Test és lélek

Az ördög bibliája választ ad a kérdéseinkre

Füredi

Létrehozva: 2020.02.02.

Sokan jósolnak, jósoltatnak maguknak: az ezotéria hívei meggyőződésből, mások pusztán szórakozásból kíváncsiak arra, mit tartogat számukra a jövő.

Forrás: Shutterstock

Ha a régi magyar nyelvet tanulmányozzuk, kettéválik a jóslás és a jövendölés. Az egykor még a kis településeken is élő jós vagy javas ember – aki általában asszony volt – tanácsokat, javaslatokat adott, mit tegyen, hogyan éljen a hozzá forduló személy azért, hogy lehetőleg elkerülje a bajt.

A jövendőmondó pedig a jövendőt mondta el, vagyis, hogy mi fog történni. Ma már ez a két fogalom összemosódik. A jóslás eszközeként régen is népszerű volt a kristálygömb, az inga, a gyertya, olvastak tenyérből, sőt még a kitépett hajszálból is, ám a legismertebbek a kártyás jóslások.

Eleinte az egyház nem nézte jó szemmel

A kártyajóslás eredete nem igazolt, csupán az biztos, hogy az első emlékek a 13. század vé­géről, a 14. század legelejéről származnak. Az évszázadok során több fajtája terjedt el a vi­lágban, ezért ma már szám­talan paklit és kártyajátékot is­merünk. A kártyajóslást sokáig tiltotta az egyház – a kártya az ördög bibliájának számított –, ám a 18. századtól megint népszerűbbé vált. Ekkor már Ma­gyarországon is a legtöbb településen és faluban volt „kártyajós”, akitől meg lehetett kérdezni egy-egy ügy várható alakulását, illetve tanácsokat adott például párkapcsolati, pénzügyi, szerelmi vagy éppen egészségügyi kérdésekben. A kártyajóslás minden fajtája kétszereplős: a kérdező tanácsot kér, a jós pedig megadja a választ.

Nem árt tudni, hogy a kártyalapok jelentése és értelmezése függ(het) az egyes kártyajósoktól. A kártyákat kirakhatja a kérdező is, és a jós is, e tekintetben nincs egységes vélemény, mivel ez függhet az alkalmazott módszertől. A legfontosabb azonban az, hogy mindkét fél a kérdésre koncentráljon, mert egy komolytalan vagy pontatlanul feltett kérdés pontatlan választ eredményezhet.

Különbség tarot és tarokk között

A tarot és a tarokk a két legnépszerűbb, jóslásra használt, ám elsősorban játékkártya – a tarot az egyik legősibb, amit manapság is alkalmaznak a jósok. Az ősi Egyiptomban spirituális beavatásoknál hasz­nálták, feltételezések sze­rint Európában egyiptomi mamelukok (középkori katonák, hivatalnokok), mór hódítók és cigány jövendőmondók terjeszthették el. Keletkezéséről megoszlanak a vélemények. Vannak, akik Atlantisz ősi tudását vélik benne felfedezni, egy másik történet szerint Mózes az egyiptomi papok által őrzött titkot a tarot képében vitte magával Izrael népének kivonulásakor Palesztinába. Ezt alátámasztani látszik az a szoros kapcsolat, amely a tarot és a kabbala, valamint a héber ábécé között létezik.

Egyes értelmezések szerint a tarot mutatja az utat a kabbala világába. A tarot egy 78 lapból álló csomag, a kártyák egyik oldalán szimbolikus képek találhatók, a másik oldaluk egyforma színű és mintázatú. A tarot-kártya két különböző rendszerű kártyacsomag kombinálása. A legismertebb nézet szerint a 22 lapból álló nagy arkánum eredetileg is jövendölésre készült, amelyet az egyes lapok témái bizonyítanak, az 56 lapos kis arkánum keletről származik. A tarokknak számos változata van, egy országon belül is több fajtát játszanak, legtöbbjét 42, 54 vagy 78 lappal. Akárcsak a tarot esetében, jóslásnál a tarokk figuráit és színeit értelmezik, magyarázzák.

Orosz tábornagy hozta Magyarországra

A kártyajáték Magyarországra feltehetően a 19. században ér­kezett. A legenda szerint a tarokkot az 1848–49-es forradalom és szabadságharc idején Paszkievics orosz tábornagy – az osztrák kérésre Lengyelországból Magyarországra nyomuló cári hadsereg fővezére – hozta be az országba. Erre utal a játék egyik változatának neve is: húszas-hívásos vagy Paskievics-tarokk.     

Új értelmet nyert bemondás

A Nem engedünk/nem engedek a 48-ból! szólás egyes vélemények szerint éppen a tarokkjátéknak köszönhető, ugyanis az egyik fajta játék megnyeréséhez 48 pontot kell összegyűjteni. A bemondás a szabadságharc után politikai felhangot is kapott, nagyon népszerű lett. Manapság arra mondjuk, hogy nem enged a 48-ból, akit nem lehet eltéríteni a szándékától, kitart valami mellett.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156068_auto_resized.jpg
origo.hu

Döntött a romániai magyar botránybíróról az UEFA

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27377_resized.jpg?avcount=1713939910
origo.hu

Brutális, 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk Budapesten

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156374_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Azt hittem, másnapos vagyok” – Viszketés jelezte, hogy rákos lett a fiatal férfi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155627_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Kiderült, ki írta az elhíresült adatvédelmi nyilatkozatot

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17152180_auto_resized.jpg
ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156167_auto_resized.jpg
vg.hu

Magasabb kamatozásra vált a Bónusz Magyar Állampapír

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27375_resized.jpg?avcount=1713939910
origo.hu

Király Viktor elmondta, miért ment tönkre a házassága

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27354_resized.jpg?avcount=1713939910
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713939910
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156892_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Elon Musk kitálalt az ufókról, döbbenetes dolgot mondott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157532_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Gyereknevelés mellett főállás? Majoros Hajni kitálalt, miért nem ment vissza dolgozni

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/f6F0ocECE7K3MRyoVMDiX7x4FtZQHtXS-g-Zbdiaz2k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExYjI0YzUxNjI5MDQwM2ViYTk3NmEwYzI5ZWU5NTM1.jpg
Telihold

Durva együttállásra figyelmeztet a magyar főboszorkány: "Hatását az egész emberiség érezni fogja"

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/v-eF43Tn5QKfYBKtKa0BWjROfBboufr4PFPCvzxzDXE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk4NjM1MjVmZmZiYTQ3NGE5N2Q3Y2E4YmRiNzRlMDEw.jpg
Pletykafészkek

Vigyázz velük: ez a 3 csillagjegy garantáltan kibeszél a hátad mögött