Test és lélek

A magyar séf elárulta, így lesz tökéletes a nokedli

Bors

Létrehozva: 2021.11.02.

Nem hinné el, mitől lesz perfekt a nokedlink. Egyetlen egyszerű hozzávaló a titok.

Forrás: Pixabay

Nokedli, galuska, egyre megy, bár végtelennek tűnő vitákat lehet lefolytatni arról, hogy mikor kell nokedlinek, vagy galuskának hívni ezt a népszerű magyaros köretet. Ám a legtöbben – függetlenül attól, hogy minek nevezzük – korántsem tökéletes galuskát szaggatnak otthon. Hol a víz lesz kevés, hol a tészta mállik szét a főzővízben. Hogy mik a galuskakészítés trükkjei, azt Jahni László, a balatonszemesi Kistücsök séfje mondta el a Nosalty.hu oldalának.

A titok, úgy tűnik, a szokásokban és a házias ízekben rejtőzik, a séf szerint bátran tegyünk hozzá szalonnát, hagymát, sajtot, zöldfűszereket, vagy tejszínt, amit csak láttunk a családban a nagyiktól.

A hagyományos nokedli alapanyagai végtelenül egyszerűek: liszt, tojás, só, víz.

A tojás nem csak dúsítja a masszát, de kötőanyagként is funkcionál, ezért a tojás nélküli verzióknál érdemes valami hasonló tulajdonsággal bíró anyagot hozzátenni: ez lehet főtt burgonya, mint egy gnocchinál, reszelt burgonya, mint egy sztrapacskánál, vagy önmagában egy kevés keményítővel is lehet javítani az állagon. Ilyen például a haluska, ami reszelt burgonyából, lisztből, tojásból (az igazán autentikus haluskába nem kell tojás!) és vízből álló tészta, amelyet sós, lobogó vízbe szaggatnak.

A galuskánál az egyik legfontosabb tényező, hogy mindig frissen főzzük! Mindegy, hogy kanállal vagy szaggatóval formázzuk, bekeverés után azonnal kezdjük el főzni, még azelőtt, hogy a sikérváz kialakulna – ettől lesz ugyanis könnyed és levegős.

Lassú tűzön, gyöngyöző vízben főzzük ki: semmiképp sem lobogva forró vízben, mivel akkor a galuska külső része szétmállik, belül pedig kellemetlenül kemény marad. Ehhez hozzátartozik az is, hogy a nokedli/galuska tésztáját ne dagasszuk-keverjük sokáig, mivel minél tovább dolgozzuk a masszát, annál stabilabb sikérszerkezet alakul ki, ettől pedig rágós, kemény lesz főzés után. Ami a kovászos kenyérnél előny, az egy sima galuskánál koppanó kis golyócskákat eredményez.

Ha igazán könnyű galuskát szeretnénk, egy csipetnyi sütőport adjunk a masszához! Mivel a sütőpornak jót tesz, ha valamilyen savas közegben van (ettől aktiválódik), használjuk kefíres vagy tejfölös galuskához, így tuti, hogy extrán légies végeredményt kapunk – árulta el a titkot a séf.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17165103_auto_resized.jpg
origo.hu

Váratlan hír Oroszországból, ez mindent meg fog változtatni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27522_resized.jpg?avcount=1714295112
origo.hu

Macron az atomfegyverekről beszélt, itt az újabb őrült terv

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17169161_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Nem akárki kürtölte világgá, Szoboszlai Dominik sorsdöntő hírt kapott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17169869_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Hont András: Ha más nem is, de legalább Rogán megbukott. Vagy várjunk csak…

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158824_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17169631_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Globál – Nem kell csatlakoznunk a BRICS-hez, már bent vagyunk! + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27520_resized.jpg?avcount=1714295112
origo.hu

Hihetetlen felvétel, UFO-t rögzített egy kamera az Egyesült Államokban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166219_auto_resized.jpg
lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1714295112
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714295112
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714295112
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/cO12OnBd0hpeGuF8hW4Pyy1pXUgIXbW2TGQu9c9yjnM/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzU0ZDJmNjlkMWNlZTQ3YjNhMjc3YzUwMzcyNGYyYWI3.webp
Ezo

4 csillagjegy, aki úgy töri össze a szíved, hogy észre sem veszi

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/DedPGjwTWQ92DoPtf7u1-S3URi4e2qCc25o1NDcl_WY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExYjI0YzUxNjI5MDQwM2ViYTk3NmEwYzI5ZWU5NTM1.webp
Telihold

Durva együttállásra figyelmeztet a magyar főboszorkány: "Hatását az egész emberiség érezni fogja"