Te is megkóstolnád az idei Oscar-gála menüjét? Így készítheted el otthon, fillérekből

Oscar
PUBLIKÁLÁS: 2024. március 03. 11:30
Az Oscar-díjátadó gála menüjét idén is a világhírű osztrák-amerikai mesterséf, Wolfgang Puck állította össze Elliott Groverrel közösen. Az összes fogás valamilyen klasszikus brit étel lesz némi csavarral, így ehhez hasonló finomságokat mi is elkészíthetünk otthon, mintha csak a sztárok között lennénk!

Cseresznyés-narancsos rétegezett piskóta, avagy triffle

Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Hozzávalók (4 személyre):

A piskótához:

5 db tojás

90 g cukor

90 g liszt

Az összeállításhoz:

1 ek. narancsvirágvíz (elhagyható)

4 ek. frissen facsart narancslé

200 g cseresznyedzsem

60 g étcsokoládé

A pudingos krémhez:

2 csomag vaníliaízű pudingpor

800 ml tej

8 ek. cukor

2 db kezeletlen narancs

30 g instant zselatin

A cseresznyés habhoz:

450 ml tejszín

100 g porcukor

220 g cseresznye

A tetejére:

1-1 marék cseresznye és ribizli

tejszínhab

mentalevelek


 

ELKÉSZÍTÉS

1. A piskótához válasszuk ketté a tojásokat. A fehérjéket verjük kemény habbá verjük a cukorral, majd egyesével, óvatosan forgassuk bele a tojások sárgáját, végül oszlassuk el benne a lisztet is. Öntsük egy közepes méretű tepsibe, és süssük készre a 180 fokos sütőben 10-15 perc alatt. Hagyjuk teljesen kihűlni, azután vágjuk három lapba. 

2. A lapokat locsoljuk meg a narancsvirágvízzel elkevert narancslével. Kenjük meg gazdagon a cseresznyedzsemmel (a tetejét nem), majd vágjuk fel kis téglatestekre. 

A pudingos krémhez főzzük meg a vaníliás pudingport a tejben a cukorral, majd keverjük hozzá a narancsok kifacsart levét, é reszeljük bele a héjukat. Az instant zselatint hagyjuk állni egy kis vízben, majd keverjük bele a még meleg krémbe, és hagyjuk dermedni.

4. A tejszínből verjünk habot a porcukorral, majd forgassuk bele a kimagozott, negyedelt cseresznyéket. Az étcsokoládét olvasszuk meg gőz felett.

5. Egy nagy tálba tegyük bele a narancsos puding harmadát. Kanalazzunk rá a cseresznyedzsemből. Kenjük rá a puding második harmadát. Locsoljuk meg olvasztott csokoládéval. 

6. Rakjuk ki a felszeletelt lekváros piskótával. A maradékot vágjuk apróra, és szórjuk bele a közepébe. Ismét locsoljuk meg olvasztott csokoládéval. Kenjük rá a maradék pudingot, pár kanál lekvárt, végül kanalazzuk a tetejére a cseresznyés tejszínhabot. 3-4 órára rakjuk a hűtőszekrénybe. Tálalás előtt gyümölccsel, tejszínhabbal, mentalevelekkel díszítsük.

Elkészítési idő: 95 perc + dermesztés

1 adag: 200 kcal


 

Csirkés-mozzarellás lepény

 

 

Hozzávalók (egy 20 cm átmérőjű kerek formához):

250 g csirkemellfilé

zsiradék a sütéshez

50 g friss spenót

100 g sonka

1 gerezd fokhagyma

szerecsendió

100 g túró

1 csomag konyhakész sós pitetészta

8-10 db koktélparadicsom

1 csomag minimozzarella

150 ml tejszín

2 db tojás


 

ELKÉSZÍTÉS

1. Vágjuk csíkokra a megtisztított csirkemellet, és egy kevés felforrósított zsiradékon pár perc alatt süssük meg. Dobjuk rá a leöblített spenótot, a kis kockákra vágott sonkát, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, ízesítsük sóval, frissen reszelt szerecsendióval, és pirítsuk össze az egészet. Azután vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá a túrót. 

2. A tésztát vegyük ki a hűtőből, tekerjük ki, és kenjük rá a kihűlt tölteléket, majd egyenletesen szórjuk meg a félbevágott koktélparadicsommal és a minimozzarellával. A tejszínt keverjük össze a két egész tojással, enyhén sózzuk meg, reszeljünk hozzá szerecsendiót, és öntsük egyenletesen a pitére.

3. Toljuk a 190 fokos sütőbe, és süssük készre 20-25 perc alatt. Langyosan, cikkekre vágva tálaljuk.

Elkészítési idő: 50 perc 

1 adag: 480 kcal

 

Grillezett garnélanyárs


Hozzávalók (4 személyre):

500 g óriás garnéla

½ db ananász

A páchoz:

2 szál thai citromfű

3 db friss kaffirlime-levél

2 gerezd fokhagyma

1 db friss csilipaprika

½ db lime héja és leve

1 ek. cukor

2 ek. halszósz

100 ml kókusztej


 

ELKÉSZÍTÉS

1. A marinádhoz tisztítsuk meg a thai citromfüvet, a kaffirlime levélszárát vágjuk ki. A fokhagymát aprítsuk fel, a friss csilit magozzuk ki, és karikázzuk fel. A lime héját reszeljük le.

2. Tegyünk mindent egy mozsárba, és jól dolgozzuk össze. Külön keverjük össze a folyékony hozzávalókat – halszósz, kókusztej, lime kifacsart leve – a cukorral, majd adjuk hozzá a mozsár tartalmát, és együtt keverjük simára. Ebben pácoljuk a tisztított garnélát 30 percig hűtőben, lefedve.

3. Közben az ananászt tisztítsuk meg, vágjuk nagyobb kockákra.

4. Ha letelt a fél óra, vegyük ki a rákokat a marinádból, és húzzuk előre beáztatott bambusznyársakra vagy hústűre. 1-1 garnéla közé egy szelet ananászt húzzunk fel a nyársra. 5. Grillen 5-7 percig süssük, félidőben fordítsuk meg, hogy mindkét oldala egyenletesen megsüljön.

Elkészítési idő: 60 perc

Egy adag: 256 kcal


 

Marhasült Yorkshire-pudinggal 


 

Hozzávalók (4 személyre): 

800 g marhabélszín

1 ek. csípős angol mustár

2 tk. steakfűszerkeverék

4 ek. olívaolaj

A pudinghoz:

120 g liszt

½ tk. só

2 db nagy tojás

200 ml tej

zsiradék a sütéshez

A mártáshoz:

300 ml húslevesalaplé (1 db leveskockából)


 

ELKÉSZÍTÉS

1. A hártyáitól megtisztított húst kenjük be a mustárral, csomagoljuk folpakba, és pihentessük a hűtőben 24 órát. Másnap dörzsöljük be a fűszerkeverékkel, és a serpenyőben felhevített olajon pirítsuk kérgesre.

2. Ezután tegyük át a 120 fokosra (légkeveréses módban 100 fokosra) előmelegített sütőbe, és ízléstől függően süssük meg 35 perc alatt angolosra vagy 45 perc alatt rózsaszínre. (Kb. 1 óra alatt teljesen átsül.) Ezután vegyük ki, és 5 percre csavarjuk alufóliába.

3. A pudinghoz szitáljuk egy tálba a lisztet, keverjük el a sóval, és a közepébe vájjunk mélyedést. Üssük bele a tojásokat, öntsünk hozzá egy kis tejet, és fakanállal óvatosan forgassuk össze. Folyamatos keverés közben annyi tejet adjunk hozzá, hogy sűrű tésztát kapjunk. Habverővel keverjük simára, majd keverjük bele a megmaradt tejet, és 1 órát hagyjuk állni. 

4. A sütőt kapcsoljuk a maximumra (kb. 230 fokra). A hús után visszamaradt pecsenyezsírt hevítsük fel, és forrón kanalazzunk belőle egy muffintepsibe, mélyedésenként 1/3-1/2 teáskanálnyit. Azonnal töltsük bele a 2 ek. hideg vízzel elkevert tésztát, majd süssük kb. 25 percig, amíg megemelkedik, és ropogósra pirul.

5. Közben a mártáshoz a maradék pecsenyelé zsírját szedjük le, és 1 ek. barna szaftot öntsünk serpenyőbe vagy lábasba. Egy kevés liszttel keverjük csomómentesre, állandóan kevergetve adjuk hozzá az alaplét, és lassú tűzön főzzük mártássá.

6. A felszeletelt sültet a pudinggal rendezzük el tányérokon, és öntözzük meg a mártással. Párolt vegyes zöldség illik hozzá. 

Elkészítési idő: 120 perc

Egy adag: 553 kcal


 

Fish and chips 

Hozzávalók (2 személyre):

100 g rizsliszt

50 g pizzaliszt

1 db tojás

200 ml világos sör

4 db aranydurbincsfilé

½ csomag sütőpor

300 ml étolaj a sütéshez

A beleforgatáshoz:

3 ek. rizsliszt

2 ek. pizzaliszt


 

ELKÉSZÍTÉS

1. A fish and chips-hez a sörtésztát előző este keverjük be, majd felhasználásig tegyük be a hűtőbe. A kétféle lisztet keverjük össze 1 tk. sóval, adjuk hozzá az egész tojást és a sört, majd keverjük simára a tésztát (a palacsintatésztánál kicsit sűrűbb legyen). Ezután egy fóliával fedjük le a tálat, majd tegyük be a hőtőbe.

2. A halfilét vágjuk fel ízlés szerinti csíkokra, majd sózzuk be, és tegyük félre fél órára, hogy a só átjárja.

3. Az előzőleg elkészített sörtésztát közvetlenül felhasználás előtt vegyük ki a hűtőből, adjuk hozzá a sütőport, majd keverjük simára (ha sűrű lenne a massza, akkor egy pici sört keverjünk hozzá).

4. Az étolajat öntsük egy serpenyőbe, és hevítsük fel.

5. Az előzőleg besózott halhúst forgassuk bele a rizsliszt és pizzaliszt keverékébe, majd alaposan forgassuk bele a sörtésztába.

6. Ezután óvatosan helyezzük bele a felhevített olajba, majd egy-egy kisebb kanál sörtésztát kanalazzunk mindegyik halszelet tetejére, és mindkét oldalát süssük szép pirosra, ropogósra.

7. Amikor a halhús megsült, szedjük ki egy papírtörlőre, hogy a felesleges zsiradékot felszívja. Ameddig a hal elkészül, süssünk hozzá ízlés szerint hasábburgonyát, és készítsünk hozzá tartármártást.

Elkészítési idő: 45 perc

Egy adag: 590 Kcal

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.