Kóstolják körbe a Balatont ősszel, amikor a legszebb arcát mutatja!

Kóstold körbe a Balatont!
PUBLIKÁLÁS: 2021. szeptember 16. 10:16
A nyári Balatonnak megvan a maga hangulata. Amikor gumipapucsban, matraccal a hónunk alatt csattogunk le a strandra, mások napernyőt és telepakolt hűtőtáskát cipelnek, keressük a szabad helyet a törölközőnek, jön az első jéghideg csobbanás, majd a forró hekk és a hatalmas lángos. Aztán mintha augusztus 20. után elvágták volna a nyarat. Pedig csak a Celsius fokok száma csökken lassan, programból azonban nincs kevesebb. Sőt, egy jazz zenével kísért esemény vagy egy gasztrofesztivál ilyenkor talán még jobban esik az embernek – és ahogy egy kompon tartott sajtóeseményen megtudtuk, idén ősszel lesz is alkalmunk bőven mindezek élvezetére.
Gerencsér Dóra

A keddi napomat a Balatoni Kör "Kóstold Körbe!" nevű bor- és gasztrofesztivál sorozat idei első rendezvényén töltöttem, amit a Balaton közepén, a Szántód és Tihany között közlekedő kompon tartottak. Busszal érkeztünk meg Szántódra Budapestről, nagyjából másfél óra alatt – a távolság a főváros és a magyar tenger között az ősz beköszöntével sem nőtt meg, ami akár egy plusz pont is lehet az őszi balatoni programok javára.

Igyunk az őszi Balatonra! Forrás: Travelo.hu

A második pont abból adódott, hogy az aszfaltolvasztó 35 fok helyett csak 27 ºC körül volt a hőmérséklet, és bár a komp fedélzetén kellemesen fújt a szél, a színes nyári ruhák még így is tökéletes viseletnek számítottak. A harmadik pluszpont pedig a Balaton pazar színének jár, ami olyan volt, mint a jáde kövek zöldje. Nyugodt, kékeszöld hullámzásával kiemelte a partok színét, a Tihanyi-félszigeten a templom fehérségét és poharainkban a habzóborok buborékjait.

Merthogy a komp fedélzetén, ahol általában autók zsúfolódnak össze, most összesen 26 borász- és vendéglátóhely, köztük több cukrászda asztalai és főzőpultjai kaptak helyet. Erre pedig azért került sor, hogy a Balatoni Kör Egyesület bemutathassa a sajtó képviselőinek az idei "Kóstold Körbe" gasztrofesztiválok programjait, valamint a legújabb, balatoni falatozóhelyeket gyűjtő kiadványát, amiben térképet is találunk az ősszel is nyitvatartó vendéglátóhelyekről. (Az egyesület a legnagyobb szakmai, érdekvédelmi szervezet, amelyet a minőségi szolgáltatást nyújtó balatoni vendéglátóhelyek és borászatok összefogására hoztak létre, 2013-as megalakulásukról itt írunk.)

Amiben minden benne van Forrás: Balatoni Kör / Press

A GasztroKomp eseményen Szilágyi Lajos, a Balatoni Kör elnöke mesélt arról, hogy a szeptember az elmúlt években vált nyári hónappá, mert ebben az időszakban mutatja a legszerethetőbb arcát a Balaton. Már nincs tömegturizmus, így az éttermek, cukrászdák, borászatok és szálláshelyek még többet foglalkozhatnak a vendégekkel, és az egyesület tagjai olyan programokat szervezhetnek, amelyek a régiót és a balatoni vendéglátóhelyeket népszerűsítik. A céljuk pedig, hogy kiegyenlítődjön az a sokszor szélsőséges hullámzás, ami a vendégek számát illeti, és hogy a régió vállalkozói egész éves nyitvatartással tudjanak tervezni.

Ínycsiklandó falatok a fedélzeten

Ezen az ősznyitó eseményen éttermek, cukrászdák, borászatok és pálinkafőzdék kínálták termékeiket, a meghívott vendégek pedig szó szerint körbekóstolhatták a régió tradicionális és újragondolt ízeit a harcsa ceviche-től kezdve a hideg karalábéfőzeléken keresztül a zellersalátával kísért, mini mangalicaburgerig. A fedélzeten többek között helyet kapott a Tölgyes Kúria, ami szuvidált, rose szűzpecsenyét tálalt paprikakrémmel, pirított polentával és fermentált zöldségekkel.

A Tölgyes Kúria finom fogása Forrás: Travelo.hu

De egy látványos food truckkal a köveskáli Káli Gourmet is leparkolt a komp orrában. Itt egy hideg előételt, lazacpisztrángot kóstoltunk cékla remuláddal és wasabi salátával. Mellette a balatonvilágosi Lavender Terasz pisztáciás kacsamájas "fagyit" kínált kaláccsal. A keszthelyi John's Pub and Restaurant pedig mini mangalicaburgert tálalt fel minden földi jóval, mellé édesburgonya hasábokat, zellersalátát és különböző házi szószokat ajánlott.

De tányérra került egy-két gusztusos harcsaburger is Forrás: Travelo.hu

Sütemények terén a gyenesdiási MóniSüti Cukrászda remekelt, amely egy gasztroblogból nőtte ki magát, ezúttal pedig többek között szilvás pitével és Rákóczi túróssal csábította a vendégeket. De minket a Siófoki Szakképzési Centrum már említett harcsa ceviche-je vett le leginkább a lábunkról, amit avokádószeleteken tálaltak, csírákkal díszítettek és égetett tésztás fánkocskákat kínáltak mellé. Az ízek annyira egyszerűek, mégis harmonikusak voltak, hogy később a körtés-csokoládés pohárkrém desszertjükért is visszatértünk.

Harcsa másképp: a Siófoki Szakképzési Centrum tanára és diákjai tálalásában Forrás: Travelo.hu

A főzőpultokkal szemben – mert minden fogás kérésre, frissen készült a hordozható főzőlapokon –, olyan borászatok jelentek meg többek között, mint a Pócz Pincészet Balatonlelléről, a balatonfüredi Kemendy Tradicionális Pezsgőműhely, a Szabó és Fia Borpince Balatoncsicsóról, a badacsonytomaji Laposa Borterasz vagy a Martinus Birtok a Tagyon-hegyről.

Havi egy gasztrofesztivál, már a februárit is szervezik

Miután ízelítőt kaptunk az egyesület tagjainak remek fogásaiból, desszertjeiből és boraiból, amelyekkel a látogatókat várják az ősszel kedődő „Kóstold körbe!" rendezvénysorozat alkalmain, szóba kerültek a programok is. Az első ilyen gasztroeseményt október 9-re tervezik a szervezők, a helyszín pedig Siófok lesz. A város új helyszínként csatlakozik a Balatoni Kör rendezvénysorozatához. A helyiek és az egyesület tagjai a siófoki Nagystrandon, vagyis a Plázson várják majd az érdeklődőket.

Bár jó volt a hangulat a kompon, nem lesz másként a szárazföldön sem Forrás: Travelo.hu

A második alkalom november 6-án lesz, és a köveskáli Gasztrofaluba várják majd a különlegesen finom falatokért rajongókat. Ez a terület a Káli-medence ékszerdoboza, ahol idén új helyszínekkel, ám ismerős arcokkal és a már jól bevált, sétálós gasztroélménnyel várják az érdeklődőket.

A Balaton színe minden hol más, de felejthetetlen Forrás: Travelo.hu

Az idei év harmadik gasztroeseményét Balatonfüreden szervezik majd, december 11-én. Ez az egyik legnagyobb rendezvény minden évben a Balatoni Kör szervezésében. Az adventi időszakra több újdonsággal és meglepetéssel készülnek majd, bár erről részleteket még nem árultak el a szervezők. Ahogyan a 2022. január 29-ére Zamárdiba és február 12-ére Keszthelyre tervezett esemény kapcsán sem, mindenesetre azt megtudtuk, hogy valami már készülődik a Balatonon a jövő év két első téli hónapja kapcsán is. Az elkövetkező hetek programjaiért tehát érdemes figyelni a szervezők weboldalát.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.