Aktuális

Négy pont segít az adósokon

Címkék
politika

Létrehozva: 2010.09.11.

Nyolc pontból négy logikus – mondta lapunknak Nagy Zoltán ingatlanjogász a kormány devizahiteleseket segítő, Kósa Lajos és Rogán Antal által jegyzett programjáról. A bankszövetség tegnap már tiltakozott a lépések ellen.



Érvek és ellenérvek
1. Megtiltaná az ügyfélnek hátrányos egyoldalú szerződésmódosítást.
Előnye:

Kétségek:

2. Megtiltanák az önkényes kamatemelést.
Előnye: Kiszámítható kamatmozgások. Önkényesen egyébként – papírforma szerint – ma sem emelhetnek a bankok.
Kétségek: Kérdéses, hogy a Magyar Nemzeti Bank kamatváltoztatására hogyan reagálnak majd a bankok. Ezek szerint akkor sem emelhetnének, ha a jegybanki alapkamat (jelenleg ez 5,25%) változik.

3. Előírnák a középárfolyam alkalmazását.
Előnye: A svájci frank jelenlegi árfolyamával számolva akár tíz forintot is megtakaríthatnának a hitelesek, ami havonta akár ötezer forintos enyhülés lenne a törlesztőrészletekben.
Kétségek: Bevezetésének csak akkor lenne értelme, ha előírnák, hogy a bankok nem a saját középárfolyamukat, hanem az MNB középárfolyamát használhatják.
Az ok: tegnap az MNB-nél 1 euró 286,77 forint volt. A kereskedelmi bankoknál 287 és 291 forint közötti árfolyamon számoltak.

4. Előírnák az ingyenes előtörlesztés lehetőségét.
Előnye: Brutálisak a mostani előtörlesztési díjak, sok banknál az összeg 8-10 százalékát is be kell fizetni pluszban. E mögött nincs szolgáltatás, a banknak sincs vesztesége, ezért érthetetlen a mostani gyakorlat.
Kétségek: nincsenek.

5. Kérelem esetén öt évvel meghosszabbítható lenne a futamidő. Kétségek:
– Ha nem változik a kamat és a részlet, akkor csak a bankok járnak jól.
– A döntés akkor előnyös, ha a futamidő meghosszabbodásával arányosan csökken a törlesztőrészlet. Ezt a lehetőséget viszont el fogják vetni a bankok.
– Ez olyan egyoldalú szerződésmódosítás lenne az ügyfél részéről, amit épp megtiltanak a bankoknak (Erdei Tamásnak, a Bankszövetség elnökének véleménye).

6. Az adóstól az aktuális piaci értéknél többet nem követelhetnének a bankok.
Kétségek: Ki mondja meg, hogy mennyi az aktuális ár? Mást állapítana meg a bank és mást az adós vagy az önkormányzat. Kidolgozatlan és számos kérdést felvető pont ez.

7. Fizetésképtelenség esetén a pénzintéztek nem kérhetnének büntetőkamatokat és más extra díjakat.
Előnyök és kétségek: Akik hitelt vettek fel, tudatában kellett lenniük azzal, hogy ezt vissza is kell fizetni. Persze előfordulhat, hogy valaki nehézségekbe ütközik, vagy megváltozik a helyzete, de nem biztos, hogy a büntetőkamat eltörlése megoldás lenne erre a problémára.

8. Ezek az intézkedések nem terjedhetnek ki sem az üzleti célú befektetésekre, sem a második vagy harmadik ingatlan hitelezésére.
Előnyök és kétségek:
Jogilag bonyolult kérdés, hogy mi számít első lakásnak, hiszen előfordulhat, hogy az adós kölcsönből veszi meg az otthonát, majd szabad felhasználású hitelből törleszt. Ez jogilag már üzleti célú befektetés, holott még mindig

Bors
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek