Tuti tipp: dörzsöld be cukorral a húst sütés előtt, és le fog esni az állad!

étel
PUBLIKÁLÁS: 2025. február 04. 12:00
Ilyen finomat még biztosan nem ettél!

Azt bizonyára mindenki tudja, mennyire fontos az ételek sózása, és fűszerezése is, az ízletes végeredmény érdekében. Ellenben, a hús cukorral való bedörzsölése furcsán hangozhat, holott egy egészen új ízélményben lehet részünk. Ráadásul bármilyen hússal működik, és több előnye is van: a Mindmegette összegyűjtötte, mik is ezek.

cukor
Ezért érdemes cukorral bedörzsölni a húst! / Fotó: Alexander Grey / Unsplash.com (illusztráció)

Segíti a hús barnulását

Egy ízletes sült akkor jó, ha már ránézésre is étvágygerjesztő. Ahhoz, hogy kialakuljon egy szép, barna kéreg, sok ideig kell sütni a húst, emiatt itt-ott akár a kelleténél jobban is megpirulhat. A cukor segít lerövidíteni ezt a folyamatot, így biztos, hogy sehol nem kap oda a sültünk. A cukor a hő hatására karamellizálódik, de könnyen megéghet, ezért tényleg csak egy csipetnyivel dörzsöljük be a húst! 

 

Lágyítja az ízeket

Nem csak a sült látványát dobja fel a cukor:már a sütés előtt kifejti hatását azzal, hogy segít megőrizni a hús puhaságát. A só és cukor 2:1 arányú keverékével bedörzsölt és rövid ideig pihentetett sült sokkal szaftosabb és omlósabb lesz. 

 

Édeskés aromát kölcsönöz

A sós és édes passzolnak egymáshoz, annak ellenére – vagy talán éppen ezért –, hogy két ellentétes ízvilágot képviselnek. Míg a só kiemeli az ízeket, és ezért teszünk belőle egy csipetnyit az édességekbe is, addig a cukor egy kis pluszt ad hozzá az ízélményhez. Különösen jól működik a kissé keserű vagy savas hozzávalókkal, gondoljunk csak a mézes-mustáros csirkére

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.