Test és lélek

Most még megfékezhetjük a súlyos allergiát

Bors

Létrehozva: 2019.03.17.

<p>Nyakunkon az allergiaszezon, de szerencsére még sokat tehetünk azért, hogy könnyebben vegyük a legnehezebb hónapokat. A szűrésre például még most érdemes elmenni. </p>

Már itt van 

Egyes növények, mint például az éger, a citrus-, valamint a tiszavirágfélék már elkezdték a pollenek szórását, de szerencsére nem nagy mennyiségben, így ezek még nem okoznak tüneteket. Helyenként, jellemzően a Dunántúl és az Alföld déli részén, illetve a főváros térségében a kőris, valamint a nyár virágpora is már bekerült a levegőbe.

Ha a korábbi években tapasztaltunk allergiás tüneteket, mint például orrfolyás, tüsszögés, szem- és orrviszketés, akkor érdemes elmenni allergiavizsgálatra. Ebből kiderül, hogy pontosan mi és milyen mértékben okoz problémát a szervezetben, így a gyógyszereket is időben be lehet állítani. 

Csak egy karcolás 

A sokak által jól ismert Prick-teszt során az alkar bőrére csepegtetik az allergént, majd egy felületi karcolást ejtenek a bőrön. Ezután figyelni kell, hogy mi történik. Ha 15-20 perccel később a karcolás helyén piros udvarral körülvett kiütés lesz, akkor biztosan allergiáról beszélünk. Vannak azonban olyan esetek, amikor csak vérvételes allergiavizsgálat lehetséges.

Ilyen például az asztma, bizonyos gyógyszerek kezelése vagy már meglévő, erős allergiás tünetek. De kizáró okok lehetnek az allergiára szedett antihisztaminok, szisztémás szteroidok vagy más gyógyszerek, mivel ezek torzíthatják a teszt eredményét, ezért ezeket minden esetben kerülni kell, és erre fel kell hívni az orvos figyelmét. Sőt az allergiás időszakban végzett teszt szélsőséges esetben akár veszélyes is lehet. Előfordulhat, hogy emiatt ödéma, fulladás, keringési és légzési elégtelenség jelentkezik. Dr. Kraxmer Helga, a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika adjunktusa szerint a legjobb, ha még az allergiaszezon előtt megyünk el a vizsgálatokra. 

Kezelést csak felügyelettel! 

Ha tapasztaltunk tüneteket, semmiképpen ne kezdjük el saját magunkat kezelni. Ezzel többet ártunk, mint amennyit használunk. A legjobb, ha a vizsgálat után szakorvos segítségével állítjuk be a gyógyszereket. 

– Már az allergia megjelenésének első évében nagyon sok mindent tehetünk, hogy ne legyenek erősebbek a panaszok, vagy akár megszűnjenek – mondta el korábban a Borsnak prof. dr. Nékám Kristóf, az Allergia Szövetség elnöke. – Ha valakinek több éve fennáll a betegség, akkor már szervi elváltozások is lehetnek, a szervezet beállt egy fix allergiára, így nem tehetünk semmit gyógyszerek nélkül. Ha kiderült, hogy betegek vagyunk, akkor a pollenszezon kezdete előtt egy héttel már érdemes megkezdeni a gyógyszerek használatát, legyen az orrspray vagy pirula. Így valamennyire enyhíthetjük a tüneteket még a legdrasztikusabb hónapokban is. 

Természetes gyógymód 

Azoknak sem kell csüggedni, akik nem szeretnének gyógyszerekkel küzdeni a pollenek ellen. A szakértő szerint természetes gyógymódokkal is érdemes próbálkozni, sokaknak ez is segíthet. 

– Mindig azt tanácsolom, hogy a betegek próbálják ki a természetes gyógymódokat is – mondta prof. dr. Nékám Kristóf. – Az allergiás problémák megélésében pszichés tényező is van, így az embereknek más-más módszerek hoznak javulást. Mindenkinek saját magának kell kitapasztalnia, hogy milyen életvitel a legjobb számára, amivel elmúlnak vagy csökkennek a tünetek, ez azonban óriási tudatosságot igényel – figyelmeztetett a szakértő. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161805_auto_resized.jpg
origo.hu

Itt a nem várt fordulat, egyáltalán nem azt kapják Amerikától az ukránok, mint amire számítottak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27430_resized.jpg?avcount=1714043411
origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155020_auto_resized.png
metropol.hu

Szoboszlai edzője mindenkit átvert? Kiszivárgott Klopp titkos terve

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158463_auto_resized.jpg
vg.hu

Otthon-felújítási program: jönnek a részletek, változnak a feltételek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159165_auto_resized.jpg
ripost.hu

Hivatalos: megvan, mikor nyit pontosan a budapesti Primark

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27428_resized.jpg?avcount=1714043411
origo.hu

Marics Peti félmilliót bukott egyetlen este

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161375_auto_resized.jpg
travelo.hu

Videó: Vágtázó lovak törtek-zúztak félelmükben London belvárosában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161869_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Itt vannak a kormány legújabb bejelentései: csökkenteni kell a benzin árát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160452_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Mindenki csodájára fog járni Európa legnagyobb tárlatának, amelynek a Városliget ad otthont

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161748_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Pénzt és időt spórolhatsz: 3+1 takarékos főzési tipp

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/f6F0ocECE7K3MRyoVMDiX7x4FtZQHtXS-g-Zbdiaz2k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExYjI0YzUxNjI5MDQwM2ViYTk3NmEwYzI5ZWU5NTM1.jpg
Telihold

Durva együttállásra figyelmeztet a magyar főboszorkány: "Hatását az egész emberiség érezni fogja"

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/v-eF43Tn5QKfYBKtKa0BWjROfBboufr4PFPCvzxzDXE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk4NjM1MjVmZmZiYTQ3NGE5N2Q3Y2E4YmRiNzRlMDEw.jpg
Pletykafészkek

Vigyázz velük: ez a 3 csillagjegy garantáltan kibeszél a hátad mögött