Vélemény

Vélemény: Talált pénz

Sütő Dániel

2013. augusztus 24. szombat 16:00

Csilingelő apró vagy zizegő papírbankó? Mindegy, akármilyen pénzt talál az ember, annak jobban örül, mintha kölyökkutyát simogatna vagy csokit majszolna – a brit kutatók szerint.

Nyilván értik a dolgukat, de nem számoltak azokkal a bolondokkal, akik egy utcán talált köteg pénzt nem vágnak zsebre. Kár is feltenni a kérdést, ki lehet ilyen hülye. Megsúgom: én.

Tizenkilenc éves voltam. Akkortájt azzal kerestem meg a főiskolára és a sörre valót, hogy a testvéremék éttermében vállaltam kulimunkát (értsd: mosogatás, felmosás, vízhordás stb.). Nem kerestem zsírosra magamat, de arra elég volt a pénz, hogy édesanyámék válláról levegyek némi terhet, amíg nem tudok a saját lábamra állni.

Aztán egy pénteki napon a melóhely előtt mibe botlottam bele? Egy kék multifilteres dobozba, aminek a hátuljába valaki 180 ezer forintot rejtett el. „Ez pont egy féléves tandíjam!” – tört akkor elő belőlem a felismerés. Egy pillanat alatt megkerestem azt a pénzt, amiért addig majd’ három hónapot gürcöltem!

A közelben egy asztalosműhelyből kalapácsok és fűrészek zaja szűrődött ki, a bejárattól nem messze egy hamutartó mellett műanyag kávéscsészék hevertek halomban. A zaj alábbhagyott, és megfáradt léptekkel előcammogtak a melósok. Az utolsó cigiszünetet tartották abban a műszakban, utána már mentek is haza a családjukhoz.

Egyikük arcán azonban sápadt rémület futott végig, miközben ruhája zsebeit tapogatta. Nem találta a cigijét. Odaléptem hozzá, és megkínáltam – a saját cigarettájából. Megkönnyebbülten felnevetett, és megköszönte. Aztán elmondta, hogy a pénzt fia főiskolai tanulmányaira gyűjtötte.

Na, ez volt az én legörömtelibb pillanatom.

További cikkek

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

Videó: amikor Adrian Lewis vakon dobta be az utolsó nyilát a tripla 20-ba

borsonline.hu

Aggasztó számok: Hatalmasat ugrott a koronavírus-fertőzöttek száma

life.hu

Lagzira készül a Gáspár család: Jennifer Lopez és Enrique Iglesias ott lesz

szon.hu

Mint a Baywatchban: Lassítva futós, ugráló melles videó készült a bikinis Pap Dorciról

origo.hu

Leszámol a prémium műsoraival a YouTube

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Kisebb katasztrófa, hogy a magyar válogatott kiesett – Kentin Mahé

vg.hu

Berobbanhat a Balkánra a Waberer's

origo.hu

160-nal repült át a körforgalmon egy autós a Balatonnál - videó

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Mérhetetlen csalódottság van bennem – Nagy László

life.hu

"A Hercegem" - Szexi férfi társaságában töltötte a születésnapját Tóth Andi - Fotó

origo.hu

90 éves Richard Lester, az Egy nehéz nap éjszakája rendezője - képgaléria