Aktuális

MIR-tengeralattjárók kutatnak a cári arany után a Bajkál fenekén

Címkék
tudomány

2009. július 19. vasárnap 10:00

Egy orosz történész szerint aranyat rejt a Bajkál-tó vize. Csak illene megtalálni. Az aranyrudakat Alekszandr Kolcsak admirális csapatai vonaton hurcolászták heteken keresztül ide-oda Szibériában. Meglehet, a szovjet-orosz polgárháborúban a fehérek oldalán harcoló Cseh Légió katonái is ügyesek voltak, állítólag kimenekítettek orosz földről egy jelentős aranyszállítmányt, s ennek következtében lehetett 1939-ig Európa egyik legerősebb valutája a csehszlovák korona.

Máig vitáznak 400 millió dolláron
Egy 1919. augusztus 14-i titkos feljegyzés szerint Kolcsak az arany egy részét repülőgéppel Franciaországba szállíttatta. Az akkori párizsi kormányzatnak ez kapóra jött, lefoglalta az értéket a cári kormány ki nem egyenlített világháborús tartozásaira hivatkozva. Noha a II. világháborút lezáró 1947-es Párizs-környéki béketárgyalásokon a Szovjetunió emlékeztetett erre, a franciák mélyen hallgattak... Ugyanezt tették 1997-ben, amikor az orosz kabinet tudatta, a 400 millió dolláros összegről soha nem mond le.
Így végezték
Kolcsakot 45 évesen 1920. februárjában bolsevik kivégzőosztag puskatüze küldte a másvilágra, holttestét az Angara folyó vízébe süllyesztették. Szemjonov atamán a Szovjetunió megalakulása után letelepedett az Egyesült Államokban, de később visszatért Mandzsúriába. Ez lett a veszte. 1945-ben a szovjetek elfoglalták e területet, és a bajkáli kozákok egykori főnöke horogra akadt. 1946-ban felakasztották. Kivégzői a legfurfangosabb módszert ötlötték ki, az atamánt hosszú percekig hagyták kínlódni a bitón.

(szabó)

További cikkek

Bejelentés

Túl messzire ment a baloldal a járványkezelés támadásában: Itt vannak Orbán Viktor legfrissebb bejelentései

Kellemetlen

Öt évig titkolta, hogy pornós, rettentő kínos, ahogy lebukott a családja előtt

Ez is érdekelhet