2380 forintért eszik a magyar

étel
PUBLIKÁLÁS: 2012. augusztus 25. 09:00
Kevesebbet költünk alkalmanként éttermekre, mint négy éve, de ahol jól főznek, oda szívesen visszajár a vendég. Az íz és a kiszolgálás többet számít, mint az ár. Elvesztették egyeduralmukat a hamburgeresek, miközben egyre népszerűbbek a különböző nemzetek konyhái.
Balajti Péter

A magyarok 46 százaléka látogatott el legalább egyszer valamelyik gyorsétterembe az elmúlt egy év során – derült ki a GfK Hungária étkezési szokásokat vizsgáló friss felméréséből. A népszerűségi listák élén azonban a hagyományos éttermek, illetve vendéglők állnak, de a büfék és pizzériák is megelőzték a gyorséttermeket.

A színvonalas helyeken az átlagosnál műveltebb és magasabb jövedelemmel rendelkező 40–49 évesek fordulnak meg gyakrabban, a fiatalabb generáció tehetősei azonban gyakran voksolnak még mindig a gyorséttermekre.

A magyarok negyede kizárólag otthon étkezik, a többség azonban még mindig jár étterembe, igaz, ritkábban, s nem hajlandó többet költeni. A hagyományos éttermekben átlagosan fejenként 2380 forintot hagyunk, a gyorséttermekben 1200 forintot fizetünk.

Szempont az íz

– Pár kilométert autóztunk, csak hogy mexikói gyorsétteremben ebédeljünk, de megérte – állítja Kaczmarczyk Gábor, aki kollégájával, Molnár Péterrel ebédelt.
– Amerikában kedveltük meg a mexikói konyhát. Jók az ízek, megvan a hangulat, gyors a kiszolgálás, árban középkategóriás. Ráadásul egészségesebb a burrito, mint a hamburger. Gábor hozzáteszi: előnyben részesíti a nemzetközi konyhát. Nála a legfőbb választási szempont az íz, aztán a kiszolgálás gyorsasága és az ár következik.

Az éttermek kapcsán bizony sok a félreértés, vélekedik Achilles Philippo Sparta, az Okay Italia étterem tulajdonosa. – Nálunk a legbonyolultabb ételre is legfeljebb 15 percet kell várni, a déli, 990 forintos menünél viszont csak öt perc a türelmi idő. Ennél olcsóbban gyorsétteremben sem laknak jól. S az sem mindegy, mennyire! Egy kiadós étkezés után két órával nem lesz éhes a vendég, mint egyes gyorsbüfék után. A vendégnek az ízeken túl a vendégszeretet, a bánásmód számít. Szeretni kell a konyhát és a vendéget. Ennyi a titok.

Őszi Zoltán, a kecskeméti Szőlőfürt vendéglő főpincére azt mondja, hogy a vendégeknek elsődleges az étel íze, minősége. Minden csak azután következik. – Nálunk azt szeretik, hogy még menüből is többféle van, naponta 4 leves és 5 főétel, bármilyen kombinációban. Hétköznap a környező munkahelyekről járnak hozzánk, szombat délben pedig a családok. Ôk általában akkor, ha vásárolni voltak, s nem maradt az anyukának ideje a főzésre. Vasárnap pedig a svédasztalos ebéd a nyerő.

Kovács Attila többszörös válogatott kerékpárversenyző és Berzicza Tamás világbajnok ezüstérmes birkózó az egészséges ételeket részesíti előnyben. – Odavagyok a halakért, de jöhet a csirke is, a nehezebb ételektől viszont tartózkodom –mondja Attila, aki étteremben inkább a nemzetközi ízekre szavaz, míg a magyar konyhának odahaza hódol. – Szeretjük a tágas, hangulatos helyeket és a minőségi kiszolgálást – magyarázza Tamás. – Egy jó étterembe szívesen visszatér az ember. A különleges ételekért szívesen kifizetünk akár 3–4 ezer forintot is.

Dorián András szombatonként látogat étterembe, ahol 6–12 ezer forintot is fizet: – Nem szeretem a gyorséttermeket, s a minőségi helyeken is igyekszem az egészséges ételeket választani. 

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.