Test és lélek

Mértékkel még a károsnak vélt étel is egészséges

Bors

Létrehozva: 2016.03.08.

Lassan az összes alapélelmiszerről kiderül, hogy káros, és sok esetben az ellenkezője is. Erről beszélt Györki Niké dietetikus és Szendi Gábor táplálkozástudományi szakíró.

Tej

A tehéntejből szívódik fel legjobban a kalcium, így ez az emberiség elsődleges kalciumforrása. Ugyanakkor a napi félliternyi tej-, illetve tejtermékfogyasztást nem érdemes túllépni, mert elhízáshoz, az pedig gyermekkori cukorbetegséghez vezethet.

Szendi Gábor: olyan anyagokban gazdag, amelyek serkentik az emberi szervezet inzulintermelését, s más növekedési faktorokban is gazdag, amik növelik az átlagmagasságot, és serkentik a rák kialakulását is. A tejfehérjék autoimmun folyamatot indíthatnak el, így csecsemőknek adva növeli az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásának a kockázatát. Plusz a sok tejet fogyasztók csontjai furcsamód törékennyé válnak.

Cukor

Az egyszerű szénhidrátok egyike a cukor, amely a szervezetben glükózzá alakul, s valódi energialöket az agynak és az iz­moknak. Gyors vércukor­emelő hatással rendelkezik, ezért nem mindegy, hogy mikor és mennyit fogyasztunk belőle. Korlátozott mennyiségben része lehet az egészséges táplálkozásnak és a sporttáplálkozásnak egyaránt.

Szendi Gábor: ötszáz éve ismerjük a cukrot kristályos formában, s ahogy nőtt a fogyasztása, úgy hízott el a nyugati népesség. Nincs rá szükség.

Hat helyett átlagosan tizenöt gramm sót fogyasztunk naponta. Kutatások sora szerint alapvető a kapcsolat a túlzott sófogyasztás és a magas vérnyomás kialakulása között.

Szendi Gábor: azt, hogy a só magas vérnyomást okoz, kéthetes patkány- és emberkísérletekkel próbálják alátámasztani, miközben egy 53 országra kiterjedő vizsgálat rámutat, minél több sót fogyaszt valaki, annál tovább él. A szervezet szabályozza a sószükségletét, kiválasztva a felesleget. A sóbevitel csökkentésével olyan elektrolitzavarok támadnak, amelyek szívritmusproblémák mellett jelentősen növelik a szívhalál esélyét. A probléma inkább a káliumhiány.

Tojás

Napi háromszáz milligramm koleszterin bevitele javasolt egy egészséges ember számára, ezért érdemes mértékkel fogyasztani a tojást, pontosabban a koleszterindús sárgáját. Tojás sárgájából heti 3–5 darab, amelybe a tésztához és süteményhez használtak is beleszámítanak, gond nélkül beilleszthető az egészséges étrendbe.

Szendi Gábor: a sok tojás maga az egészség. Ráadásul az életkorral nő a koleszterinszint, így ha valakinél időskorban csökkentik a koleszterinbevitelt, azzal megrövidítik az életét.

Kávé

A kávéban található jótékony antioxidánsokat és az élénkítő hatást emeli ki, hangsúlyozva, napi maximum három eszpresszó, szívbetegek esetén legfeljebb két hosszabb kávé jótékony lehet.

Szendi Gábor: a kávé csökkenti a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét, a gyakori kávézás pedig nem­csak az agyra gyakorol jótékony hatást, de drasztikusan mérsékli a Parkinson-kór megjelenését.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek