Legelőről a tányérra: helyi alapanyagok a Balatonnál

Balatonfenyves
PUBLIKÁLÁS: 2016. július 04. 09:26
Már rég nem a strandolás az egyetlen célja a balatoni és a Balaton környéki kiruccanásoknak: a túrázás, borkóstolás mellett az egyik legnagyobb vonzerőt a gasztronómia jelenti, a helyi piacokkal, termelőkkel együtt. Olyan helyeket ajánlunk, ahol meglátogathatja a termelőket, vagy az alapanyag a legelőről egyenesen a tányérra kerül.

A termelői piacok mellett a kecskefarmok, mesés panorámával megáldott, látogatható birtokok is egyre népszerűbbek a Balatonnál, az éttermek egy része pedig büszke arra, hogy kapirgálós tyúkokból, boldog, szabadon tartott mangalicákból és szürke-, illetve Angus marhákból készülnek a fogásaik. Ön is találkozhat a helyi termelőkkel, és ajánlunk olyan helyeket is, ahol meg is nézheti, hogyan készül a kedvenc kecskesajtja.

Piacok korán és későn kelőknek

A Liliomkertet (Káptalantóti piac) senkinek sem kell bemutatni, ma már a kötelező vasárnap délelőtti programok közé tartozik a Balaton-felvidéken. Nehéz lenne felsorolni, mi mindent lehet itt kapni a kecskesajtok, szörpök, lekvárok, borok, kézműves termékek, új és használt ruhák, régiségek mellett. Mindenki talál valami izgalmasat, ha van elég türelme az egyre növekvő piacon bóklászni, legyen szó bio és ultra egészséges dolgokról, vagy a helyi ízek élvezetéről, kalóriaszámolás nélkül.

Fotó: Kővirág
Fotó: Malackrumpli
Fotó: Terra Pannonia
Fotó: Blanka Sebestyen / Tihanyi PIAC Placc
Fotó: Blanka Sebestyen / Tihanyi PIAC Placc
Forrás: Travelo
Forrás: Travelo
Forrás: Travelo
Forrás: Travelo
Forrás: Travelo
Fotó: Neked Főztem
Fotó: Tekeresvölgyi Kézműves Tejtermékek
Fotó: Istvándy Birtok

Sokan kifejezetten a hangulat miatt jönnek, mások egy kései bőséges reggeliért, vagy azért, hogy összefussanak az ismerőseikkel. Készüljön fel arra, hogy nyáron nagyon sokan vannak. Bár a piac délután 2-ig nyitva tart, érdemes korán, 8-9 órakor megérkezni.

A gyenesdiási I. Balatoni hal- és termelői piac már egy ideje nem a balatoni halakról szól. Kapható itt friss zöldség, kürtőskalács, rétes és házi lekvár, kézműves tapolcai sör is. Előnye, hogy nem kell érte korán kelni: szombat délután 2-től egészen este 8-ig lehet piacozni. Talán kevésbé közösségi és romantikus, de választékban szintén erős a Hévízi termelői piac, ahol számos régiséget is talál, és olyan különlegességeket is, mint a lilahagymás kecskesajt, a füstölt szarvassonka vagy a gyümölcsös-magos méz. Nyitva: kedd: 8:00-13:00, csütörtök: 14:00-20.00, szombat: 8:00-13.00.

Ha Tihany környékén nyaral, két piacra is ellátogathat. Az Akasztó dombi Agora piacon a "hagyományosabb" termelői piac működik (szombatonként 8:00-14:00), a révnél elhelyezkedő Tihanyi Piac Placcon pedig egy modernebb, pörgősebb vásárt talál. Itt a kortárs művészet is szerepet kap, kiállítások, installációk is várják a kézműves ételek mellett, és még jógázni is lehet. A piac szombaton és vasárnap tart nyitva.

Fotó: Kővirág
Fotó: Malackrumpli
Fotó: Terra Pannonia
Fotó: Blanka Sebestyen / Tihanyi PIAC Placc
Fotó: Blanka Sebestyen / Tihanyi PIAC Placc
Forrás: Travelo
Forrás: Travelo
Forrás: Travelo
Forrás: Travelo
Forrás: Travelo
Fotó: Neked Főztem
Fotó: Tekeresvölgyi Kézműves Tejtermékek
Fotó: Istvándy Birtok

A termelők közül sokan több piacon is árulnak, Gusztos Sándor és családja vegetáriánus pástétomokat, tönkölykolbászt kínál, Susanne Daucher különleges eceteket és csatnikat, zseléket készít, akárcsak Papa Aron. Kecskesajtot rengeteg helyen kóstolhat, a leghíresebbek a Bácshegyi, a Tekeresvölgyi és a Kalla. Füstölt húsokat és halat Kánya Zoli árul, isteni házi kenyeret és ciabattát pedig a Búzalelke pékségben kell keresni.

Nézzen be a termelőkhöz!

Nem fér bele a programba a piacozás, vagy nem szereti a tömeget? Arra is kíváncsi, hol és hogyan, miből készül a kedvenc terméke? Ha van rá lehetőség, menjen el a kedvenc termelőjéhez, és szerezzen tapasztalatokat, infókat helyben!

A Balaton-felvidéki farmok tulajdonosainak története sok esetben hasonlít abban, hogy sokan tudatosan választották a hajnali kelést, az állattartást és gazdálkodást a kényelmes városi élet helyett. Azért is érdemes meglátogatni ezeket a helyeket, mert egy kis ízelítőt kaphat, milyen az élet természetközelben, kevesebb stresszel.

Krisna-völgyi biokertészet

A hittel, szeretettel és mindenekelőtt odaadással készített ételek erőt, energiát adnak a testnek, békét, elégedettséget a léleknek. Krisna-vögy biokertészete egész évben számos zöldség és gyümölcs félével látja el a helyi szerzeteseket, önkénteseket. Egy családi kirándulás alkalmával Önök is felfedezhetik biokertészetünket, majd pihenésképpen vegetáriánus indiai fogásainkat is megkóstolhatják. (X)

A Káptalantóti piac közelében található Kővári kecskefarmon mintegy 400 állatot, mangalicát, kecskét, bárányt, szamarat és lovat tartanak. Gazdái, a Kővári-házaspár pedagógusi pályájukat adták fel, több mint egy évtizede készítenek kecskesajtot és mangalicatermékeket. A birtokon egy kis üzletet is nyitottak, ahol minden nap, bejelentkezés nélkül is lehet vásárolni. Ha mangalicát lát a karámban, ne próbáljon meg barátkozni vele, nem aranyos!

Fotó: Kővirág
Fotó: Malackrumpli
Fotó: Terra Pannonia
Fotó: Blanka Sebestyen / Tihanyi PIAC Placc
Fotó: Blanka Sebestyen / Tihanyi PIAC Placc
Forrás: Travelo
Forrás: Travelo
Forrás: Travelo
Forrás: Travelo
Forrás: Travelo
Fotó: Neked Főztem
Fotó: Tekeresvölgyi Kézműves Tejtermékek
Fotó: Istvándy Birtok

Ha érdekli, hogyan és hol készül az egyik leghíresebb kecskesajt a Balaton-felvidéken, a nemesvámosi Sportistálló felé vegye az irányt! Ez a Tekeresvölgyi Kézműves Tejtermékek manufaktúra bázisa. Tulajdonosai, Kovács Csaba és Szabó Hajnalka 2008-ban, második gyermekük születése után kezdtek saját célra tejtermékeket készíteni. Két fejős tehénnel startolt a manufaktúra, ma már számos étterem, pincészet árulja a termékeiket. A kóstolásra helyben hétköznap van lehetőség, hétvégén a tulajdonosok a termelői piacokon értékesítik az árut.

A legelőről a tányérra

Persze nem lehet mindenhol személyesen meglátogatni a farmot, és szemezni a mangalicákkal - viszontláthatja őket azonban a tányéron. A balatonfüredi Malackrumpli étterem kínálata a Járosi család balatonhenyei birtokán termelt bio zöldségeken és az itt tenyészett állatokon, többek között a mangalicákon alapul. A tulajdonosok szintén az életmódváltás mellett döntöttek jó pár éve, Budapestről költöztek a Balaton-felvidékre, és nem titkolják, hogy a kezdet sokkal nehezebb volt, mint amire számítottak. Marhaszegy, pulled pork, főétkezésnek beillő szendvicsek, lepények és halak (többek között bio ponty) alkotják a mindig változó kínálat gerincét.

Fotó: Kővirág
Fotó: Malackrumpli
Fotó: Terra Pannonia
Fotó: Blanka Sebestyen / Tihanyi PIAC Placc
Fotó: Blanka Sebestyen / Tihanyi PIAC Placc
Forrás: Travelo
Forrás: Travelo
Forrás: Travelo
Forrás: Travelo
Forrás: Travelo
Fotó: Neked Főztem
Fotó: Tekeresvölgyi Kézműves Tejtermékek
Fotó: Istvándy Birtok

Az Istvándy-birtokot sem csak a borok és a panoráma miatt érdemes meglátogatni. Az itt készülő ételekben a "helyi" alapanyag pár száz métert jelent, a teraszról még láthatók is a legelésző szürke marhák. Gulyásokat, ragukat készítenek a családi gazdaságban nevelt állatokból, a borok mellé hideg sajt- és mangalicatálakat állítanak össze. És hogy ne csak az északi partról essen szó, megemlítjük a balatonfenyvesi Hubertus Hof éttermét is, ahol a közeli Terra Pannonia farm saját nevelésű Angus marháiból készülnek az ételek. Az Angus marha márciustól októberig a közeli Nagyberek mezőin legel, a téli időszakban modern istállókban hizlalják, a feldolgozás pedig a Hubertus Agráripari Bt. pásztói húsüzemében történik.

Helyi alapanyagokkal dolgozik a balatonszemesi Kistücsök, a köveskáli Kővirág, a keszthelyi Paletta és a zánkai Neked Főztem is. A termelői hozzávalók ára magasabb, beszerzésük is sokkal macerásabb, mint a nagyüzemi alapanyagoké, és ez a legtöbb esetben a helyek árképzésén is meglátszik. Amellett, hogy óriási a különbség az ízekben, a helyi termelőket is támogatja, ha mégis egy helyi, mangalicából készült burgerre szavaz a mélyhűtött húspogácsa helyett.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.