Aktuális

Feljelentjük egymást az adóhatóságnál

2012. május 8. kedd 10:00

A vagyonosodási vizsgálatok negyede szomszéd vagy üzlettárs bejelentésére indul Magyarországon. Tavaly körülbelül kétszázötven ilyen eset volt. A lelkes feljelentőknek nem árt tudniuk: rájuk is visszaüthet a vizsgálat.

 

Szeret gonoszkodni a magyar, legalábbis a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai erről tanúskodnak. A megindított vagyonosodási ellenőrzések negyedét ugyanis civil feljelentők (szomszédok, rosszakarók, elhidegült házastársak, munkatársak) bejelentései alapján indítják.

Vajon mi a menete egy ilyen ellenőrzésnek? Az adóhatóságtól lapzártánkig nem kaptunk választ a kérdéseinkre, így kénytelenek voltunk egy névtelenséget kérő adóellenőr információira is hivatkozni.

Hivatalosan a NAV munkatársainak a névtelen feljelentésekkel nem kötelező foglalkozni, a revizor mérlegelhet az ilyen esetekben. Ilyenkor gyakran pár perc alatt átnézik a megvádolt személy adóbevallását, hol lakik, milyen ingó és ingatlan vagyon szerepel a nevén.

– Sok olyan esettel találkozunk, amikor a mellettünk élő ismerős vagy házastárs jelent fel bennünket névtelenül – mondta Kocsis Zoltán, az adóellenőrzésekre specializálódott Dr. Vilmányi és Társa Ügyvédi Iroda közgazdásza. – Persze utóbbi esetben vissza is üthet a dolog, hiszen a házastárs vagyonát is vizsgálhatják, például a közös bankszámlák helyzetét.

Ha úgy ítélik meg, valóban fennáll az illegális gyarapodás lehetősége, akkor ellenőrzést indítanak. Erről már értesítik az érintettet is, a bejelentő nevét viszont adó-titok védi. A meggyanúsított személynek küldenek egy kérdőívet, amelyben rákérdeznek a vagyoni helyzetére.

A bejelentéstől az ellenőrzés elrendeléséig eltelhet akár egy esztendő is, innen pedig még tovább tarthat az eljárás. A nyertem a lottón duma itt már nem működik, mindent papírokkal kell igazolni. Ha nem megy, a hatóság megállapítja az eltérést, illetve azt, hogy ezután mennyi adót kellett volna fizetni. Ehhez jön még a bírság (az adóhiány további körülbelül ötven százaléka), illetve a késedelmi pótlék. Persze a döntés ellen több jogorvoslati lehetőség is nyílik, akár bírósághoz is lehet fordulni – mondta Kocsis Zoltán. 

További cikkek

Kellemetlen

Öt évig titkolta, hogy pornós, rettentő kínos, ahogy lebukott a családja előtt

Baleset

Két mentőhelikoptert riasztottak a helyszínre: Szörnyű tragédia történt Bács-Kiskun megyében

Ez is érdekelhet

borsonline.hu

Két mentőhelikoptert riasztottak a helyszínre: Szörnyű tragédia történt Bács-Kiskun megyében

life.hu

Nincs vége a sztárszakításoknak! Ennek a párnak a szétválása nagyot fog robbanni

magyarnemzet.hu

Varga Judit: Súlyos tüneteket produkál az agresszív nyugati liberalizmus

boon.hu

Hajléktalanná vált a két miskolci mentős (videóval)

origo.hu

Gombócérés a torokban: az izmok ellazítása is segíthet

nemzetisport.hu

MLSZ: Csányi Sándor nagyobb együttműködést vár a szurkolóktól

vg.hu

Az omikron egyik alváltozata az eddigieknél is fertőzőbb lehet

origo.hu

Ezek most Magyarország legolcsóbb új autói, ki nem találná, melyik márka áll az élen

life.hu

Újabb áldozatot követelt a koronavírus: otthonában találták meg holtan a színésznőt

origo.hu

Mindenki kinevette ezt a lényt A Jedi visszatér forgatásán - videó