Nem mindegy, hogy mit eszik egy allergiás

evés
PUBLIKÁLÁS: 2015. szeptember 03. 18:30
Javában tart a parlagfűszezon, a következő hetekben erősödhet a pollenkoncentráció. Az ilyenkor szedett gyógyszerek mellett a helyes táplálkozás is enyhíthet a betegek szenvedésén.
Bors

Hazánkban a népesség 30 százaléka, körülbelül 3 millió ember szenved az allergiás tünetektől. 2009 óta nincsenek pontos adatok arról, Magyarországon hány embert érinthet a parlagfű-allergia, de becslések szerint körülbelül fél- és egymillió közé tehető a számuk.
 
Bár az esős időjárás csökkentheti a levegő pollentartalmát, az arra érzékenyeknek még így is orrfolyással, garat- és szemviszketéssel kell számolniuk. Azonban nem ez az egyetlen dolog, ami kellemetlenséget okozhat.

– Fiatalabb koromban imádtam a paprikát, az elmúlt években viszont szinte teljesen leszoktam róla. Télen drága, nyáron pedig viszket tőle a torkom. Sajnos egyre több mindenről kell lemondanom, és ahogy észrevettem, a legtöbb dologról épp az allergiaszezon idején – írta a 28 éves Bakti Márton. A dietetikusok szerint a kettő között valóban van összefüggés.

– Mivel az allergiás időszakban a betegek szervezete komoly terhelésnek van kitéve, sokkal érzékenyebben reagálhatnak bizonyos zöldségekre, gyümölcsökre vagy húskészítményekre. Ilyenkor érdemes kerülni többek között a görögdinnye, a sárgadinnye, a paradicsom, az uborka, a cukkini, a tök, a banán, a napraforgómag, a kamilla, az őszibarack és a nektarin fogyasztását. Ezek mellett fontos odafigyelni a hisztamintartalmú ételek bevitelére is, mint például a mogyoró, a csokoládé, a zsíros sajtok, a kolbász, a szalámi, a füstölt húsok, a citrusfélék, valamint az alkoholos italok. Ha valaki mégis úgy dönt, hogy szeretne ezekből az ételekből fogyasztani, előtte mindenféleképpen hőkezelje azokat – például főzze meg a gyümölcsöket –, ezzel csökkentheti az allergizáló hatásukat – hangsúlyozza Martonosi Adrienn dietetikus.

– A páciensek szervezete már a légköbméterenkénti 15–30 pollenszemcsére is érzékenyen reagálhat, a parlagfűszezon közepén viszont egyetlen növény több milliót bocsát ki magából – fogalmaz dr. Makk László, a Csongrád Megyei Mellkasi Betegségek Szakkórházának tüdőgyógyász és allergológiai szakorvosa.

Mint mondja: sokaknál azonban nem is a parlagfű, hanem a fekete üröm okoz tüneteket, ám a két növény egyszerre virágzik, ráadásul a pollenjeik felerősítik egymás hatását, így nehéz eldönteni, melyik felelős a kellemetlenségekért. A szakember szerint ilyenkor az egyetlen megbízható megoldás, ha az allergia elleni tablettát, szemcseppet és orrspray-t is alkalmazzuk. 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.