Igazi vaj vagy utánzat? Így válasszunk!

szakértő
PUBLIKÁLÁS: 2025. október 18. 17:45
A vaj ára a közelmúltban csökkenni kezdett, mivel a piacon jelentős túlkínálat alakult ki a megnövekedett készletek miatt. Traszkovics Zsolt élelmiszerbiztonsági szakértőt arról kérdeztük, mire figyeljünk, hogy jó minőségű, igazi vajat válasszunk.

Ha bemegyünk a boltba számos vaj közül választhatunk. De honnan tudjuk melyik az igazán jó, az úgynevezett igazi vaj? A hatalmas kínálat könnyen összezavarja az embert, így most tiszta vizet öntünk a pohárba, Traszkovics Zsolt élelmiszerbiztonsági szakértő segítségével.

igazi vajat kenyérre kenő nő
Ha jó minőségű, igazi vajat szeretnél vásárolni, ezekre a tippekre figyelj!
Fotó: New Africa

Ettől jó az igazi vaj

Mutatjuk a 10 aranyszabályt, amikre figyelve biztosan jó minőségű vajat vásárolhatsz.

1. Csak tejből lesz minőségi

Valódi vajnak kizárólag azt nevezhetjük, ami teljes egészében tejzsírból készül, adalékok és növényi olajok nélkül. Mindig ellenőrizzük a címkén az összetevőket!

2. Elpusztítja a baktériumokat

Az igazi vaj legalább 80% zsírt tartalmaz, de a 82–85%-os változat még gazdagabb ízt ad, és sütésnél is jobb eredményt biztosít.

3. Ellenőrizzük a származást

Az sem mindegy, hogy honnan származik az alapanyag. Nézzük meg a csomagolást: ha európai eredetmegjelölést – PDO/PGI – látunk, az garanciát nyújt a minőségre.

4. Gondoljuk át jól a célt

Fontos átgondolnunk, mire szeretnénk használni: a lágyabb változat jól kenhető reggelikhez, a magasabb zsírtartalmú pedig sütéshez, leveles tésztákhoz vagy krémekhez a legjobb, de mindig ellenőrizzük az összetevőket.

5. Sóval vagy só nélkül?

Ha főzéshez vagy sütéshez használjuk, a sózatlan vaj az ideális választás, kenyérhez vagy szendvicshez azonban jól jöhet a sózott változat – szerencsére mindkét típusból találhatunk magas minőségűt.

vaj
A jó vaj megmutatkozik az összetevőkből.
Fotó: senadesign

6. Hasonló, de mégsem ugyanolyan

A vajkrém az igazi vajtól eltérően alacsonyabb zsírtartalmú (39–60%), gyakran vízzel, tejsavóval és adalékokkal „felhígítják”, emiatt kevesebb benne az értékes tápanyag, például a vajsav és az omega-3.

7. Nagyon könnyű, ám becsapós

A light vaj csak 50% körüli zsírtartalommal rendelkezik, ezért sokan egészségesebbnek gondolják. Kevesebb benne azonban a természetes tejzsír, így az értékes tápanyag is, és az adalékanyagok miatt az íze is eltér az igazi vajétól.

8. Megéri az árát

A valódi vaj sokszor drágább, mint a vajkrémek, de kiadósabb is, hiszen kisebb mennyiség is elegendő belőle. A magasabb árért cserébe több természetes tejzsírt, gazdagabb ízélményt és értékesebb tápanyagokat kapunk.

9. Közvetlenül a termelőtől

A friss fűvel táplált tehenek tejéből készült vajban több az értékes vajsav és omega-3, amelyek segítik az emésztést és a szív egészségét. Piacon, közvetlenül a termelőtől vásárolva adalékmentes, friss vajhoz juthatunk.

10. Speciális védőcsomagolásban 

A vaj fény- és oxigénérzékeny, ezért mindig jól zárt, fóliázott vagy dobozos kiszerelést válasszunk. Így tovább friss marad, és nem veszi át a hűtő szagát sem.

Ha tehát betartod Traszkovics Zsolt élelmiszerbiztonsági szakértő tanácsait, elkerülheted a csalódást és biztosan jó minőségű vajat fogsz vásárolni.

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.