Szezonja van: mi fán terem a naspolya?

tél
PUBLIKÁLÁS: 2020. január 10. 15:31

Ha a hétvégén piacozásra indulnak a hideg ellenére – egyébként szerintünk a téli piacra járásnak van egy rendkívül kellemes és megnyugtató hangulata – akkor tartsák nyitva a szemüket, mert néhány felkészült árusnál már megtalálhatják a ritkaságszámba menő naspolyát.

Naspolya szállításra, csomagolásra készen októberben Forrás: Takkk / Wikipedia.org

Erről az apró és valljuk be nem éppen bizalomgerjesztő gyümölcsről azt érdemes tudni, hogy a rózsafélék családjába tartozik és közeli rokona a körtének, az almának és a brisnek. Az íze a szelídgesztenyére emlékeztet és míg régen a királyi konyha különlegességének tartották, addig ma már csak ősi, szél által gyötört, ágas-bogas naspolyafákról szedhetjük a gyümölcseit.

A naspolya a Kaszpi-tenger partjáról származik; Törökországban, Örményországban és Irán területén még mindig tömegesen fordul elő. Európába a rómaiaknak köszönhetően érkezett meg és a brit szigeteken ma is nagyon népszerű alapanyag, amiből a legtöbb esetben szószokat, lekvárokat és fűszeres chutney-kat készítenek húsok mellé.

Ha januárban találkozunk vele a piacokon, akkor jó ha tudjuk, hogy a kemény naspolya éretlennek számít, de ha jó az ára akkor érdemes így is lecsapni rá, mert érlelés után megpuhul. A héja teljesen elvékonyodik és pergamenszerűen lepereg, vagy lehúzhatóvá válik, a gyümölcshús íze pedig édes lesz. Egyesek szerint akkor a legfinomabb, ha lekvár állagúra szottyosodik, vagyis a belseje már nem krémszínű, hanem barna. Szóval, amíg kívül nincs a naspolya héján penész és nem áraszt savanyú szagot, addig a gyümölcskék nem romlottak, csak érettek és tökéletesek a fogyasztásra vagy befőzésre.

A világos húsú, éretlen, de szállítható gyümölcs és az érett, krémes naspolya Forrás: Takkk / CC BY-SA 2.5 / Wikipedia.org

Az érett naspolyát viszont igyekezzünk még a vásárlás napján feldolgozni vagy megenni, mert a hűtőben maximum 1-2 napot áll el, és ha volt köztük egy-két romlott szem, akkor hamar a többiek is beteggé válhatnak.

Miért csapjunk le a naspolyára?

Mert a gyümölcs ásványi anyagokban kifejezetten gazdag. Található benne réz, cink, mangán, magnézium, vas, kálium és kalcium is, illetve B1 és C-vitamin. És ami még egy plusz jó tulajdonsága, hogy az utóbbiból az almafélék közül a legtöbbet tartalmazza.

A naspolyafa virágai a dél-amerikai régióban Forrás: Shutterstock

Rendszeres (a szezonja januárban, októberben, novemberben és decemberben van – meg a spejzban, ha eltettünk belőle) fogyasztása esetén erősíti a csontokat, védi az emésztőrendszerünket, székrekedés és hasmenés esetén egyaránt hatásos.

Legyünk naspolyaszívók

A naspolyát gyerekekkel együtt enni a legélvezetesebb, mert eljátszhatjuk, hogy félelmetes vámpírok vagyunk, miközben kis lyukat fúrunk a gyümölcs héján, majd kiszívogatjuk a krémes belső gyümölcshúst.

De ha lekvárt készítenénk belőle, akkor egyszerűen nyomjuk át az egész gyümölcsöt egy szitán és a pépből már főzhetjük is a lekvárt. Amint azt már korábban említettük, sült húsok, például egy finom, fűszeres egyben sült karaj mellé kiváló lehet gyümölcspüréként.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.