Test és lélek

Bors-recept: Húsleves mellé egy falat édes adventi süti

Bors

Létrehozva: 2015.11.30.

Az ünnepek közeledtével minden háziasszony tervezgeti, milyen süteményeket kínál majd a vendégeknek, ha már itt a karácsony. De az ünnep nemcsak arról a három napról szól, hanem az adventről is. Ekkor is kényeztethetjük magunkat és vendégeinket a karácsony hangulatát idéző aprósüteményekkel. Margitáné Z. Nagy Rozália, az országosan is közkedvelt Z. Nagy cukrászda tulajdonosa elárulja a legcsodásabb adventi aprósütemények titkát. Bónuszba pedig egy aranyló húsleves receptje.

Diós linzer

Hozzávalók a tésztához: 1 kg liszt 60 dkg vaj 30 dkg porcukor egy citrom reszelt héja 1 dkg vaníliás cukor 1 tojás pici tej a dióhabhoz: 20 dkg dió 40 dkg cukor 8 tojásfehérje A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a vaníliás cukrot, a porcukrot, majd a tojással jól összedolgozzuk.

Kinyújtjuk, majd 3 centiméter átmérőjű kiszúróval szaggatjuk, azután 10 percig pihentetjük. Addig elkészítjük a habot. A cukrot és a tojásfehérjét folyamatos kevergetés mellett lefőzzük, majd lehűtjük. Amikor lehűlt, a dióval sűrítjük, ezután nyomózsákba töltjük. Kis halmokat nyomunk a tésztakorongok tetejére, fél diókkal díszítjük.

180 fokos sütőben 12 percig sütjük.

Egy tál gőzölgő húsleves

A finom, aranyló húsleves titka, hogy lassú tűzön, sokáig készül. Van, aki egy álló napig főzi, az elpárolgott levet pedig pótolgatja. Persze ehhez már némi megszállottság kell, azonban a zamata, az a bizonyos klasszikus húslevesaroma mindenért kárpótolja. Hidegebb időben sokan egy tál gőzölgő húslevesről álmodoznak, mások pedig el is készítik.

Hozzávalók: 1,70 kg vegyes csontos hús (1 házi tyúk apróléka, marhaoldalas, húsos karajcsont) 30 dkg sárgarépa, 20 dkg fehérrépa 10 dkg zellergumó szelet 10 dkg karalábé 10 dkg kelkáposzta1 nagy vöröshagyma, 4 duci gerezd fokhagyma, 1 zöldpaprika (csípős), 1 paradicsom1 mokkáskanál őrölt szerecsendió, petrezselyem és zellerzöld 1 evőkanál fekete bors (teatojásba zárva) só, csipet cukor 25 dkg, száraz levestészta A megtisztított, darabolt húst rövid ideig bő vízbe áztatva megmossuk, egy nagy, kb. 7 literes fazékba tesszük főni. 

Felengedjük kb. 3-3,5 liter hideg vízzel, sózzuk, beleengedjük a teatojást. Lassan felforraljuk, takarékra vesszük a hőfokot, a keletkezett habját kis fémszűrővel leszedegetjük.

A zöldségeket megtisztítjuk, a sárga- és fehérrépát hasábokra, a karalábét és zellert nagyobb cikkekre vágjuk, a kelkáposztát egészben tesszük bele, a vöröshagymának csak a külső, barna héját vesszük le, és behasítjuk, a fokhagymagerezdeket, zöldpaprikát, paradicsomot egészben, a petrezselyem- és zellerzöldet csokorba kötve tesszük a levesbe.

Gyöngyöző, nagyon lassú forralással főzzük 4 órát, a vége felé pici cukorral lágyítsuk az ízeket.
Kicsit pihentetjük, közben a karalábét, zellert, kelkáposztát, vöröshagymát, zöldpaprikát, paradicsomot és a zöld leveleket eltávolítjuk belőle. A feleslegesnek tartott zsiradékot a leves tetejéről evőkanállal leszedegetjük.

Egy másik nagyobb fazékba sűrű szűrőn lassan átszűrjük a levest, a visszamaradt zöldségeket, a tyúkhúsdarabokkal áttesszük, a marha és a sertéshúst a csontról leszedjük, csont nélkül tesszük a leveshez.
A levestésztát bő, sós, ételízesítős vízben kifőzzük, leöblítjük, leszűrjük, kb. 1 evőkanál leszedett zsiradékkal összeforgatjuk.
 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27550_resized.jpg?avcount=1714334712
origo.hu

Megkóstolta a macskaürülékből készült kávét Jákob Zoltán - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27540_resized.jpg?avcount=1714334712
origo.hu

Ukrajna beismerte, pillanatokra a teljes összeomlás

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17170753_auto_resized.png
metropol.hu

Szoboszlai edzője mindenkit átvert; máris elbúcsúzott a tréner

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17165480_auto_resized.jpg
vg.hu

Frei Tamás bejelentette: megállapodtak az Aldival

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17169256_auto_resized.jpg
ripost.hu

150 éves festmény a bizonyíték az időutazásra - Fotó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27542_resized.jpg?avcount=1714334712
origo.hu

Fürdőruhában mutatta meg magát Iszak Eszter - kép

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17169989_auto_resized.jpg
astronet.hu

Heti horoszkóp 2024. április 29-május 5.: Nagyon kedvező változásokat jeleznek a bolygók

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1714334712
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714334712
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714334712
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/cO12OnBd0hpeGuF8hW4Pyy1pXUgIXbW2TGQu9c9yjnM/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzU0ZDJmNjlkMWNlZTQ3YjNhMjc3YzUwMzcyNGYyYWI3.webp
Ezo

4 csillagjegy, aki úgy töri össze a szíved, hogy észre sem veszi