A grillezett csiperkétől a töltött portobellóig – Így nyúljunk kedvenc gombáinkhoz

eredet
PUBLIKÁLÁS: 2021. április 15. 08:59
Gombakalauzunk első részében az ázsiai gombákkal foglalkoztunk, vagyis azokkal, melyeket a japán-, a kínai- és a vietnámi konyha előszeretettel használ levesekbe, salátákba, ízesítőként és húspótlóként is. Most azonban azokra a fajtákra összpontosítunk, melyeket a szombati piacokon is megtalálunk, és a kilónkénti áruk nem haladja meg az 1000 forintot, legalábbis akkor, ha megkeressük a legmegbízhatóbb eladót, aki nagy valószínűséggel otthon termeli meg a gombákat.

A csiperke, ami grillezve az igazi

A csiperke az egyik legkedveltebb gombafajta hazánkban. Nyártól ősz végéig bukkannak elő a kis fehér kalapok a napos réteken, legelőkön és erdőszéleken, illetve a termesztők végeláthatatlan számú gombazsákjaiban. Az erdőszéli csiperke kalapja kezdetben fehér, majd később besárgul, mérete pedig elérheti akár a 20 centimétert is. Fiatalon félgömb alakú, a húsa kemény és roppanós, ilyenkor még nyersen is meg lehet enni, például friss zöldsalátához keverve, vagy hús és sajt helyett feltétként használva. Aki szereti a gombát, ekkor megérezheti a csiperke igazi gomba ízét.

Spagetti krémes gombaszósszal, az egyik legkedveltebb párosítás Forrás: Shutterstock.com

A csiperkegombát szokták néha champignonnak is nevezni a kereskedők, hogy előkelőbbnek tűnjön a mindennapi étkezésre szánt alapanyag, de a szó franciául annyit tesz, hogy gomba, szóval nagy felértékelődés nem történik. Viszont bárhogy is nevezzük, benne is megvan a gombák azon jó tulajdonsága, hogy magába szívja az ízeket. Így aztán főzhetjük levesbe, elkészíthetjük pörköltként, és a kisebb gombafejeket a tönkkel együtt meg is süthetjük.

Travelo tipp: Ha sült gombát készítenénk köretként, akkor elsőként tisztítsuk meg azokat egy erre a célra tartott fogkefével. Ha harapnivalóan friss az áru, akkor még meghámozni sem kell. Vágjuk vissza a tönköt másfél centis méretre, és körbe, a kalap alatt vágjuk le a gallért. Az így kapott formás kis gombákat tegyük egy tálba, locsoljuk meg egy kis olívaolajjal, de ne sózzuk. Végül forgassuk össze, és már mehet is a száraz, forró serpenyőbe vagy wokba.

Hívogató látvány a szaftos gomba Forrás: Shutterstock.com

Mivel nem párolni, hanem pirítani szeretnénk a gombákat, kitartóan rázogassuk az edényt, hogy a hő mindenhol érje őket. A magas hőnek köszönhetően a gombák nem eresztenek levet, nem esnek össze, megtartják a formájukat, és ha jól csináljuk a dolgunkat, szépen megpirulnak. Tálaljuk lehetőleg azonnal, és őrlővel szórjunk rá borsot és sót.

A portobello, ami töltésre termett

Ma már ritkábban látni a boltok polcain és inkább a piacokon lehet találni portobello gombát, amely nem más, mint a barna csiperke egy fajtája. Azért különleges, mert kifejezetten nagy méretűre nemesítették, vagyis a kalapja akár 15 centiméter átmérőjű is lehet. Ha töltött vagy grillezett, esetleg szép rántott gombát szeretnénk, akkor ez lehet a jó választás. Ennek a fajtának a húsa tömör és masszív, ám mivel a lemezkéi nyitottak, sok nedvességet veszít.

A töltelék lehetőségek sora szinte kimeríthetetlen Forrás: Shutterstock.com

Travelo tipp: Ha rántott vagy grillezett gombát készítenénk, de elriaszt minket az ételbárokban kapható ízetlen, vizes és ruganyos rántott gombák emléke, akkor itt a megoldás. Nem "heuréka" jellegű felfedezés, de ezen cikk írója saját tapasztalatból jött rá, hogy ha a megtisztított, előkészített gombákat legalább egy órán át, besózva hagyja szobahőmérsékleten állni, akkor pont annyi vizet veszítenek, hogy a formájuk megmarad, de grillezés és rántás során nem vizesednek be.

A panírozás vagy grillezés előtt elég a gombákról egy papírtörlővel leitatni a sós nedvességet. Ezután ha szeretnénk, fűszerezhetjük még majorannával, ami nagyon jól megy a gombához, vagy más olasz-francia fűszerkeverékkel, de már semmiképpen ne sózzuk.

Grillezés után, akár gombaburger is készülhet belőle Forrás: Shutterstock.com

Ha töltenénk a portobellót, választhatjuk az alap paradicsomos és darált húsos ragut egy jól olvadó sajttal a tetején, vagy készíthetünk egy zöldséges változatot, ahol a paradicsomos raguba a hús helyett reszelt cukkini kerül. De ha készítünk egy sűrűbb tejszínes, pirított csirkemelles ragut, amit aztán kékpenészes sajttal pakolunk meg, az is nagyon jól illik a gombához. A kész töltött gombákhoz zöldsalátát ajánlunk köretként.

Laskacsokor, ami kiváló pörköltbe

Ez a gomba annyira sokféleképpen felhasználható, hogy születésnap alkalmából is inkább egy ilyen csokorra vágynánk, mint vágott virágokra. Pedig az emberek néha negatívan állnak a laskagombához élősködő vagy korhadéklakó életmódja miatt. Ez azt jelenti, hogy élő fán vagy fák elhalt tuskóján élnek, és sajnos az első helyzetben korhadást idéznek elő.

Tempurahoz is kiváló Forrás: Shutterstock.com

Ősztől tavaszig terem, illata a lisztére emlékeztet, a tönkje pedig nagyon kicsi vagy egyáltalán nincs. Oldalirányú csokrokban növekszik, hasonlóan a korábban bemutatott shimeji gombára. Kalapja húsos, viaszos felületű és kékes-szürkés színű. A csokor olyan, mintha kis tenyerekből vagy fülekből állna össze. Akkor a legfinomabb, és akkor puhul meg leggyorsabban, ha fiatalon szedik le; minél idősebb a gomba, annál szálasabb és rágósabb lesz.

Travelo tipp: Egy jó laskagomba pörkölt kiválthatja a hét egyik húsos étkezését, és remekül illik hozzá a krumplipüré. De szálaira tépkedve, gyorsan átpirítva egy kis olívaolajon, fokhagymával és sok friss petrezselyemmel együtt egy krémes (fehérboros, vajas, parmezános) rizottó feltétje is lehet. Ízével és állagával tovább gazdagítja a gombaleveseket is.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.