Az köztudott, hogy ezeket a kis rágcsálókat hagyományosan meleg fogásként fogyasztják néhány latin-amerikai országban, köztük Kolumbiában, Peruban, Bolíviában és Ecuadorban. Most viszont egészen új gasztronómiai szintre helyezték a tengerimalac fogást: hideg desszertként szolgálják fel – számol be cikkében a hírről a New York Post.
Aki ezeket az aranyos kis szőrgombócokat kedvtelésből tartja, annak nehéz ezt az hírt megemésztenie.
Az ötletgazda, María del Carmen Pilapaña egy tengerimalac-farm tulajdonosa San Jose de Taboada városkában, Ecuadorban. A hölgy üdítő kínálata kezdetben hitetlenkedést és nevetést váltott ki a vásárlókból.
A családom azt gondolta, hogy őrült vagyok. Nem hittek benne, hogy bárkinek is ízlene egy ilyen fagylalt, de mostanra ez lett az egyik vezető termékünk –
mondta Pilapaña, aki elismerte, saját maga is tele volt kételyekkel, hogy megtérül-e a befektetése. Ennek ellenére a kereslet növekszik, hetente 150 adag tengerimalac-fagylaltot árusít, gombóconként 1 dollárért. Pilapaña először pástétomot készít a malacka húsából, koncentrálja a tengerimalac ízét, majd tejet vagy tejszínt ad hozzá, és addig hűti, amíg jégkrém állagú lesz. Állítólag a csirkéhez hasonlít az íze.
Páez Carolina, a Quito Katolikus Egyetem antropológiai iskolájának igazgatója nem lepődött meg a híren.
A tengerimalac fontos, hagyományos étel az Andok őslakos társadalmaiban, különösen a magas fehérjetartalma miatt. Más kultúrák másféle állatokat esznek, tehát nincs abban semmi meglepő, hogy az ecuadoriak a tengerimalacot még fagylalt formájában is szívesen fogyasztják.