Vélemény

Vélemény: technika

Szirmay Dávid

Létrehozva: 2013.04.13.

Van Önnek Set Top Boxa? – szegezte a kérdést a Bors tudósítója a kiskunsági tanyavilág egyik svájcisapkás gazdálkodójának, mire az illető méregetni kezdte a médiamunkást és visszakérdezett: pálinka nem jó?

Szóval kedves emberek, dübörög a technikai forradalom, csak hát mint a mellékelt példa is mutatja, nehéz tartani a lépést. Főként a középkorúak és az idősebbek körében jelentős azoknak a száma, akiktől fejvakarás, döbbent tekintet és elkerekedett szem a válasz, ha az újabb és újabb kütyükre terelődik a szó.

Blu Ray, ipod, tablet, notebook, android, dokkoló, bluetooth. Időről időre, újabb és újabb idegen szavakkal kell megbarátkoznunk, ha nem akarunk totál hülyén forgolódni egy híradástechnikai szaküzletben.

És ez még akkor is igaz, ha régebben sem volt mindez másként. Ismertem én olyan, az egyik pártnak dolgozó sajtóst, aki esténként kihúzta a falból a faxot, hogy pihenjen a gép. (Az, hogy az egyik minisztérium takarítónője pohártartónak nézte és használta a számítógép, gombnyomásra kicsusszanó CD-olvasóját, legalább leleményességre utal.)

Ne csodálkozzunk hát, hogy a generációs különbségek olykor a technika területén is felszínre törnek. De javaslom, legyünk megértőek a gyengébbekkel, és ha nem is pazaroljuk ilyenkor időnket és energiánkat a magyarázatra, legalább ne sajnáljuk le őket, és ne fölényeskedjünk.

Gimnazista voltam, amikor egyszer a mamám a trigonometriai műveletekre is alkalmas szuper számológépemmel próbált csatornát váltani a tévén. Kinevettem, de nem őszintén. Ugyanis, bár a trigonometriáról akkor már hallottam, de fogalmam sem volt, mi is az a szinusz és a koszinusz.
 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek