Illik a levesalappal kezdeni a sort, mert az adja meg az étel kereteit. Ha az jól van elkészítve, akkor már nem érhet minket rossz meglepetés. A budai Alaplé Bár 2020 novemberében nyitott és odabetonozta magát a Fény utcai piac sarkába, a Lövőház utcába. Bárjuk célja a nyitáskor az volt, hogy egy új trendet honosítsanak meg, a mégpedig a 15 órán át, kíméletesen főtt, immunrendszert erősítő, pohárban és üvegben is kérhető erőlevesek fogyasztásának hagyományát - olvasható a Facebook-oldalukon is.
A leveket ma is kérhetjük önmagában és ízesítve, illetve útközben is iszogathatjuk őket, mint egy finom forró tea, de otthon is jó szolgálatot tesznek mint egy harmonikus levesalap a karfiol-, a káposzta-, vagy a frakfurti levesünkhöz, de egy fűszeres vörös lencse leveshez is felhasználhatók.
Napi menüvel is várja a vendégeit a Bartók Béla úton tanyázó PastaSuppa, ami nevéből adódóan finom tésztákkal és levesekkel készül az éhesek számára hétfőtől péntekig. Valamit ők is tudnak, mert már egész régóta színesítik az elviteles levespalettát a fővárosban.
A Móricz Zsigmond körtéren található helyre érdemes párban érkezni, mert akkor választhatunk két különféle finomságot, és néhány hónap alatt talán végig is tudjuk kóstolni a kínálatot. Az idei melegítő levesek egyik sztárja a kolbászos lencseleves és a kókusztejes édesburgonyakrémleves. Ezek az igazán melengető finomságok, de a kínálat a szezonalitástól függ.
Egy kedves ismerősünk már évek óta törzsvendég itt, akkár bejut leülni a pult mellé, mert bizony a hely nem túl nagy, akár elvitelre kéri a finomságokat. A street food hely 2012-ben nyitott meg és nem tágít a levesező piacról.
A mindennap más, és különleges kreációkkal jelentkező Bors GasztroBár készül édes, sós, meleg és hideg levesekkel (télen persze inkább forró finomságok kavarognak a konyhán). Ezek mellé pedig kérhetünk tésztaételeket, ötletes grillbaguetteket, desszerteket és házi szörpöket.
Ha jól emlékszünk, a LEVES volt az első igazán feltűnő levesező a fővárosban. A kezdetekkor sorok áltak, hogy bejussanak egy nagy pohár gőzölgő levesért. Nem volt semmi túltolva, minden egyszerű, de finom volt, jó alapanyagokból, ötletesen fűszerezve.
De a hely tulajdonosai idén áprilisban úgy döntöttek, hogy 10 év után lehúzzák a rolót, hogy egy másik egységükre, a Kálvin téri PASTA-ra koncentrálhassanak. Ahogy azonban lenni szokott, a nagyon jó és szeretett helyek nem tűnnek el nyomtalanul. Két törzsvendég úgy döntött, hogy továbbvinné a vállalkozást, így július közepén újra kinyitott a Vámház körút szomszédságában dolgozók kedvenc helye. A LEVES. ma már a régi, jól bevált receptek mellett újakat is kipróbál. A menü folyamatosan változik, mi pedig vega és vegán opciók közül is választhatunk.
A Tökmag kínálatában az a jó, hogy akkor is tudunk belőle választani, ha éppen nem vagyunk vegánok. Az üjlipótvárosi vegán levesező friss, szezonális és hazai alapanyagokkal dolgozik, és a kiegyensúlyozott táplálkozás mellett tette le a voksát. Ennek az egyik legnagyobb előnye pedig az, hogy így a különféle érzékenységgel élők is tudnak finomagat enni. Ételeik cukor-, glutén- és élesztőmentesek.
Kóstolhatunk itt napi krémleveseket, amiket újrahasználható Tökmag-pohárba is kérhetünk, illetve ha megkóstoljuk a citrusos-kesudiós krémlevesüket vagy kurkumás vöröslencselevesüket, máris egy kicsit másként gondolunk majd az egészséges életmódra, és még át is melegszünk a hidegben. Nyerő párosítás.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.