Dekor

Természetközeli élményre vágysz? Így teheted állatbaráttá virágzó kerted

Létrehozva: 2022.07.24.

Virágzó kerted nem csak a beporzó méheknek nyújthat menedéket, de kis odafigyeléssel a madarak és a sünök számára is otthonos környezetté válhat, csak néhány egyszerű tanácsot kell megfogadni.

Forrás: pixabay.com

Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy amíg a virágzó kertedbe látogató lepkék, méhek és más rovarok elvégzik a beporzást, addig a madarak és a sünök a kártevőirtásban lesznek segítségedre Mindehhez elég néhány egyszerű tanácsot megfogadnod. A végeredmény pedig egy hívogató, állatbarát kert - derült ki a Lakáskultúra cikkéből.
 

Ültessünk méh és pillangócsalogató növényeket!

A pillangók nagyon kedvelik a nyáriorgonát, a sétányrózsát, a bugás lángvirágot, a rézvirágot, a bíbor kasvirágot, valamint a méhek által is látogatott virágokat. Ezért érdemes a méhbarát kertbe, olyan növényfajokat ültetni, melyek jól tűrik a szárazságot, nem fogékonyak a betegségekre és a kártevőkre, azaz hosszan ontják magukból virágaikat anélkül, hogy rendszeres gondozást és vegyszeres növényvédelmet igényelnének.  Kis odafigyeléssel és néhány egyszerű trükkel kertünket pillanatok alatt lepkeparadicsommá változtathatjuk. A dongók, méhek, lepkék és egyéb nektárt gyűjtő rovarok szeretik a gyógy-, és fűszernövényeket, valamint a hagymás és évelő virágokat. A kamilla, a levendula, a kerti kakukkfű, a borsmenta, az orvosi zsálya, a rozmaring, a díszhagyma, a krókusz, az évelő őszirózsa, a japán szellőrózsa, a sudárzsálya mind-mind tökéletesek erre a célra. Óriási örömmel fogadják még a méhek az idényjellegű egynyáriakat: a bazsarózsát, napvirágot, rézvirágot, körömvirágot, oroszlánszájat, búzavirágot és a bíbor kasvirágot.

A rovarbarát kertben megtalálható a méhlegelő. Fotó: pixabay.com

Készítsünk rovarhotelt!

A látványos és barátságos méhecske hotellel, vagy darázsgarázzsal sokat tehetünk a beporzó rovarok védelméért – amivel kora tavasztól segíthetjük a veszélyeztetett beporzók szaporodását. A nyugodt, zavartalan élőhely kialakításához már februárban célszerű átgondolni, hova helyezhetjük el ezeket az aprócska építményeket. Akár készen is megvásárolhatjuk, de mi magunk is elkészíthetjük ezeket a zümmögő kis állatotthonokat, sőt a folyamatba a család legkisebb tagjait is bevonhatjuk. Ezután már nincs más dolgunk, mint várni a lakókat: a kihelyezett méhecske hotelek márciustól május végéig, június közepéig a legforgalmasabbak.

Helyezzünk ki madárodúkat!

Az állatbarát kerthez hozzátartozik a mesterséges fészekodú is. Ennek kihelyezésére alkalmas időpont az ősz, illetve a kora tavasz. Az őszi hónapok abból a szempontból is kedvezőbbek, mert így jóval a téli időszak előtt biztosíthatjuk az őshonos fajok számára a menedéket és a táplálékforrást. A kihelyezett odúknál figyeljünk a tájolásra, lehetőleg a röpnyílás dél vagy kelet felé nézzen, így az odú bejárata védve van a nagy széltől, viharoktól. Fontos az is, hogy az odú árnyékos, félárnyékos helyre kerüljön, és ne tűzzön rá a nap.

A legegyszerűbb madártetetőt mi magunk is elkészíthetjük. Fotó: pixabay.com

Nem kell aggódni, ha ősszel ez elmaradt, ugyanis egyes énekesmadarak akár évente háromszor is költhetnek, tehát nyáron sem késő kihelyezni a madárodúkat. A különböző kertbe látogató madárfajok más-más odútípust részesítenek előnyben, ezzel kapcsolatban például a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján tájékozódhatunk. Szintén hasznos, ha olyan növényfajokat, sűrű ágrendszerű cserjéket, illetve sövényeket telepítünk, amelyek fészkelő- és búvóhelyet jelentenek a madarak számára. A borbolya fajok, a csíkos kecskerágó, a fagyal, a mogyoró, az orgona, a borostyán, a kányabangita, a tiszafa egyaránt jó választást jelentenek.
 

Ne feledkezzünk el a madarak itatásáról se!

Az etető fontos kelléke az itató. A tartós, több napig vagy hétig tartó kemény fagyok idején nem csak a megfelelő táplálék, de a be nem fagyott víz megtalálása is létfontosságú tényező a madarak számára. A fagyos levegő a szervezet hasonló fokú kiszáradását okozza, mint egy forró kánikulai nap. Ezért kell télen a madaraknak – kirándulókhoz és a hegymászókhoz hasonlóan – fokozottan ügyelniük a folyadékvesztés pótlására. Az itatást érdemes egész évben végezni, ide tartozik a téli madáretetési időszak is, de nyáron, meleg és száraz időszakokban, különösen hálásak lesznek a madarak a figyelmességünkért. Lehetőség szerint az itató napos, szélvédett helyre tegyük, így a gyenge téli napsütés is késlelteti a víz befagyását. A fagyos napokon különösen előnyös a műanyagból készült virágalátét itatótálca, mert ebből annak sérülése nélkül könnyebben eltávolítható a jég. A megfelelően kialakított itató mellett gyakran megfigyelhetjük a fürdőző kék cinegéket, széncinegéket, vörösbegyeket, fekete rigókat, gerléket, szarkákat, vörösbegyeket és tengeliceket. A téli hónapokban a gyerekekkel is nagyon jó szórakozás a kis kerti látogatók megfigyelése.

A madarak élelmet még találnak, vizet már csak nehezen. Fotó: pixabay.com

Gondoljunk a sünökre is!

Kertünk talán egyik legismertebb átutazó vendége a sündisznó, akiről nem is gondolnánk, de kifejezetten hasznos lakója az udvarnak: éjszakai vadászata során rengeteg kártevőt képes elpusztítani: férgeket, csigákat, rovarokat, rágcsálókat egyaránt. Sünbaráttá úgy tehetjük a kertünket, ha mellőzzük a vegyszerhasználatot, hazánkban honos növényeket ültetünk a kertbe: ezek nem csak a klímát bírják jobban, de bővelkednek a süni számára táplálékul szolgáló rovarokban is; illetve azzal is, ha biztosítjuk a megfelelő búvóhelyet számára.  Elsőrangú otthonként szolgálhatnak a mezei virágokból, magas évelőkből álló kis területek, a nagy bokrok, dús sövények, és sűrűre ültetett fenyők. Kerti tó híján tegyünk ki számára egy kis itatótálat, amit naponta friss vízzel töltsünk fel. Mielőtt fűnyíróval, kaszával, vasvillával nekiállunk a kerti munkának vagy avarégetést végeznénk, feltétlenül nézzük át a kert legeldugottabb részét is.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17134822_auto_resized.jpg
origo.hu

Folyamatosan süllyed a világ egyik legkülönlegesebb repülőtere

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27115_resized.jpg?avcount=1713290709
origo.hu

Kizuhant a kórház harmadik emeletéről egy beteg

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17132754_auto_resized.png
metropol.hu

Házasság első látásra: máris szerelmes Hilda?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17135269_auto_resized.png
hirtv.hu

A brüsszeli rendőrég engedett az Antifa tagjai őrjöngésének + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17133883_auto_resized.jpg
ripost.hu

Megvan Dárdai utódja a Herthánál, teljes a káosz Berlinben

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17135674_auto_resized.jpg
mandiner.hu

„Belga vagyok, és ma mélységesen szégyellem magam az országom miatt” – így reagált a nemzetközi és a hazai közvélemény a NatCon ellehetetlenítésére

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27127_resized.jpg?avcount=1713290709
origo.hu

Váratlan bejelentést tett Amerika, Ukrajna nem fog örülni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17109512_auto_resized.jpg
lakaskultura.hu

Modern városi milliő a 13. kerületben: skandináv stílus, retróval fűszerezve

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17130831_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Nagyon aggódnak a rajongók Zimány Linda miatt - most szúrták ki a testén

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17135373_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most jött: tömegkarambol történt Budapesten, ezekben a percekben mentenek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17122754_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Megkért, hogy ne hagyjam őt elkallódni" - Hajas László is elismerte az apró nógrádi faluban élő fodrász fiú tehetségét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17134351_auto_resized.jpg
borsonline.hu

12 évente történik ilyen: hatalmas gazdagság vár három csillagjegyre

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/Qa0JCs38A98156PJXttOUqJtF2lhKcCuOiZLF8-hPFk/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzEyMmNlYzM1Yjk1MDRlZmI5M2RjZjMwM2JhZjkzYjhm.jpg
Retrográd

Három csillagjegy, aki könnyedén rázza le magáról a Merkúr kegyetlen hatásait áprilisban

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/COBm08J1Xmg4PXwhdxst4VsoEJ_wZH_3Ckn4AMGB9WY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2NmMDViYjhkYzdkNzQ3ZGJiZDI2MzVlMTJlY2FlYzcy.jpg
Emlékek

Mennyire ismered a retró tévéműsorokat? Kvízünkkel most letesztelheted a tudásodat!