Test és lélek

Ezek a legjobb tippek a kánikula túlélésére

Bors

Létrehozva: 2015.07.07.

A 35-38 fokos hőség nem játék, fontos mindent megtenni a forróság mérséklésére. Több liter hideg víz, gyümölcsök, hőségben is jóleső ételek és praktikák segíthetnek túlélni.

Kezdjük az élőhellyel. A szerencsésebbek a hőség elől elmenekülhetnek hidegebb éghajlatra vagy a hegyekbe, akár a magyarországiakba is, ahol 5-6 fokkal elviselhetőbb a nyár ilyenkor is. Kevésbé szerencsések árnyékos fák és vízpart mellett vészelhetik át a kritikus időszakot, akiknek viszont a lakás marad, trükközniük kell. Pláne, ha panelről van szó.

Ha van erkély, akkor lehet próbálkozni fényvisszaverő eszközökkel vagy akár fehér lepedővel is. A lehúzva tartott redőny is jó szolgálatot tehet. Aki bírja, az ablakokat is csukva tarthatja, de ehhez el kell tudni viselni a néhány óra alatt elfogyó oxigén áldatlan hatásait is, ez tehát csak ideig rövid ideig megoldás. Kellemes lehet vizes függöny felhelyezése is.

Hatásos trükk lehet a ventilátor elé pakolt jég, vagy egy hideg vizes lepedőbe burkolózni. A rendszeres vízpermet kellemesen hűsít. Jégkockával is bedörzsölheti magát csukló, térd- és könyökhajlat, tarkó, valamint a halánték a leghatékonyabbak. Zuhanyozzunk akár 3-4-szer is, de soha ne jéghideg vízben. Langyos vizes zuhanyzás után, száradás közben egy kis jeges cirógatás feldobhatja a szexuális életet is.

Egyen sok gyümölcsöt, zöldséges ételek, az sem baj, ha nem forrón fogyasztja. Kerülje a nehezen emészthető, zsíros ételeket. Bár a jéghideg víz esik a legjobban ilyenkor, azt is izzadjuk ki a leggyorsabban. A szobahőmérsékletű folyadék tovább marad a szervezetben, ami a tikkasztó melegben fontos. Ilyenkor napi 3-4 liter folyadékot is meg kell inni.

A cukros, szénsavas üdítőket kerülni kell, a csapvíz esetleg az ásványvíz a legjobb. Ízesíthetjük például uborkával, dinnyével. A kávé és az alkohol növeli a vérnyomást, amely gyakran a testhőmérséklet emelkedésével is jár, ezért érdemes a szokottnál is mértékletesebben fogyasztani.

Nem lehet elégszer mondani, hogy főként a gyerekek, az idősek és a krónikus betegséggel küzdők számára a leginkább megterhelő a kánikula. Ők 10 órától 16 óráig lehetőleg ne menjenek a napra, a kerti munkákat ilyenkor el kell napolni.

Aki teheti, a legnehezebb órákat próbálja meg légkondicionált helyiségben - akár plázában, közintézményekben - eltölteni. Ilyenkor jó lehet egy piknikezés is a liget árnyas fái alatt. A múzeumok, könyvtárak általában kellemesen klimatizáltak, bátran ajánljuk bármelyiket.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27617_resized.jpg?avcount=1714494311
origo.hu

Ilyen büntetésre számíthat a bőnyi diáklány, aki megkéselte osztálytársát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27609_resized.jpg?avcount=1714494311
origo.hu

Brutális támadásra készülnek az oroszok

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171142_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Meghalt a nemzet művésze, válságban a TV2 párjának házassága, de nem csak rossz híreket hoztunk a héten – ez a heti top 5

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171120_auto_resized.jpg
ripost.hu

Heti Top5: Összejött a Házasság első látásra két sztárja, Manuel kiverte a biztosítékot

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173916_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Pokoli pusztítást végezett az orosz Szu–25-ös (VIDEÓ)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27610_resized.jpg?avcount=1714494311
origo.hu

Dundikát sokkolta Hugh Hefner legendás villája

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174475_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Hamarosan rendkívüli szerencse fog rámosolyogni erre a 4 csillagjegyre

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714494311
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173737_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Harry herceg visszatér Angliába, hatalmas lépest tesz Katalinék felé

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/HdPBLHxtNrhX-2sQVSBjjPNOMM2Lub_aEE7pGmavBK0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzU0ZDJmNjlkMWNlZTQ3YjNhMjc3YzUwMzcyNGYyYWI3.jpg
Ezo

4 csillagjegy, aki úgy töri össze a szíved, hogy észre sem veszi