Egészség

Figyelmeztetnek az orvosok: ezeket az ételek soha ne melegítsd újra, az egészséged a tét!

Létrehozva: 2024.11.30.

Fontos dologra hívták fel a figyelmet az orvosok; veszélyt rejthetnek egyes újramelegített ételek.

Mióta a mikrohullámú sütők elterjedtek, egyre többen támaszkodnak arra a gyors és egyszerű megoldásra, hogy több napra főznek és újramelegítik az ételeket, mikor szükségük van rá. Azonban a dietetikusok most felhívták a figyelmet arra, hogy ez két okból is veszélyes lehet.

konyha mikro
3 meglepő ételt emelt ki a dietetikus, amiket nem érdemes újramelegíteni. / Fotó: Illusztráció - Pexels

Miért nem érdemes újramelegíteni az ételeket?

Az összetevők kémiai összetétele megváltozhat, amikor újramelegítjük őket, így olyan mérgező anyagok szabadulhatnak fel, amik akár vesekárosodást is okozhatnak. Emellett, ha egyes élelmiszereket melegítés előtt hagyunk kihűlni, az elősegítheti a nehezen elpusztítható baktériumok, például az E. coli és a listeria elterjedését.

Milyen ételeket újramelegítését érdemes elkerülni?

Harini Bala, dietetikus egy TikTok videóban osztotta meg, hogy mely 3 ételt nem szabadna újramelegíteni.

  • Spenót: A zöld levelű vitaminbomba egy oxálsav nevű anyagot tartalmaz, amely ártalmatlan, ha a spenótot nyers formában fogyasztják. Melegítés után azonban kristályosodik, ami nagy dózisban a vesekő kialakulását növelheti. Nitrátokat is tartalmaz, amelyek újramelegítéskor nitritté alakulnak, és ezek mérgezőek.
  • Tea: Nemcsak keserűbbé teszi az italt, hanem bármilyen inaktív baktérium aktívvá válhat benne.
  • Rizs: A főtt rizs lehűtve tartalmazhat bacillus cereust, amelynek spórái hőállóak, így még ha felmelegítjük, az sem szünteti meg a betegség kockázatát. Hányást, hasmenést és hasi görcsöket okozhat a baktérium, ha szervezetünkbe kerül - írja a Daily Mail.
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek