Vélemény

Vélemény: terápia

Szekeres Tamás

2013. november 22. péntek 08:15

Két hónapja csak, hogy a győri kosarasok autóbusza felborult, ketten meghaltak. Natasa Kovacsevics életben maradt, de a bal lábát térd alatt amputálni kellett. Fel tudják ezt fogni?

Egy 19 éves lány, aki szerelemről és sportsikerekről álmodik, aki tegnap még csodás jövőt látott maga előtt, ma már azon gondolkodik, egyáltalán van-e még így értelme az életnek. Pontosabban gondolkodhatna így is, de nem így gondolkodik. Talán azért, mert sportember. Aki tudja, az élet (mint a sport) állandó harc és küzdelem, de ugyanakkor állandó boldogság forrása is.

A múlt héten néhányan futóversenyen voltunk. Kolléganőm életében először ­lefutotta a félmaratont, de mert fél távtól már rettenetesen fájt a térde és a dereka, a célban elsírta magát. Facebookra feltett könnyes fotójához – „nagyon, nagyon, nagyon fájt, de megcsináltam” – egy Kovacsevicshez mérhető sportember, Kovács „Koko” azt írta kommentként: „A fájdalom elmúlik, a dicsőség örök.”

Azt gondolom, a két történet mindenképp összeér, de úgy pláne, hogy a Kovacsevics lábát amputáló orvos azt javasolja a kosarasnak, hogy jövőre együtt fussák le a New York Maratont. Ő az évei, Natasa a műlába hendikepjével. Csodálni fogom őt (még inkább), ha teljesíti, de azoknak mondom, akik nem próbálták még ki: a futás – jelen esetben a ma­raton – nemcsak célja, de eszköze is a gyógyulásnak.

Natasa lelke, ha ez esetleg kevésbé látszik is, bizonyára sérült, és a végleges műláb megszokása, a futás begyakorlása azzal egy hosszú folyamat. Ha képes lesz legyőzni önmagát, s egy év múlva célba ér New Yorkban, szerintem akkor tér vissza végleg az életbe. És egyben azt is üzeni mindannyiunknak: a futás gyógyszer, testi és lelki bajokra egyaránt.

Fussatok Ti is!

További cikkek

Ez is érdekelhet

borsonline.hu

Öt évig titkolta, hogy pornós, rettentő kínos, ahogy lebukott a családja előtt

ripost.hu

Sokkoló látványt nyújt a hármasikreket váró nő hasa, rossz irányba nőttek a babák - Videó

life.hu

Kamerák előtt szüli harmadik gyerekét Czutor Zoli felesége: a hetedik hónaptól veszik fel az eseményeket

vg.hu

Kiderült, miért húzódik el sokaknál a Covid-megbetegedés

szon.hu

Micsoda fotó esett be Dominikából! Elalélt mindenki Pap Dorci popsijától!

origo.hu

Az ember szemén látszik a halál időpontja

nemzetisport.hu

NB I: Puskás Akadémia–Ferencváros – élőben az NSO-n!

vg.hu

Döbbenet: már saját várost építenek maguknak a Covid-tagadók

borsonline.hu

Elfajult a fétisszex, kis híján lefejezte áldozatát az egyetemi professzor

mandiner.hu

Márki-Zay: Halló, tessék, Kalányos Orbán vagyok!

mandiner.hu

E-mailben kérnek adományt Márki-Zay Péterék

origo.hu

Ezek most Magyarország legolcsóbb új autói, ki nem találná, melyik márka áll az élen