A paleolit étrend néhány évvel ezelőtt forradalmasította az emberi táplálkozásról alkotott véleményünket. Miközben a konzervek, félkész termékek elárasztották a világot, a paleo-kúra hírnökei szerint a modern testi nyavalyák egyik fő okozója a tartósítószer. Ugyancsak tiltólistára került a cukor, a liszt, a kenyér és a tésztafélék, valamint a keményítő és az olyan ételek, mint a bab vagy a burgonya – utóbbi kettő az állítólag rendkívül káros keményítő miatt. De tartózkodni kellene a tehéntejtől és az abból készített termékektől is.
Nos, amint látszik, meglehetősen drasztikusan kell váltania annak, aki be kívánja tartani a szigorú előírásokat. A különleges étrend híveinek fő érve szerint a nyugati lakosság energiabevitelének legalább 70 százaléka olyan élelmiszerekből származik, amelyeket az ősember soha nem fogyasztott, és – érvelnek – éppen ez okozza az olyan népbetegségeket, mint a szív- és érrendszeri zavarok, a cukorbetegség és a rák is.
Visszatuszkolni a barlangokba?
A BBC nemrégiben több, úgynevezett evolúcióbiológusnak feltett két kérdést. Először: biológiailag azonosak vagyunk-e a barlangokban élő őseinkkel? Másodszor: van biztosíték arra, hogyha ugyanazt esszük, mint őseink, akkor az számunkra egészséges?
Mindkét kérdés teljesen jogos. Marlene Zuk, a Minnesotai Egyetem táplálkozástudósa egyenesen paleofantasztáknak nevezte mindazokat, akik – ahogyan ő mondta – az emberiséget vissza akarják tuszkolni a barlangokba. Szerinte az ember folyamatosan fejlődik, így senki sem állíthatja, hogy huszonötezer évvel ezelőtt élt elődünk szuperemberként egyfajta fejlődési csúcspontot jelentett.
A paleolit étrend atyja, dr. Loren Cordain azonban állítja: ma is kőkorszakiak vagyunk. Meggyőződéssel vallja, hogy „nincs varázsszer, csupán azokat az alapanyagokat kell magunkhoz venni, amelyekhez az emberi szervezet évmilliókon át alkalmazkodott”.
– Miért kellene nekünk ugyanazt ennünk, mint az őseinknek? – kontrázik Marlene Zuk, hozzátéve: különösen érthetetlen a paleoétrend szorgalmazása, ha arra gondolunk, hogy az ősember legfeljebb harminc-harmincöt évet élt, ma pedig a hetven évet is eléri az átlagéletkor.
Gyulladáscsökkentő ételek húsból
Miközben a vegetáriánusok megesküsznek arra, hogy a hús a legártalmasabb élelmiszer, addig a paleoétrend fő alapanyaga éppen a hús. Minél több, annál jobb, de lényeges, hogy a szárnyasoktól kezdve a halig mindenféle husi a tányérra kerüljön, továbbá, hogy köretként az ősember által is fogyasztott zöldségeket és gyümölcsöket együk.
A BBC kezdeményezésére önkéntes jelentkezőkkel hónapokon át vizsgálták, milyen hatással van a fogyni vágyókra a paleolit étrend. Nos, az első hetekben a kontrollcsoporthoz képest ez a tábor valóban jelentősebb súlytól szabadult meg, ám másfél hónap elteltével már nem volt különbség.
Az átálláshoz vasakarat kell
Idehaza Szendi Gábor pszichológus a paleolit étrend egyik apostola, aki könyvet is írt a témában. Állítja, néhány hét után energiaszintünk emelkedni fog, a mérgező anyagok kiürülésével élénkebbek leszünk, elmúlik a fáradékonyság, mindemellett a laboratóriumi eredményeink is jobbak lesznek.
Bár a közvélekedés szerint az átállás tudatosság, fegyelmezettség és vasakarat nélkül nem megy, Szendi Gábor szerint ha egy hagyományos szakácskönyvből kivennénk mindent, ami nem egyeztethető össze a paleolit követelményekkel, a fél terjedelem akkor is megmaradna; vagyis a szakember úgy véli, sokkal könnyebb áttérni a paleolit étrendre, mint gondolnánk. A fő érve: a mai nyugati étkezés gyulladásnövelő, míg a visszatéréssel az ősember által is fogyasztott alapanyagokhoz olyan táplálékokat vehetünk magunkhoz, amelyek gyulladáscsökkentők.
Lehet, hogy igaza van, ám a BBC vonatkozó írása úgy fejeződik be, hogy a brit szerkesztőség leírja: semminemű felelősséget nem vállal a cikkben leírt paleolit étrend követőinek egészségi állapotáért.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.