Test és lélek

Mindennapi plusz: őszi barackitalok

Bors

Létrehozva: 2015.09.24.

Süli Sándor bártender, oktató szerint az őszibarack az egyik legkedveltebb gyümölcskoktél-alapanyag.

A barack az egyik legfinomabb, legérdekesebb alapanyag, sok területen, így a koktéloknál is szívesen használjuk. Antioxidáns, jót tesz az emésztőrendszernek, gyakorlatilag zsír- és nátriummentes. Ideális táplálék a magas koleszterinszinttől és magas vérnyomástól szenvedőknek. Úgy tartják, jót tesz az idegrendszernek, pláne alkohollal együtt. Két italt mutatunk meg, amelyek otthon is könnyedén elkészíthetők.

Barack Cobbler

Hozzávalók: 4 cl Balantines Brasil 4 cl baracknektár 1 öntet angostura bitter 4-5 mentalevél a dekorációhoz 4-5 szelet friss barack és 1 citrompill Az alkotóelemeket shakerbe jégre töltjük, jól összerázzuk, majd darált jéggel teli cobbleres vagy hosszúitalos pohárba szűr- jük. Citrompillel díszítjük, és szívószálat adunk a fogyasztáshoz.

Tipp: Nagyon jól mutat, ha a barackszeleteket a darált jéggel a pohár falához szorítjuk. Gránitlapon is tálalhatjuk szépen, és külön barackot kínálhatunk mellé.

Friss barackos Margaritas

Hozzávalók: 4 cl tequila 2 cl cointreau 2 cl friss narancslé 1 cl friss lime-lé 3 bárkanál cukorszirup 4 cikk hámozott-magozott barack Az alkotóelemeket darált jéggel együtt blenderbe vagy turmixgépbe töltjük, simára blendeljük, majd margaritás kehelybe töltjük. Lime-cikkel dekoráljuk.

A csípős, az édes és a fanyar

A nyári gazdagsággal szemben az ősz kincsei sem szegényesebbek,sőt. Kevesen mondanának nemet egy remekbe szabott fahéjas sütőtökpitére vagy egy mustban sült kacsacombra. Sörfőző Zoltán séf remekül bánik az ízekkel, kérésünkre őszköszöntő menüsort készített, megkóstoltuk, és csak ajánlani tudjuk.

Diós-fahéjas sütőtökpite

Hozzávalók 10 adaghoz: 40 dkg tisztított, darabolt sütőtök 8 tojás 40 dkg mascarpone 2 dl tejföl 27 dkg barna cukor 4 dkg liszt 20 dkg darált keksz 12,5 dkg vaj 5 dkg dió őrölt fahéj A torta alapjához a darált kekszet összegyúrjuk a vajjal, 50 gramm barna cukorral és a durvára tört dióval, majd a tortaforma aljára egyengetjük. A többi hozzávalót ízlés szerinti mennyiségű fahéjjal összeturmixoljuk, az alapra öntjük, majd 160 fokos sütőben 1 óra 20 perc alatt készre sütjük.

Egy földöntúli íz Ludvig Nicollete

www.verdemuse.blogspot.hu

Ne sirassuk még a nyarat, vár még ránk néhány nyármarasztaló étel. Szokták tőlem kérdezni, mi a kedvenc zöldségem, amire gondolkodás nélkül vágom a választ: paradicsom. Nyersen, főve, fűszerekkel vagy anélkül, de a legizgalmasabb paradicsomos fogások első lépése mindig a karamellizáló sütés. E konyhai művelet a paradicsomból földöntúli ízt csal elő. És ez nem mese, nyugodtan járjunk utána!

Sültparadicsom-leves

Hozzávalók: 1 kg paradicsom 2 fej lila hagyma 4-5 gerezd fokhagyma 2 ek. olívaolaj nádcukor só bors friss kakukkfű fél liter zöldségalaplé a tálaláshoz: olívaolaj parmezán sajt aszalt paradicsom friss bazsalikom

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A paradicsomokat félbevágjuk, és a gerezdekre vágott lila hagymával egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre terítjük. Meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, nádcukorral meghintjük, majd rámorzsoljuk a friss kakukkfüvet. A fokhagymagerezdeket vékonyra szeleteljük, és a paradicsomok belsejébe nyomkodjuk, hogy ne égjenek meg. 30 percig sütjük, és egy tölcséres turmixban alaposan átturmixoljuk az egészet alaplével.

Ezután jön egy macerásabb művelet, ami az elegáns selymes állag eléréséért kihagyhatatlan, a leves átpasszírozása szűrőn. Ízlés szerint sóval, borssal, kis nádcukorral beállítjuk az ízeket. Langyosan javaslom a fogyasztását, tetejét olívaolajjal meglocsolva, reszelt parmezán sajttal és apróra vágott aszalt paradicsommal megszórva. Néhány friss bazsalikomlevél nem csak esztétikailag tesz jót neki.

Ha több kell az átlagosnál! Keresse a Borsot a Magazinokkal!
 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek