Munkácsy-díjas festő képei díszelegnek az egri vörösborokon

Bukta Imre
PUBLIKÁLÁS: 2019. szeptember 05. 14:30
Gerencsér Dóra

A 2019. szeptember 3-án bemutatott palackok nemcsak a tartalmuk miatt izgalmasak, címkéikre ugyanis a Munkácsy-díjas, elismert képzőművész, Bukta Imre egy-egy alkotása került. A második generációs családi borászat tulajdonosai a budapesti Gundel Étteremben meséltek a közös munkáról, a festmények kiválogatásáról és a három bor prémium jellemzőiről, amelyeket mi is megkóstolhattunk.

Forrás: Gerencsér / Travelo.hu

Az Ostoros Családi Pincészet már több mint ötven éve készít bort az Egri borvidéken. A vulkanikus talajon található, 170 hektáros birtokon fehér és kék szőlőket egyaránt termesztenek. A borászat filozófiájának két alappillére a minőség és a kiváló ár-érték arány.

A borászat a már jól ismert és kedvelt borok mellett igyekszik időről időre újdonságokkal is meglepni a vásárlóit. Ezért születtek meg Soltész márkanév alatt a pincészet prémium kategóriájú vörösborai is, amelyek kizárólag a legjobb évjáratokból készülő dűlőszelekciók vagy hordóválogatások.

Ennek a sorozatnak a három legfontosabb, ősszel debütáló tétele: a Nemzeti Borválogatásba is bekerült Kékfrankos; az Országos Borversenyen aranyérmes, Delelő elnevezésű, cabernet sauvignon-zweigelt-merlot házasítás, valamint egy 2016-os évjáratú, Bordeaux-ban szintén aranyéremmel elismert Egri Bikavér Superior.

– mesélte Soltész Gergő tulajdonos a borkóstolóval egybekötött sajtótájékoztatón.

Forrás: Busák Attila

A Kékfrankosra a Korcsolyázó cigánylány című festmény került, a cuvée-re a házasítás nevét is adó Delelő, míg a Bikavéren a „Béla fácánnal" című alkotás látható. A három festményt Ipacs Géza grafikus segítségével választották ki a művész több albumra való munkái közül. Először tíz alkotásra szűkítették a sort, majd azokból végül háromra. A grafikus ezekből készített boros címkéket. A végeredmény pedig egy-egy olyan palack, amely a bor- és a művészetkedvelőknek egyaránt élményt nyújt majd.

Forrás: Gerencsér / Travelo.hu

A tájékozatón a borokat Herczeg Ágnes borszakértő mutatta be, de nem akárhogyan. A három borhoz ízre tökéletesen harmonizáló fogásokat is ajánlott, amiket később a Gundel Étterem kóstolóként fel is szolgált.

Az Egri Kékfrankos mellé sült kápia paprika krémlevest kóstolhattunk kémcsőben tálalva, a Delelő Cuvée Superior ízeit egy friss gyümölcsökkel tálalt marha sashimi teljesítette ki, az Egri Bikavér Superiorhoz pedig omlós őzgerincet kóstolhattunk málnával és szederrel. E három elegáns bor lényege tehát az, hogy ne nyomják el az ételek ízét, inkább kiemeljék azokat, és a gasztronómiai élvezetek minőségét növeljék.

Az új Soltész borok szeptemberben debütálnak, és a fogyasztók kizárólag borszaküzletekben, éttermekben és a pincészetnél találják meg mindet.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.