
Ha bemegyünk a boltba számos vaj közül választhatunk. De honnan tudjuk melyik az igazán jó, az úgynevezett igazi vaj? A hatalmas kínálat könnyen összezavarja az embert, így most tiszta vizet öntünk a pohárba, Traszkovics Zsolt élelmiszerbiztonsági szakértő segítségével.
Mutatjuk a 10 aranyszabályt, amikre figyelve biztosan jó minőségű vajat vásárolhatsz.
Valódi vajnak kizárólag azt nevezhetjük, ami teljes egészében tejzsírból készül, adalékok és növényi olajok nélkül. Mindig ellenőrizzük a címkén az összetevőket!
Az igazi vaj legalább 80% zsírt tartalmaz, de a 82–85%-os változat még gazdagabb ízt ad, és sütésnél is jobb eredményt biztosít.
Az sem mindegy, hogy honnan származik az alapanyag. Nézzük meg a csomagolást: ha európai eredetmegjelölést – PDO/PGI – látunk, az garanciát nyújt a minőségre.
Fontos átgondolnunk, mire szeretnénk használni: a lágyabb változat jól kenhető reggelikhez, a magasabb zsírtartalmú pedig sütéshez, leveles tésztákhoz vagy krémekhez a legjobb, de mindig ellenőrizzük az összetevőket.
Ha főzéshez vagy sütéshez használjuk, a sózatlan vaj az ideális választás, kenyérhez vagy szendvicshez azonban jól jöhet a sózott változat – szerencsére mindkét típusból találhatunk magas minőségűt.
A vajkrém az igazi vajtól eltérően alacsonyabb zsírtartalmú (39–60%), gyakran vízzel, tejsavóval és adalékokkal „felhígítják”, emiatt kevesebb benne az értékes tápanyag, például a vajsav és az omega-3.
A light vaj csak 50% körüli zsírtartalommal rendelkezik, ezért sokan egészségesebbnek gondolják. Kevesebb benne azonban a természetes tejzsír, így az értékes tápanyag is, és az adalékanyagok miatt az íze is eltér az igazi vajétól.
A valódi vaj sokszor drágább, mint a vajkrémek, de kiadósabb is, hiszen kisebb mennyiség is elegendő belőle. A magasabb árért cserébe több természetes tejzsírt, gazdagabb ízélményt és értékesebb tápanyagokat kapunk.
A friss fűvel táplált tehenek tejéből készült vajban több az értékes vajsav és omega-3, amelyek segítik az emésztést és a szív egészségét. Piacon, közvetlenül a termelőtől vásárolva adalékmentes, friss vajhoz juthatunk.
A vaj fény- és oxigénérzékeny, ezért mindig jól zárt, fóliázott vagy dobozos kiszerelést válasszunk. Így tovább friss marad, és nem veszi át a hűtő szagát sem.
Ha tehát betartod Traszkovics Zsolt élelmiszerbiztonsági szakértő tanácsait, elkerülheted a csalódást és biztosan jó minőségű vajat fogsz vásárolni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.