Segít a fogyásban az avokádó

PUBLIKÁLÁS: 2012. január 23. 19:00
Többféle olyan gyümölcs és zöldség is van az áruházak polcain, melyet látásból már jól ismerünk, viszont felhasználásukkal és ízükkel nem mindenki van tisztában. Hétfőnként jelentkező Gyümölcskosár nevű sorozatunk második részében az avokádót mutatjuk be.
Ne dobjuk el a magját!
Az avokádónak hatalmas, síkos tapintású magja van. Ezt a legtöbben egyből eldobják, pedig meg lehet próbálkozni azzal, hogy szép szobanövényt neveljünk belőle.
A kiszedett magot mossuk meg, majd a széles végével függesszük fel egy dunsztosüveg fölé úgy, hogy az alsó negyede a vízbe érjen. (Ebben segíthet egy fogpiszkáló vagy hurkapálcika: tegyük a vízzel színültig töltött dunsztosüveg szájára a fadarabot úgy, hogy megtámassza a magot, így csak a vége fog beleérni a vízbe.) Ezt az egészet rakjuk meleg helyre, de ne érje a tűző nap. A termés 6–8 hét múlva megreped, gyökeret hajt és csírázni kezd. Ha kis növény már 80 centinél magasabbra nőtt, vágjuk vissza kb. 30 centisre.

Amikor már gyökeret is hajtott, akkor ültessük el humuszban gazdag talajba úgy, hogy csak az alsó fele legyen a földben. Ezután már csupán rendszeresen kell öntözni, és várni, hogy szép növénnyé cseperedjen.


Puhát kéne venni











Hozzávalók 4 személyre:




Bors
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.