Aktuális

Krumplishálós szondát küldtek a világűrbe

Sütő Dániel

Létrehozva: 2012.08.30.

Kézmelegítő párnákból, mobiltelefonból és fényképezőgépből is készíthető űrszonda, nem kell milliárdos technika. A Hegyháti Csillagvizsgáló maroknyi csapata fillérekből épített egy eszközt, amivel fantasztikus képeket készítettek, és adatokat is gyűjtöttek. A szondát egy krumplisháló fogta össze.

Szegény ember vízzel főz – tartja a mondás. Ebben a szellemben készítette el első amatőr, légkörkutatási célú szondáját csillagászok maroknyi kis csapata a Vas megyei Hegyhátsálon. A Pannon Közeli Világűr Ballon Projektet nem egészen 300 ezer forintból hozta össze Benkő Imre amatőr rádiós, Csák Balázs és dr. Hegedűs Tibor csillagászok, valamint Hegyi Norbert projektvezető.

– A hidrogénnel töltött ballon alatt függő tudományos szonda feladata a szélsebességmérés, fényképezés és videózás volt a közeli világűrből – tudtuk meg Tuboly Vincétől, a Hegyháti Csillagvizsgáló Alapítvány elnökétől. – Került bele egy 25 kilométeres magasság felett is működő GPS-jeladó, ami egy rádió adó-vevőre volt kötve. Ez folyamatosan sugározta a helyzetét megadó adatcsomagokat, melyet mobiltelefonnal is foghattunk. A második nyomkövető rendszer egy Android operációs rendszerű mobiltelefon volt, mely SMS-ekben küldte el a koordinátákat. Ezek az elektronikai eszközök egy 45 centi átmérőjű, kézmelegítő párnák által fűtött hungarocell gömbben kaptak helyet, amely a nagy magasságban uralkodó –60 °C körüli hőmérséklettől védett. Így épségben visszatértek a Földre a képrögzítéshez használt fényképezőgéppel és mobiltelefonnal együtt – magyarázta Tuboly Vince.

A külső szemlélő számára labdára hasonlító eszközt tehát egészen érdekes megoldásokkal állították össze, hogy a Hegyháti Csillagvizsgálótól elindítva bejárja az égbolt egy apró részét. A kísérlet nem várt sikereket hozott.

– Egy eddig ismeretlen technikai hiba miatt az elért pontos magasság ismeretlen, de a képek elemzése alapján 30 kilométer fölé emelkedett az eszköz – folytatta a csillagvizsgáló elnöke. – Három órát utazott a levegőben, majd a szlovéniai Lendva település közelében egy fa tetején landolt a szonda. A fényképezőgép az indítástól a fa első megrázásáig rögzített, és sikerült nagy felbontású videót is készíteni.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek