Ötven év múlva már nem jut hús a Földön

étel
PUBLIKÁLÁS: 2012. augusztus 31. 10:00
Fasírt helyett szója, sült oldalas helyett sült padlizsán – a tudósok azzal rémisztgetnek, hogy ha így gyarapszik tovább a Föld lakossága, akkor mindenkinek át kell térnie a vegetáriánus életmódra, hogy étel jusson az asztalokra.
S. D., Hu-Zo

Földünk túlnépesedése és a bolygó fokozatos elsivatagosodása a tudósok szerint odáig vezethet, hogy 40-50 év múlva az emberek kénytelenek lesznek hús helyett zöldségeket az asztalra tenni, ha meg akarják tömni a hasukat.

– Az emberek jelenleg állati eredetű termékekből nyerik fehérjeszükségletük 20 százalékát. Ezt az arányt körülbelül 5 százalékra kellene csökkenteni, hogy elegendő táplálék jusson a 2050-ig várhatóan 9 milliárdosra duzzadó globális népesség egészének – számolták ki a Stockholmi Nemzetközi Vízintézet szakemberei.

A jóslat realisztikus és ijesztő, de a szakemberek szerint nem kell még pánikolni, mivel évtizedes távlatokról beszélünk, és addig biztosan megtaláljuk a megoldást.

Az állatok viselkedésének és fejlődésének neves magyar kutatója, prof. dr. Csányi Vilmos etológus úgy véli, egyébként sem valószínű, hogy a világ lakossága képes lenne átállni a teljes vegetarianizmusra, miután a húsevés az ember génjeiben kódolva van.

– Legközelebbi rokonaink, az emberszabásúakhoz tartozó csimpánzok és bonobók a fehérjeszükségletük 10 százalékát fedezik vadászatból. Esetükben megfigyelhető az is, hogy a zsákmányt többen fogyasztják el. Noha az adott állatot elejtő egyed igyekszik minél előbb elvonulni társaitól, nem lép fel támadólag, ha mindenki letép magának egy darabot belőle. Ezt nevezik potyatűrésnek – mutatott rá Csányi, hogy hogyan is gondoskodnak közeli rokonaink a „családjuk” hússal való ellátásáról. Ezt a viselkedési formát vitte tovább az ember a génjeiben, és lett aktív vadász.

A Fény utcai piac Falodájának séfje bízik abban, hogy a hús nélküli élet víziója csupán rémálom, s nem kell majd úgy vadászni az élelemre.

– A hozzánk betérők 70 százaléka húst eszik, a többiekből is csak egy páran vegetáriánusok. Ezzel együtt nem esnék kétségbe, ha hús nélküli ételeket kéne főznöm, csak azért bánkódnék, mert én is húspárti vagyok – mondja Pintér Zsolt.

– Nem örülnék, ha vegetáriánus étteremben lennék séf, de feltalálnám magam. Készítenék rántott cukkinit, padlizsánt vagy sajtot. Most is van az étlapunkon juhtúróval töltött gombafej, gombapaprikás és sajtos-tejfölös tészta. Jöhetne a sóska, a spenót, a zöldborsó, a zöldbab párolva vagy főzelékként, és a paradicsomos káposzta vagy a krumplifőzelék – magyarázza.

Bereznay Tamásnak, a Pesti Disznó séfjének főztjét államfők, királyok, hercegek imádják.Nem véletlen, hogy konyhaügyekben egykor a Köztársasági Elnöki Hivatal is vakon megbízott benne, hiszen ő készítette Sólyom Lászlónak és vendégeinek az ebédet, vacsorát.

– Már a gondolattól is megijedek, hogy nem ehetnénk húst, hiszen én magam is nagy húsimádó vagyok. A kényszer nagy úr, talán sikerülne átnevelni az embereket a zöldségevésre, de én személy szerint ezt nem tartom valószínűnek – mondta el Bereznay a Borsnak.

– Egyszer-egyszer persze belefér a menübe a húsmentes étel. Főzelék formájában én is preferálom a zöldségeket, de a pörkölt, a sült oldalas vagy a fasírt szerintem elengedhetetlen tartozéka egy jó kelkáposzta-főzeléknek – szögezte le a sztárséf, aki szerint el kell fogadni: az ember nem fog tudni lemondani a húsról.
 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.