Hozd vissza ezt a finom hagyományt a húsvéti asztalra!

sárgatúró
PUBLIKÁLÁS: 2024. március 28. 07:26
Húsvét kapcsán a legtöbben készülünk hagyományos ételekkel, de legalábbis áhítozunk utánuk: sonka, torma, főtt tojás, piros retek, kalács... Nem érdemes azonban megfeledkezni olyan nagy klasszikusról sem, mint a sárgatúró. Mutatjuk, hogy hogyan lehet a legszebben elkészíteni és tálalni!

Olyan hagyományosan húsvéti étel ez, amelyet már kevesen ismernek, pedig legendás múltja van, olyannyira, hogy nagyböjt után meg is szentelték a templomban. A sárgatúró erősen kapcsolódik a valláshoz. Főként a görögkatolikus vidékeken ismert, többek között a Csereháton, a Hajdúságban és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében.

Forrás: Hajdúság Éléskamrája/Facebook

Ezeken a vidékeken annyira elterjedt, hogy akár a római katolikus vallásúak is elkészítették (és készítik a mai napig), a húsvéti vallási hagyományok jegyében. Több néven ismert: sárga- vagy édestúró, túrócska, tojástúró, illetve szláv eredetű szóval szirikk vagy szirka.

A húsvétot megelőző nagyböjt lezárásaként a vasárnapi asztalra már bőségesen kerülhetett az ételből. A tradicionális fogást mind a római katolikusok, mind a görögkatolikusok húsvétvasárnap délelőtt a templomba vitték, hogy a kalács, sonka, kolbász, só és tojás mellett ezt is felszenteljék.

Plusz indok arra, hogy húsvétkor mindenképp készüljön belőle: tojásfestéskor sok kifújt tojáshéjra van szükség. A felhasználandó tojás pedig tökéletes a sárgatúróhoz!

Így készül a sárgatúró egyik citromhéjas verziója a mindmegette receptje alapján:

A hagyományosabb változat:

Elkészítési idő: 40 perc + min. 1 éjszaka pihentetés

Hozzávalók (kb. 6-8 adaghoz):

1 l 3,5%-os tej
50 g cukor
1 tasak vaníliás cukor
2-3 nagy csipet só
10 db tojás (legalább M-es méretű)

1. A tejet a kétféle cukorral forraljuk fel egy nagy lábasban. Közben a tojásokat egyesével üssük keverőtálba, majd egy villával kaparjuk el a sárgájukat (de ne verjük fel teljesen).

2. Mérsékeljük a lángot a tej alatt, öntsük hozzá a tojásokat, és lassú tűzön, óvatos keverés mellett (így lesz mozaikos a sárgatúró) főzzük addig, amíg besűrűsödik, és a tejsavó megjelenik a tetején.

3. Egy szűrőt béleljünk ki egy nagyobb gézdarabbal, és helyezzük egy mély, nagy méretű tálra. Öntsük bele a kész sárgatúrót, a tetején kössük össze a gézt, és hagyjuk egy éjszakán át lecsepegni.

4. Másnap bontsuk ki, és tálaljuk felszeletelve. Hűtőben tároljuk.

Így néz ki a sárgatúró, miután kicsepegett belőle a leve és összeállt. Forrás: Szakács Orsolya

Extra tippek:

♦ A tejes-tojásos keverékbe belefőzhetünk 50 g mazsolát.

♦ A túrót tetszés szerinti méretű szűrőben vagy szűrőkben is lecsepegtethetjük.

♦ Meg is lehet sütni, ekkor egy finom, kalácsszerű süteményt kapunk.

Sütve is a húsvéti asztalon a helye Forrás: Szakács Orsolya

Így tálald, hogy az asztal dísze legyen!

Sokan félnek elhelyezni az ünnepi asztalon a sárgatúrót a színe és a kinézete miatt, és nem könnyű dekorálni a tányért vele. Ha az alábbi, tanácsként adott pár dolgot észben tartod, egyáltalán nem fog furcsán kinézni a többi étel között.

A hangulatos tálalás egyetlen titka, hogy egy szép felületre kell tenni az elkészült sárgatúrót. Érdemes egy semleges színű – krémszínű, szürke, kékesebb árnyalatú vagy beütésű – tányért vagy laposabb tálat választani.

Forrás: Lakáskultúra/Fanny magazin

A tálra nyugodtan helyezhetünk zöldfűszereket: újhagymát, metélőhagymát, petrezselymet, ezzel tovább díszíthetjük.

A nevéből adódóan is sárga színű húsvéti finomság különösen jól passzol a kék és zöld árnyalatokkal. Csodásan fog kinézni az ünnepi asztalon, amennyiben kék vagy vele rokon színvilágú terítőt választunk!

(Forrás: Lakáskultúra, Wikipédia)

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.