Lassan itt a vége a szeptembernek, vele együtt pedig az őszi, boros programokkal foglalkozó tematikus hónapunknak is. Sorozatunkban ajánlottunk közelebbi és távolabbi borfesztiválokat, szebbnél szebb őszi kirándulóhelyeket, utánajártunk a vinoterápia mibenlétének, felderítettük a legcsábítóbb toszkán kisvárosokat, és még alkoholmentes programokat is javasoltunk a nem iszogatási céllal borvidékre érkezőknek. Utolsó, témától búcsúzó cikkünkben azt járjuk körül, mi mindent lehet csinálni még októberben a hazai borászatok környékén.
A legfontosabb tevékenység egy borvidéken nem lehet más, mint a kóstolás. A legtöbb helyen nem csak inni lehet, részt vehetünk egy-egy tartalmasabb pincetúrán is. A borászok többsége vagy egy alkalmazottjuk mindig szívesen körbe vezetik látogatóikat a hordók között. Bár már itt-ott vannak borászatok, ahol lehet fix nyitva tartással számolni, mi azt javasoljuk, menjenek biztosra, és jelentkezzenek be előre a látogatásra és kóstolásra. Mutatjuk a kedvenc helyeinket:
Ha budapestiként nem akar messzire utazni a kóstolásért, de szereti a békés, falusi környezet, no meg a szőlők látványát, akkor irány Etyek! Kelenföldről egy félórás buszozással könnyen elérhető, de ha kocsival megyünk, és a sofőr sem tudja megállni az iszogatást, innen még a pótsofőr-szolgálat sem kér horror összeget a hazavitelért. Az Etyeki Kúria modern épületénél vinotékát és hangulatos teraszt is találunk – erősen reméljük, hogy lesz még olyan idő ősszel, hogy a napsütésben lehessen itt kortyolgatni.
Ha azonban inkább Egerbe húz a szívük, mi azt javasoljuk, egy egész hétvégét töltsenek el itt. Több remek borászat – a mi kedvenceink a Gál Tibor, a Bolyki, és az egerszalóki Szt. Andrea – várja, hogy végiglátogassák. Az iszogatás mellett érdemes a megújult egri belvárost is felfedezni. Tokaj-Hegyalján a legbájosabb településnek Mádot tartjuk, ezért ha inkább ezen a környéken látogatnának el valahová még idén ősszel, akkor a Szent Tamás pincészetet ajánljuk figyelmükbe. Kóstoló után pedig nincs is jobb hely egy jó ebédre vagy szép vacsorára, mint a Gusteau.
Sokszor kifejeztük már rajongásunkat az őszi Balaton iránt, így a magyar tenger sem maradhat ki az ajánlataink közül. Nemrégiben akkora szerencsénk volt, hogy pont szüretkor látogattunk el a dél-balatoni Bujdosó Pincészethez. Mind a szőlőben, mind a borászati üzemben, és a balatonszemesi kóstolóhelyiségükben is nagyon szívélyesen láttak vendégül minket. És hogy mit érdemes náluk kóstolni? Kezdésként a pincészet nagyon könnyű, alacsony – tíz százalék körüli – alkoholtartalmú fehér habzóborát, a Frisseccót. A testes, fűszeres vörösborok rajongói azonban feltétlenül kóstolják meg a 2011-es Katamaránt és a 2013-as Cirkálót. A borászatnak két kóstolóhelye is van: az egyik maga a balatonlellei birtok, a másik a pincészet balatonszemesi vinotékája. Utóbbi helyen vacsorát is tudnak a borok mellé biztosítani - ha ezzel élni szeretnénk, előre be kell jelentkezni.
Idén ősszel még egy hely van, ahová biztosan ellátogatunk borturistaként: ez Villány. A Vylyan, a Gere Attila, a Sauska és a Bock pincéket tutira végigjárjuk – október közepén érkezik majd az élménybeszámoló. Aki pedig a borkóstolót is csak úgy élvezi, ha az egész családjával vehet részt rajta, a palkonyai Mokos pincészetet ajánljuk jó szívvel. Itt ugyanis olyan kóstolóra is be lehet nevezni, ahol a kiskorúak különböző, száz százalékos gyümölcslevekkel a poharukban utánozhatják a felnőtteket.
Aki pedig egy kicsit még közelebb akarja magát érezni a borászok világához, az látogasson el egy olyan pincészetbe, ahol borházasítás is szerepel a programkínálatban. Mi két éve Egerben, a Demeter pincészetnél vettünk részt egy ilyenen, és maradandó élménynek bizonyult: "öt-hat fős csapatokban bikavért kellett házasítanunk három 2009-es tételből: egy kékfrankosból, egy cabernet francból és egy merlotból. A mi csapatunknak annyira jól sikerült a feladat, hogy még a bortechnológus is elismerte, karakterében egészen hasonlít a Demeter pincészet boraira. Persze a feladat lényege nem ez volt, hanem hogy megismerkedjünk a különböző borokkal, megízlelgessük őket, és elcsodálkozzunk, hányféle ízt tudunk létrehozni ugyanannak a három bornak a különböző arányú összeöntögetésével. Nagyon izgalmas volt, próbálják ki, akár otthon is!" – írtuk 2013-ban.
Hasonló élményben lehet része a badacsonyi Istvándy Borműhelybe látogatóknak. "Először is különféle illatmintákat kell felismerni, aztán meg kell kóstolni a cuvée alapjául szolgáló borokat - egy muskotályt, egy olaszrizlinget és egy félszáraz szürkebarátot. Aztán újra, egészen addig, amíg ki nem találjuk, mik legyenek az arányok. Ha elkészült a nagy mű, a palackozást is nekünk kell elvégezni egy dugózó szerkezettel, és nem marad más, mint egy retró írógéppel címkét készíteni a saját borunknak" – írta tavaly a programról az I love Balaton blog. Szerintünk zseniálisan hangzik, menjenek és próbálják ki.
A házasítás előtt azonban még becsatlakozna a borkészítés folyamatába is? Megértjük. A már emlegetett palkonyai Mokos pincénél például élményszüreten lehet részt venni, mustpréseléssel, paraszttálas ebéddel és traktorral - pont úgy, ahogy kell.
Rendszeres olvasóink már tudják, milyen bensőséges viszonyt ápolunk a dűlőtúra intézményével. Nincs is jobb, mint a túra közben pihenőképp a szőlőben, kockás pléden piknikezni a simogató októberi napsütésben.
Mádon két pohár bor közt a Szent Tamás birtokot, Somló-hegyen a Kreinbacher Birtok szőlőit lehet bejárni, Villányban a Szársomlyót lehet megmászni, vagy éppen a siklósi várig tekerni. Máris jobban esik a következő kóstoló! Lustábbaknak pedig a soproni kékfrankos-expresszt, vagy az Almagyar-Érseki Birtok dzsipes dűlőtúráját javasoljuk.
Ahogy közelednek a hideg, ködös napok, úgy válik csábítóbbá egy jó kis wellness hétvége gondolata. Hát még akkor, ha megtudja az ember, hogy egyre több helyen élvezheti a lazító kádfürdőt, a frissítő masszázst vagy a szépítő arckezelést a szőlő és a bor jótékony hatásaival együtt.
A vinoterápiáról itt írtunk bővebben, kipróbálni többek között a tarcali Andrássy Rezidencián, a villányi Crocus Gere borhotelben, valamint a vonyarcvashegyi Zenit Hotelben lehet.
Várják az őszi Komplex Gere Borélmények!
Szeretettel invitálunk minden kedves borkedvelőt Villányba, egy kis borvidéki kalandozásra. Nagyszerű pihenési helyszínt kínál Gere Attila, neves villányi borász 4 csillagos családi bor és wellness szállodája, a Crocus Gere Bor Hotel & Resort. Az étterem és wellness szolgáltatásai is a saját termesztésű bio szőlőre, szőlőmagra és borra épülnek. (X)
Bár a legnagyobb boros rendezvények szeptember folyamán lezajlottak, azért maradt még buli októberre is. Október 2. és 4. között például Villányban Vörösbor Fesztivált tartanak, Tapolcán Pisztráng és Borfesztivál lesz, és a Tokaj-Hegyaljai Szüreti Napok is erre a hétvégére esik. Október 9. és 11. között Vácott Bor- és Pálinkaünnepet tartanak, az őszi boros rendezvények sorát pedig november 5. és 8. között a Márton-napi Borfesztivál zárja a budapesti Gellért Hotelben.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.