Bors-recept: Húsleves mellé egy falat édes adventi süti

advent
PUBLIKÁLÁS: 2015. november 30. 17:00
Az ünnepek közeledtével minden háziasszony tervezgeti, milyen süteményeket kínál majd a vendégeknek, ha már itt a karácsony. De az ünnep nemcsak arról a három napról szól, hanem az adventről is. Ekkor is kényeztethetjük magunkat és vendégeinket a karácsony hangulatát idéző aprósüteményekkel. Margitáné Z. Nagy Rozália, az országosan is közkedvelt Z. Nagy cukrászda tulajdonosa elárulja a legcsodásabb adventi aprósütemények titkát. Bónuszba pedig egy aranyló húsleves receptje.
Bors

Diós linzer

Hozzávalók a tésztához: 1 kg liszt 60 dkg vaj 30 dkg porcukor egy citrom reszelt héja 1 dkg vaníliás cukor 1 tojás pici tej a dióhabhoz: 20 dkg dió 40 dkg cukor 8 tojásfehérje A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a vaníliás cukrot, a porcukrot, majd a tojással jól összedolgozzuk.

Kinyújtjuk, majd 3 centiméter átmérőjű kiszúróval szaggatjuk, azután 10 percig pihentetjük. Addig elkészítjük a habot. A cukrot és a tojásfehérjét folyamatos kevergetés mellett lefőzzük, majd lehűtjük. Amikor lehűlt, a dióval sűrítjük, ezután nyomózsákba töltjük. Kis halmokat nyomunk a tésztakorongok tetejére, fél diókkal díszítjük.

180 fokos sütőben 12 percig sütjük.

Egy tál gőzölgő húsleves

A finom, aranyló húsleves titka, hogy lassú tűzön, sokáig készül. Van, aki egy álló napig főzi, az elpárolgott levet pedig pótolgatja. Persze ehhez már némi megszállottság kell, azonban a zamata, az a bizonyos klasszikus húslevesaroma mindenért kárpótolja. Hidegebb időben sokan egy tál gőzölgő húslevesről álmodoznak, mások pedig el is készítik.

Hozzávalók: 1,70 kg vegyes csontos hús (1 házi tyúk apróléka, marhaoldalas, húsos karajcsont) 30 dkg sárgarépa, 20 dkg fehérrépa 10 dkg zellergumó szelet 10 dkg karalábé 10 dkg kelkáposzta1 nagy vöröshagyma, 4 duci gerezd fokhagyma, 1 zöldpaprika (csípős), 1 paradicsom1 mokkáskanál őrölt szerecsendió, petrezselyem és zellerzöld 1 evőkanál fekete bors (teatojásba zárva) só, csipet cukor 25 dkg, száraz levestészta A megtisztított, darabolt húst rövid ideig bő vízbe áztatva megmossuk, egy nagy, kb. 7 literes fazékba tesszük főni. 

Felengedjük kb. 3-3,5 liter hideg vízzel, sózzuk, beleengedjük a teatojást. Lassan felforraljuk, takarékra vesszük a hőfokot, a keletkezett habját kis fémszűrővel leszedegetjük.

A zöldségeket megtisztítjuk, a sárga- és fehérrépát hasábokra, a karalábét és zellert nagyobb cikkekre vágjuk, a kelkáposztát egészben tesszük bele, a vöröshagymának csak a külső, barna héját vesszük le, és behasítjuk, a fokhagymagerezdeket, zöldpaprikát, paradicsomot egészben, a petrezselyem- és zellerzöldet csokorba kötve tesszük a levesbe.

Gyöngyöző, nagyon lassú forralással főzzük 4 órát, a vége felé pici cukorral lágyítsuk az ízeket.
Kicsit pihentetjük, közben a karalábét, zellert, kelkáposztát, vöröshagymát, zöldpaprikát, paradicsomot és a zöld leveleket eltávolítjuk belőle. A feleslegesnek tartott zsiradékot a leves tetejéről evőkanállal leszedegetjük.

Egy másik nagyobb fazékba sűrű szűrőn lassan átszűrjük a levest, a visszamaradt zöldségeket, a tyúkhúsdarabokkal áttesszük, a marha és a sertéshúst a csontról leszedjük, csont nélkül tesszük a leveshez.
A levestésztát bő, sós, ételízesítős vízben kifőzzük, leöblítjük, leszűrjük, kb. 1 evőkanál leszedett zsiradékkal összeforgatjuk.
 

Ha több kell az átlagosnál! Keresse a Borsot a Magazinokkal!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.