Test és lélek

Nagy szerelmek: még a száműzetést is vállalta szerelméért

Bors

Létrehozva: 2016.09.04.

Hamarosan látható a mozikban a United Kingdom című film, amely az afrikai bangwato törzs trónörökösének egy angol lányhoz fűződő szerelmét meséli el.

Seretse Khama 1921-ben született a bangwato törzs főnökének fiaként. A gyermek négyéves volt, amikor az apja meghalt, a törzs irányítását nagybátyja vette át, aki volt olyan felvilágosult, hogy amikor Seretse abba a korba ért, elküldte Londonba tanulni. 

A mai Botswana területéről származó fiú jelenléte Londonban még nem volt olyan hétköznapi, mint manapság, ám amikor megismerte a Lloyd'snál dolgozó, teljesen átlagos Ruth Williamset, ez a tény nem zavarta őket. Először a Londoni Misszionárius Társaság egy táncos rendezvényén találkoztak, az összhang olyan erőteljes volt közöttük, hogy gyakorlatilag azonnal egymásba szerettek.

Egy évvel később, 1948-ban házasodtak össze, pedig minden és mindenki ellenük szólt. Egyrészt akkoriban még egyáltalán nem volt elfogadott a vegyes házasság, mindenki rossz szemmel nézte a szerelmüket. A brit kormány akkoriban támogatta a Dél-Afrikában éppen hatalomra kerülő apartheidet, amely ennél sokkal kevesebbet sem engedett meg a feketéknek. Ruth családja is ellenezte a frigyet, Seretse be sem jelentette nagybátyjának a döntését, hiszen tudta, hogy nem adná rá áldását, mert az volt a célja, hogy a jogot végzett fiú hazatérése után egy törzsbeli lánnyal kössön házasságot.

Nagy árat fizettek boldogságukért: Seretsét kitiltották hazájából, Becsuánföldről, és megvonták a törzsfőnökséghez való jogát. A dél-afrikai kormány felháborodását fejezte ki az Egyesült Királyság felé a vegyes házasság miatt, a dél-afrikai miniszterelnök egyenesen „undorítónak” nevezte a kapcsolatot. Hét évvel később, 1956-ban enyhült a körülöttük kialakult hatalmas vihar: Seretse és Ruth hazatérhetett, Seretse pedig önként lemondott a trónról.

Tíz évvel később újra politikusként tűnt fel, az 1966-ban a függetlenségét elnyerő Botswana első elnöke lett. Hazája a világ harmadik legszegényebb országa volt, 12 kilométernyi aszfaltozott útja, 22 egyetemi diplomás és 100 érettségizett lakosa volt. Seretse Khama regnálása idején Botswana a világ leggyorsabban fejlődő országa lett: beindította a gazdaságot, fejlesztette az oktatást és az egészségügyet, harcolt a korrupció ellen. Egészségét azonban kikezdte a stressz: szív-, vese- és cukorbeteg lett. Pacemaker-műtétje után nem sokkal derült ki, hogy gyógyíthatatlan hasnyálmirigyrákja van, 1980-ban, 59 évesen halt meg.

Ruth 22 évvel élte túl, gégerákban hunyt el, férje mellé temették, sírkövükön ez áll: Sir Seretse Khama és Lady Ruth Khama, merthogy 1966-ban II. Erzsébet lovaggá ütötte az egykor száműzött, szerelméhez hű férfit.

A párnak egy lánya és három fia született, akik közül az egyik, Ian 2008 óta Botswana elnöke. 

Ha több kell az átlagosnál! Keresse a Borsot a Magazinokkal!

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek