A sörfőzés története: Az ősi seritaltól a modern kézműves sörökig

főz
PUBLIKÁLÁS: 2024. október 18. 18:30
A sörfőzés több ezer éves múltra tekint vissza, szinte egyidős az emberi civilizációval. Bár a sör feltalálásának pontos részleteit a mai napig rejtélyek övezik, annyi bizonyos, hogy már őseink is korán felfedezték az erjesztett gabonafélékből készíthető alkoholos ital élvezetét.
A sörfőzés története nagyon régre nyúlik vissza Forrás: https://www.bbc.com/future/article/20180801-what-you-should-and-shouldnt-do-in-a-heatwave

A sör története

Hosszú múltra tekint vissza

A több ezer éves múltra visszatekintő sörfőzés szinte egyidős a civilizációval, ám a sör feltalálásának részleteit ma is vizsgálják. Hogy pontosan mikor, hol és kik főzték a világ első serét, rejtély, de egy biztos: őseink korán felfedezték, hogy az erjesztett gabonaféléből alkoholos ital készíthető.

Régészeti leletre bukkantak a sörrel kapcsolatban

Az egyik legkorábbi írásos feljegyzés a sörről a sumér Himnusz Ninkaszihoz, ami a sör istennőjének tiszteletére íródott. A Hammurapi törvénykönyv már szabályokat is tartalmazott a minőségre és kereskedelemre vonatkozóan. Az egyiptomi időkből sörfőzéshez köthető jegyzetek és régészeti leletek is maradtak, az ókori Kínából pedig üledékes sörminták is származnak.

Hosszú utat tett meg a sörfőzés

A sör kezdetleges formái az ókori Mezopotámiában is léteztek, de ezek korántsem hasonlítottak a ma ismert zamatos italra, sokkal inkább egy zavaros árpalészerűségre. Később főleg Európában kolostorokhoz volt köthető a sörfőzés, a szerzetesek sokat javítottak a technikán, így a minőségen is. A komló a 8-9. század körül terjedt el, és forradalmasította a sörkészítést: tartósította az italt és létrejött a közkedvelt keserű íz.

Törvénnyel szabályozták a sörfőzést

Prágában már a 12. században is léteztek helyi rendeletek, melyek szerint csak a helyi céhek tagjai főzhettek sört. A 13. századi Angliában törvény írta elő, hogy a sör árát az alapanyagok költségei alapján kell meghatározni, és a minőségre is ügyelni kell.

Az 1516-os bajor sörtisztasági törvény értelmében sör csak és kizárólag maláta, komló és víz hozzáadásával készülhet. Utólag hozzáadták az élesztőt is, amikor felfedezték szerepét a fermentációban.

Újra hódít a kézműves sör

Piaci mennyiségeket már a kolostorokban is főztek, de az első sörfőző céhek csak a 14. században jelentek meg Európában, majd a 18-19. században az ipari forradalom idején technológiai fejlődésen ment keresztül a sörfőzés, kialakultak az ipari főzdék és gyárak. Manapság újra virágzik a kisüzemi sörfőzés, aminek köszönhetően a kézműves sörök ismét előtérbe kerültek.

Tarolnak a magyarok sörei

Írásos emlékek szerint itthon 1152 óta élvezhetjük a habos finomságot, amit uradalmakban, kolostorokban, majd céhekben és házaknál főztek. Az ipari sörfőzésnek köszönhetően már nagy mennyiségben és jobb minőségben állították elő a sört, 1862-ben pedig új fejezet nyílt: Anton Dreher, a híres osztrák sörfőző kezébe került a kőbányai gyár, ami ezután az egész országot ellátta egyebek mellett Ászokkal és Bakkal.

A következő videóban megtekinthetitek, hogyan készül a sör:

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.