak még vele. Állapotosoknál kötelező a szűrés, hiszen a magzatra is veszélyes. 

A hepatitis C-t a vér közvetíti, sokáig az infúzióval kapták el. Ezeket a készítményeket ma már szűrik. A Chlamydiát a legkönnyebb felismerni, hiszen folyással jár, patikában kapható teszttel szűrhető. Nem szabad elhanyagolni – figyelmeztet a főorvos.
 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek