Provence-i kecskesajt és levendulaméz – Magyar éttermek a francia gasztrohéten

Budapest
PUBLIKÁLÁS: 2019. március 18. 13:04

A Gout de France/Good France kezdeményezésre jelentkezett séfek a francia gasztronómiát és a fenntartható fejlődést ünneplik 2019. március 21. és 24. között. A világszerte mintegy ötezer étterem részvételével zajló eseménysorozat immár ötödik éve hívja fel a figyelmet a francia gasztronómia értékeire; idén először még Grönlandon is – olvasható a Turizmus.com oldalán.

Provence-i frissesség Forrás: Pixabay

A rendezvény célja, hogy a március 21-én és az azt követő napokon, a csatlakozó éttermek séfjei hagyományosan franciás menüsort ajánlanak a vendégeknek. Valamennyi menü azt illusztrálja majd, hogyan lehet kevesebb zsírt, cukrot és sót használni a konyhában, odafigyelve a "jól evés" és a környezetvédelem szempontjaira.

A részvételre, francia kulináris hagyományt középpontba helyező menüsorokkal lehetett pályázni. A résztvevők listáját egy séfekből álló nemzetközi zsűri hagyta jóvá a nagykövetségek segítségével, ügyelve a menük minőségére és összetételére. Idén a rendezvény Provence gasztronómiáját állította a középpontba, így akár a híres marseilles-i hallevessel és a tradicionális ratatouille-val is megismerkedhetnek a vendégek.

Forrás: alkimistaszeged.hu

A provence-i egy igazán könnyű, mediterrán konyha, amely gyakran használja a tenger gyümölcseit, sok olívaolajat és a rengeteg napsütésnek köszönhetően ízletes zöldségeket és gyümölcsöket. Sőt bortermelése ma már nem csupán a rosékról nevezetes.

Magyarországon idén Budapestről a Baraka, a Biarritz, a Borssó Bistro, a Cyrano, a Jardinette, a Kolette Bistro, Paris Budapest és a Petrus éttermek vesznek részt. Szegedről az Alkimista Kulináris Műhely csatlakozott, ahol március 21-től 23-ig olyan érdekességeket kóstolhatunk 4+1-es tételben, mint a Picodon de chevre-Provancei kecskesajt, pisztáciával és levendulamézzel, vagy a kagylópástétom, illetve a marseilles-i halleves is az asztalra kerül. Debrecenből az Ikon Debrecen, Veszprémből pedig a Gusto13 Bistro&Delicate csatlakozott a kezdeményezéshez.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.