Hihetetlen, hogy milyen gyorsan repül az idő! Szinte még csak most bontottuk le a karácsonyfát, és íme, máris állíthatjuk fel a következőt! Más a második adventi gyertya is ég, két hét múlva pedig itt van a karácsony. Sok háztartásban már kezdetét vette az ünnepi készülődés, és már készülnek a finom falatok. A Mindmegette most egy olyan receptet mutat, amely nem minden asztalon található meg, és amely mégis szenzációsan illeszkedik a karácsonyi desszertasztalra!
Ezt a sütit mindenki imádni fogja
Hozzávalók
A tortához:
20 dkg keksz
10 dkg vaj
4 db tojás
8 dkg kristálycukor
2 ek kakaópor
60 dkg mascarpone
1 bögre kávé
1 csipet só
A karamellhez:
20 dkg cukor
10 dkg vaj
0.75 dl víz
1.25 dl tejszín
0.5 tk só
Elkészítés
A kávés sajttorta alapjához a kekszet egy késes aprítóba helyezzük és porrá őröljük, ha elkészül hozzáadjuk az olvasztott vajat, egy evőkanál kakaóport, és tovább őröljük.
Egy 18-24 cm-es tortaforma aljára sütőpapírt terítünk, és így rakjuk fel az oldalsó gyűrűt. Erre az alapra szórjuk a kakaós-vajas kekszmorzsát, és egy pohár aljával egyenletesen eloszlatjuk a forma alján, úgy hogy az oldalára is tapasztunk kézzel a morzsából, felhasználásig hűtőbe tesszük.
Egy keverőtálba tesszük a tojásokat hozzáadjuk a cukrot, a kakaópor másik felét, és egy gépi habverővel egyneműre keverjük, hozzáadjuk a mascarponét, a kávét, a csipet sót és az egészet simára keverjük.
A tortaformát elővesszük, és kívülről teljesen beburkoljuk alufóliával. A kekszalapra öntjük a kávés krémet, egy magasabb falu tepsit, vagy sütőtálat veszünk elő amibe berakjuk a tortát, körbeöntjük vízzel a tepsit, majd 160 fokra előmelegített sütőbe helyezzük és 50 percig sütjük.
Amíg a torta sül elkészítjük a karamell öntetet. Egy nagyon tiszta magas falú lábosba öntjük a cukrot, hozzáöntjük a vizet és elkezdjük melegíteni, egészen addig ameddig a víz már szinte teljesen elpárolgott és a cukor karamellizálódott. Ha szép gesztenye barna, hozzáadjuk a vajat, kevergetjük ha elolvadt a vaj is jöhet a csipet só, majd a tejszín, ezzel is tovább forraljuk közben folyamatosan kevergetjük, ha minden feloldódott egynemű és szép fényes, lehúzzuk a tűzről, hűlni hagyjuk, hogy kenhető legyen.
Az elkészült langyosra hűlt sajttorta tetejét karamellel meglocsoljuk, majd fogyasztásig a hűtőbe tesszük ezt az igazán mennyei ünnepi desszertet, csak tálaláskor vesszük le a tortagyűrűt, ekkor csodásan csorog le majd a karamella a torta oldalán ami igazán pazar látvány nyújt a karácsonyi asztalon.
Nézd meg, hogyan készül a kávés sajttorta karamellöntettel!
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.