A legjobb programok sörturistáknak

múzeum
PUBLIKÁLÁS: 2015. szeptember 24. 08:38
Az elköteleződött sörturizmus nemcsak a kocsmák alapos tanulmányozásáról szól: a sörtörténelmi jelentőségű főzdék végig látogatása és a sörkultúra megismerése éppúgy a műfaj részei, mint az elszántabbaknál a sörben fürdés.

A köszönés után az első mondat, amit egy profi turista megtanul az adott ország nyelvén, az a "kérek szépen egy sört". (Pontosabban: egy hideg sört, mert vannak olyan országok, ahol a hőség és az infrastruktúra hiányosságai miatt nem magától értetődő dolog, hogy minden sört hűtve adnak.)

Bár egy jó korsó sör szinte minden megérkezés része, egyre többen indulnak olyan utakra, ahol a program lényege, vagy annak jelentős része a sörkultúra megismerése. Ez azonban nem azt jelenti, hogy egész nap el sem engedik a söröskorsót. A sörkultúra felfedezése számos kulturális programot is magában foglal, középkori városok, sörfőzdék, történelmi nevezetességek megismerése és egy kis sörös wellness is kapcsolódnak a maláta élvezetéhez. Tippek sörbarátoknak.

Bruges – sörfal és magas alkoholszázalék

Belgiumban több mint 8000-féle sör létezik, ebből kb. 800-félét gyártanak folyamatosan. Bruges belvárosa az egyik leghangulatosabb helyszín a sörkóstoláshoz. 54 helyen főztek sört a város eddigi történelme során, de a láger típusú sörök népszerűségének növekedésével sajnos visszaszorultak a kis főzdék.

Az 1856-ban alapított De Halve Maan túlélte a viszontagságos időket, a generációkról generációkra örökített tudást sikeresen ötvözte a modern eljárásokkal, és most ott tartanak, hogy évente 3,5-4 millió liter sört főznek. A sörfőzdét bemutató túra egy étteremben kezdődik, amit csak egy üvegfal választ el a high tech sörfőző csarnoktól. Szóval középkori cuccokra senki ne számítson!

Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: fovarosi.blog.hu / Indafotó
Fotó: fovarosi.blog.hu / Indafotó
Fotó: Isifa / Europress / Getty
Fotó: Isifa / Europress / Getty
Fotó: Rizmájer Kézműves Sörház facebook
Fotó: Getty Images
Fotó: Getty Images Education
Fotó: Getty Images
Fotó: Bildagentur-Online/chromorange / Northfoto

A városnak van egy új főzdéje is, a Fort Lapin, ami egy 17. századi toronyról és egy városnegyedről kapta a nevét, de ez nyilván nem olyan izgalmas infó, mint az, hogy háromféle sört készítenek, és itt is vannak vezetett túrák.

Aki haza is szeretne vinni az ütős belga sörökből, az térjen be a festménybe illő főtéren a kivételes alkoholválasztékkal rendelkező The Bottle Shop-ba. Itt csak belga sörből 600-félét tartanak, és nagyon különleges tételeik is vannak. A lényeg - mivel eltart majd egy ideig a válogatás-, hogy ne a vonatindulás előtti órában ugorjunk be körülnézni, mert nagyon rossz lesz majd kijönni. A 2be bár (ez a neve, nem írtuk el) impozáns sörfalára pedig nehéz szavakat találni. Akármilyen párás és hűvös a levegő, a teraszán való sörkóstolás kihagyhatatlan.

Bár nem tartozik szorosan a sörözéshez, ha már itt vagyunk, érdemes befizetni egy városnéző csónaktúrára - még a sörkóstolás előtt.

Dublin – nem csak a Guinness-ről szól

Guinness sörből évente 850 millió litert adnak el, és 60 országban főzik. A Guinness-múzeum pedig az a hely, ahol az első pillanattól az utolsó kortyig mindenkit leköt az a rengeteg, látványosan és viccesen tálalt infó, amit a rubinvörös sörről tudni érdemes. Nemcsak a Guinness történetét, alapanyagait, készítésének folyamatát ismerhetjük meg, hanem megnézhetjük a régi reklámokat, megtanulhatunk tökéletes pintet csapolni (legalábbis meg lehet vele próbálkozni), és természetesen sört is lehet kóstolni. Ezt a legjobb az egykori hétszintes egykori gyárépület tetején levő panorámás Gravity Bárban megtenni.

Érdemes az interneten előre megvenni a jegyeket. Így nemcsak spórolhatunk, de a nagy sor is kikerülhető. Guinness-relikviákat viszont ne a látogatóközpontban vegyünk, mert a Carrolls Irish Gifts szuvenírboltokban olcsóbbak. A 2006-ban megnyílt sörmúzeum egyébként jobban érdekli a turistákat, mint az Akropolisz, a Buckingham Palota vagy az Eiffel-torony, ez lett Európa vezető turistalátványossága a World Travel Awards online szavazói szerint.

A Storehouse persze csak az egyik kötelező állomás. Gyakorlatilag a város ezer pubja közül bármelyik megteszi, hogy átadjuk magunkat annak a feelingnek, amit egyszerűen nem lehet exportálni. Készüljön fel, hogy kb. 5 euróba kerül egy pint sör vagy cider, és este 11 után drágábbak az italok!

Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: mimi
Fotó: fovarosi.blog.hu / Indafotó
Fotó: fovarosi.blog.hu / Indafotó
Fotó: Isifa / Europress / Getty
Fotó: Isifa / Europress / Getty
Fotó: Rizmájer Kézműves Sörház facebook
Fotó: Getty Images
Fotó: Getty Images Education
Fotó: Getty Images
Fotó: Bildagentur-Online/chromorange / Northfoto

A Temple Bar szórakozónegyed igazi turista-zarándokhely, amolyan kötelező kör, a The Church nevű pubot például egy protestáns templomból alakították ki. Kicsit szürreális, hogy egy légtérben bárpultot és templomi orgonát is találunk. Aki azonban tradicionális zenét akar, sörözzön a O'Donoghue's-ban, míg a viktoriánus miliőért a 120 éves épületben található Farrington's-ba érdemes benézni.

Ha kíváncsi, hova járt Yeats, amikor elfogyott az ihlete, a Toner's-be menjen, az L. Mulligan Grocer nevű helyen pedig még véletlenül se kérjen Guinness-t, mert lehet, csúnyán fognak önre nézni - itt ugyanis csak kézműves söröket tartanak. A sörgeek-ek azonban személyre szabott sörtúrákon is rész vehetnek, a Dublin Craft Beer Tours jóvoltából, 20 euróért.

Pilsen – nyakig sörben

Az első írott forrás, ami sörfőzdét jegyez a városban, 1307-ből való. A legenda szerint a pilseniek mindig is válogatósak voltak, ha sörről volt szó. Ami nem ízlett, azt a város csatornáiba öntötték - egyszer 36 hektolitert borítottak ki a város főterén. Pazarlásnak tűnik, de annak idején sokféle zavaros kotyvalék futott sör néven. Az említett performansz után a polgárok eldöntötték, hogy építenek egy sörgyárat, hogy mindig megfelelő minőséghez jussanak. Josef Groll bajor sörfőző mester volt az, aki az „alsó erjesztés" technológiáját összehozta a cseh komlóval és árpával, 1842-ben pedig megszületett az első pilseni sör, ami azóta is a világos sörök mintája, atyja.

A sörök típusai erjesztési eljárásuk alapján:

Spontán erjesztésű sörök (lambic) Belgium egyes részein: az erjesztést vadon élő és kizárólag az adott tájékon előforduló élesztőtörzsekkel végzik, valamint 30-40 % búzát és a szokásosnál akár 6-10-szer nagyobb mennyiségnyi komlót adagolnak hozzá.

Felső erjesztésű sörök (ale) - az élesztő a sörlé tetején lebeg. Az erjesztés viszonylag rövid ideig, kb. 10-21 °C-on megy végbe, és az élesztő egyes melléktermékei benne maradnak a sörben, különleges gyümölcsös, olajos ízt adva az italnak.

Alsó erjesztésű sörök (lager) a legelterjedtebb. Az élesztő az erjesztés során a sörlé aljára süllyed, az erjesztés viszonylag alacsony hőfokon (6-8 °C), az érlelés pedig minimum egy hét 0 °C körüli hőmérsékleten történik. (Forrás: Wikipedia)

A Plzensky Prazdroj (Pilsner Urquell) sörgyár meglátogatására kb. 2 órát és 200 koronát kell
szánni, és szerencsére nemcsak sörtörténelmi adatokkal tömik a fejünket, hanem a gyakorlatban is megnézhetjük, pontosan hogyan készült a 19. században az első pilseni sör, és az óránként 120 ezres kapacitású palackozót is megcsodálhatjuk. A kóstolás is alap, bevállalósabb sörturisták kipróbálhatják, milyen a még szűretlen pilseni. A sörgyár alatti 10 km-es pincerendszerben – aminek egy része látogatható – szintén készülnek sörök kis tételben. Itt mindig 5 fok van, annak idején folyamatosan csörgedezett a víz, a hideget pedig jégtömbök biztosították.

Ha a sörgyár megvolt, jöhet a Serfőző Múzeum, ami egy középkori malátacsíráztatóban kapott helyet. Nem olyan izgalmas, mint alagutakban bolyongani, de az egyórás program megér 90 koronát. Ahogy Dublin sörkultúrája sem egyenlő a Guinness-szel, itt sem érdemes leragadni a pilzeni típusú sörök kultikus szentélyénél. A városban 14 „sörutat" jegyeznek, amelyek nemcsak abból állnak, hogy a kocsmákat jó alaposan megnézzük belülről. Sokan esnek abba a hibába, hogy csak a folyékony kenyér szépségeiben merülnek el, és meg sem nézik a hatalmas főteret, a világ egyik legnagyobb zsinagógáját, vagy a város alatti labirintust, ami valójában egy gigantikus pincehálózat. 700 méteres szakasza ma múzeumként működik.

Akinek pedig ez sem elég, csobbanhat is egyet a pilseni sörben. A kimondhatatlan nevű Durkmisrt wellnesshotel egyik szolgáltatása a sörös fürdő. Nem új keletű dolog ez errefelé, az arisztokraták kifejezetten szerettek sörben fürdeni, a sörben mártózás pedig a nagymamák egyik titkos szépségtippje volt.

Legyen itthon is sörturista!

Szerencsére nem kell több száz vagy ezer km-t utazni ahhoz, hogy betekintést nyerjünk egy
sörfőzde kulisszatitkaiba. Valójában még Budapestet sem kell elhagyni: a csepeli Rizmajer Sörfőzde igény esetén vezetett túrákat szervez, ahol csapra kerül a Rizmajer Világos, a Cingulus Porter fekete sör, a kukoricás Cortez és a mézes-narancsos gyömbérsör is.

A Dreher Sörutazás kétórás programja 1900 forintba kerül, és azt tanácsoljuk, hogy ez inkább egy sörös nap kezdő, és ne befejező programja legyen. A honlapjukon szigorúan azt írják, hogy „A Dreher Sörgyárak Zrt. üzemi területére alkoholos befolyásoltság alatt belépni tilos, mely a Sörutazás programon való részvételnek szintén feltétele." Mi szóltunk.

A hazai sörturizmus kedvelt célpontja még a Fóti Kézműves Sörfőzde is, ahol olyan, a hazai sörkultúrát alapjaiban átváltoztató főzetek születtek, mint a Keserű Méz vagy a Hammurapi +21. Gyenge Zsolt sörmester tételeit az ország számos vendéglátóipari egységében és sok üzletben is lehet kapni, de a hazai sörforradalom bölcsőjét illik személyesen is felkeresni.

Gerilla sörfőzők

Magyarország első Gerilla Sörfesztiválján (szeptember 25-27.) kizárólag házilag vagy bérfőzésben készült sörök mutatják meg magukat. Izgalmas, új ízekre lehet számítani a résztvevő gerilláktól: Rothbeer, Hatodik íz, Horizont, Golem, Kecskeméti sörmesterek, Möszjö. Részletek itt.
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.