Aktuális

Bárkit bilincsbe ver az ország legjobb kommandósa

Sütő Dániel

Létrehozva: 2012.09.18.

Csukott szemmel is bárkit bilincsbe ver az ország legjobb kommandósa, aki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Merkur Bevetési Egységének tagja. A harcos profi birkózóként kezdte, de a kommandó lett az élete.

A NAV Merkur Bevetési Egységének főhadiszállásán járt a Bors, ahol találkoztunk Magyarország legjobb kommandósával. István csak legyint, mikor erről kezdjük faggatni, és rögtön azzal kezdi, hogy egy ilyen egységben sosem egyénben, hanem csapatban gondolkodnak.

– Nehéz és veszélyes helyzetekben vetnek be bennünket, ahol mindenkinek fontos szerepe van, s tökéletes összhangban kell teljesíteni – magyarázza István, aki személyét védendő sem arcát, sem valódi nevét nem fedheti fel a nyilvánosság előtt. – Mindenkinek mindenhez kell értenie ebben a szakmában, a jogszabályi háttértől kezdve a technikai dolgokig. A NAV Merkur Bevetési Egysége éppen ezért sokszor jóval rizikósabb helyzeteket kell, hogy megoldjon, mint más speciális csoportok. Számtalanszor kell gazdasági bűnözőkre lecsapnunk, akik akár három gomb lenyomásával is többmilliárdos áfa-csalások bizonyítékait tudják eltüntetni. Hogy ebben megakadályozzuk őket, egy dologgal tudjuk őket teljesen ártalmatlanítani: a meglepetés erejével – mosolyodik el a kemény kötésű kommandós a kámzsája alatt.

Hozzáteszi: ez is csak egy a számtalan példa közül. Mint mondja, nincs két egyforma helyzet. A másodperc tört része alatt kell életbevágó döntéseket hozniuk. Ezért nem jó kommandósnak az, aki csak fizikai képességei miatt lehet alkalmas. Itt agyban és pszichésen is nagyon ott kell lenni. Az akcióik 80–85 százaléka így mindig dinamikus behatolással indul, amikor hirtelen rajta ütnek a bűnözőkön.

– Én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a szüleim már négyéves koromtól kezdve a sporttal neveltek. Tízéves koromig tornáztam, majd átváltottam a birkózásra, amiben megtaláltam akkori önmagamat. Kitartóan sportoltam, aminek meglett az eredménye is: voltam junior-világbajnokságon ezüst-, felnőtt világbajnokságon bronzérmes a súlycsoportomban. De megjártam a 2004-es athéni olimpiát is. Csak pár éve, hogy felvettek a Merkurhoz, de azóta is ezt tartom életem egyig legjobb döntésének. Nagyon szeretem, amit csinálok – meséli átéléssel a kommandós, aki meg is mutatta a Borsnak, hogy miben a legjobb.

– A bilincselés az egyik főprofilom, nem találtunk eddig olyan bűnözőt, aki ki tudott volna szabadulni a szorításomból. De a legelső éles akcióm igazán emlékezetes volt, egy szemétkupac alól húztuk ki a keresett személyt, aki egy szépen megtermett és igen kötött izomzatú férfi volt. Annyira merev volt, hogy nem lehetett csak úgy hátrafeszíteni a karjait. Előbb az egyik, majd a másik kezére raktam egy-egy bilincset, s úgy rögzítettem a két karperecet egymáshoz – emlékszik vissza István.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek