
Budapesten már jó ideje zajlik a gasztroforradalom: egyre több a Michelin-csillagos hely, és egyre gyakrabban emlegetik a magyar fővárost, legyen szó akár a világ egyik legmenőbb szakácsbajnokságának európai elődöntőjéről, akár egy neves amerikai utazási magazin legjobb kajáló célpontjainak gyűjteményéről. De mi a helyzet a vidéken? "Semmiképp nem korlátozódhat csak Budapestre a gasztroforradalom. Csak jó minőségű termékekkel tudjuk Magyarországot népszerűsíteni, ezek nagy része pedig nem a fővárosban készül" – mondta el kérdésemre Dr. Faragó Péter, a Magyra Turizmus Zrt. vezérigazgatója.
"Az egész országban divat lett a borokhoz, pálinkákhoz érteni, meglátogatni egy jó éttermet. Viszont úgy látom, vidéken egy másfajta gasztroforradalom zajlik, itt a hagyományosabb vendéglátáson van a hangsúly" – tette hozzá Mártonné Máthé Kinga, a Magyar Turizmus Zrt. belföldi igazgatója. A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) képviselője, Martonosi Zsolt szerint nem ennyire kétpólusú a helyzet, vidéken is jelen van a korszerű, modern gasztronómia. Elég, ha csak a SVÉT-csoport tagjaira, többek között például az encsi Anyukám Mondtára, a soproni Erhardtra, a mádi Gusteau Kulináris Élményműhelyre, a balatonszemesi Kistücsökre, vagy a debreceni IKON Étteremre gondolni.
Az apropó egyébként, aminek kapcsán erről beszélgettünk, a Kiváló Európai Desztinációk (European Destinations of Excellence) versenye. Az Európai Bizottság idén kilencedik alkalommal hirdette meg a pályázatot, melynek célja, hogy egy különleges, nemzetközi hálózat jöjjön létre, mely a kontinens rejtett kincseit fogja össze. Minden évben más témában várják a jelentkezőket: korábban már volt téma az ipari örökség, a természetes víz, az ökoturisztikai látnivalók, és az akadálymentesítés is.
Idén a gasztronómia a központi téma, és "Magyarország legízletesebb vendégváró úti célját" keresik. Pályázni összefogással lehet, olyan helyeket keresnek, ahol a vállalkozások és az önkormányzatok együtt dolgoznak azért, hogy egy európai színvonalú, mégis az adott tájegységre jellemző vendégváró programcsomagot tudjanak a turistáknak kínálni. (A pályázat részleteiről és határidejéről ide kattintva lehet tájékozódni.)
És hogy miért jó egy célpontnak, ha megnyeri a pályázatot? Tavaly például Kaposvár nyerte el a legjobb akadálymentes célpont címét, a tapasztalatok azt mutatják, a város ezzel felkerült a nemzetközi akadálymentes térképre. Sok külföldről érkező, fogyatékkal élő turista kifejezetten ezért látogat el ide. A várható nemzetközi érdeklődés mellett a győztes célpont kétmillió forint értékű marketing-támogatást kap a Magyar Turizmus Zrt-től. Illetve természetesen a nemzetközi döntőn is ez a célpont képviselheti majd Magyarországot.
Boron innen – boron túl
Magyarország őszi arca vibrálóan színes, az utazás így nem érhet véget a nyárral! A Széll Tamás-Szulló Szabina séfpáros nevüket és tudásukat adják az ősz szépségeinek bemutatásához.Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.