Még nincs vége a szezonnak: készíts kovászos cukkinit pofonegyszerűen, ezzel a filléres módszerrel

cukkini
PUBLIKÁLÁS: 2025. augusztus 04. 14:25
Ha eddig azt hitted, hogy kovászolni csak az uborkát lehet, akkor nagyot tévedtél! A kovászos cukkini igazi nyári finomság, ráadásul az elkészítése is pofonegyszerű.

A kovászos cukkini roppanós, enyhén savanykás, napérlelte íze szerelem lesz az első kóstolásra, ezenfelül tele van probiotikumokkal és igazi kánikulabarát csemegének számít. Ráadásul fillérekből elkészíthető, és pont ugyanúgy működik, mint a jól ismert uborkaváltozat, eheted húsok mellé, salátákhoz, vagy csak magában is elropogtathatod. Ha van otthon egy üveg, némi napfény és pár felesleges cukkini, amivel nem tudsz mit kezdeni, már indulhat is a projekt!

Kovászos cukkini pofonegyszerűen
Kovászos cukkini egyszerűen
Fotó: Elena Hramova /  Shutterstock 

A kovászos cukkini elkészítése gyerekjáték

Ha nem vagy egy klasszikus konyhatündér vagy mesterszakács, a kovászos cukkini elkészítése akkor sem foghat ki rajtad. Nem kell mást tenned, mint követned az alábbi receptet!

Hozzávalók egy 2 literes befőttesüveghez:

  • 1 kg kisebb zsenge cukkini - ha lehet, minél vékonyabbakat válassz 
  • 1 szelet kovászos kenyér vagy kenyérhéj – lehet rozsos is
  • 1 csokor kapor  
  • 3–4 gerezd fokhagyma 
  • 1 teáskanál mustármag
  • 1 teáskanál szemes bors
  • 1,5 evőkanál só – fontos, hogy nem jódozott! A tiszta só a legjobb választás
  • 1,5 liter langyos víz - ne legyen klóros, ha csak csapvíz van otthon, akkor forrald fel és hűtsd vissza
  • opcionálisan: 1-2 db csilipaprika – ha szereted a pikáns ízeket 
  • egy szelet citrom vagy pár szál tárkony az extra csavarhoz

Elkészítés lépésről lépésre:

1. lépés: előkészítés 

A cukkinit és a kaprot alaposan mosd meg, a fokhagymát pucold meg, majd a cukkinit vágd hosszában negyedekbe - ha vékony, elég félbevágni.

2. lépés: üvegezés

A steril befőttesüveg aljára tegyél pár szál kaprot, 1-2 fokhagymagerezdet, mustármagot és borsszemet. Jöhet rá egy réteg cukkini, majd ismét fűszerek és kapor – így rétegezd, amíg megtelik az üveg.

3. lépés: kenyér és extra

A tetejére tedd a kenyeret és ha szeretnéd az extra csavart, dobj mellé egy szelet citromot, csilit vagy pár levél tárkonyt. Ez pikánsabbá és különlegesebbé teszi az ízét.

4. lépés: sós víz

Keverd el a sót a langyos vízben, majd öntsd az üvegbe úgy, hogy mindent ellepjen. A kenyérnek is víz alatt kell maradnia – ha szükséges, tegyél rá egy kisebb, tiszta poharat vagy fermentációs súlyt.

5. lépés: kovászolás

Az üveget lazán fedd le, például gézzel vagy fedéllel, kistányérral, de ráteheted a tetejét is, de ne csavard rá! Ezután tedd ki az ablakba vagy teraszra, de ne süsse nagyon a nap, inkább félárnyékos helyen legyen, így megőrzi a ropogósságát. 2–3 nap alatt elkészül, de ha nagyon meleg van, akkor 2 nap biztos, hogy elég neki.  

6. lépés: szűrés és tárolás

Amikor a cukkini már üdén savanykás, de még roppanós, vedd ki a kenyeret és szűrd le az egészet. A kovászos cukkinit tedd tiszta üvegbe, öntsd rá a leszűrt levet, és tedd be a hűtőbe. Ha már jól lehűlt, akkor eheted is. A hűtőben még napokig tovább érik, és akár 2 hétig is eláll.

Tudtad?

A kovászos cukkini nemcsak finom, de jót tesz a bélrendszerednek is! A fermentáció során hasznos tejsavbaktériumok szaporodnak el, amelyek támogatják az emésztést és az immunrendszert. A kapor, fokhagyma és a kenyér természetes módon indítják be ezt a folyamatot – nincs szükség mesterséges savanyítókra. Ráadásul a cukkiniben alig van kalória, így diétás étrendbe is simán beilleszthető.

Tipp: próbáld ki más fűszerekkel is, például koriandermaggal vagy csomborral, így akár minden üveg más karaktert kap!

Teraszon is terem a cukkini? Naná!

Sokan azt hiszik, hogy a cukkini csak kerti ágyásban nevelhető, pedig egy napfényes teraszon vagy erkélyen is bőséges termést hozhat. Elég hozzá egy nagyobb, legalább 30 literes ültetőedény, jó minőségű laza föld, rendszeres öntözés és sok napfény. A cukkini meglepően gyorsan nő, és már 6–8 hét alatt hozhat termést. Válassz kompaktabb, bokros fajtát, például a Black Beauty-t vagy Gold Rush-t, ezek kisebb helyen is jól érzik magukat. Egy jól gondozott tő akár egész nyáron ellát cukkinivel, így garantáltan mindig lesz alapanyagod a kovászoláshoz.

Ha szeretnél cukkinis gabonafasírtot is készíteni a kovászos cukkini mellé, nézd meg a videót!

 

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.