Piszkosabb a WC-nél is a munkahelyi konyha

konyha
PUBLIKÁLÁS: 2013. június 06. 19:00
A legtöbb irodai, céges konyha piszkosabb, mint a WC-k. Bacilusok tanyáznak a vízforralón, a mikrosütőn és a frizsiderben, melyek főként gyomor-bélrendszeri betegségeket okozhatnak. Lássuk, hogyan védekezhetünk a mikoroszkopikus fenevadak ellen!
Bors

A konyhai felületek mintegy fele szennyezett olyan veszélyes baktériumokkal, melyek általában „csak” kínzó, sok esetben azonban súlyos emésztőrendszeri nyavalyákat válthatnak ki az arra érzékenyeknél.

Különösen veszélyeztetettek az állapotos nők, a legyengült immunrendszerűek, illetve a valamilyen betegségből nemrégiben felépültek vagy lábadozók. A kutatások szerint az edényszárítók 25 százaléka, a mikrohullámú sütők csaknem harmada, míg a vízforralók negyven százaléka szennyezett olyan baktériumokkal, melyek a kézmosás elmaradása okán a WC-ből kerültek a konyhába.

Természetesen a legtöbb vírus az eszközök fogantyúin tapad meg. Elképesztő, de igaz: a konyhai eszközök csaknem fele szennyezettebb, mint a WC-ajtó kilincse. Az Arizona Egyetemen végzett vizsgálatból kiderült az is, hogy a munkahelyeken tanyázó bacilusok 75 százalékának sajnos a konyha az otthona, ahol ételeket, italokat tárolunk, melegítünk, tálalunk, vagyis kellő higiénés viszonyok nélkül azonnal és közvetlenül az emésztőrendszerünkbe juttatjuk a kórokozókat.

Éppen ezért fölöttébb tanácsos betartani a következő tippeket, melyekkel drasztikusan csökkenthető a fertőzés kockázata.

Ecettel és fertőtlenítőszerrel…

- Használjanak antibakteriális, fertőtlenítő szappant, s minél gyakrabban és alaposabban mossunk kezet, hiszen az összes használati tárgyunkon élnek bacilusok (a lift gombjaitól a számítógép billentyűzetéig), amelyek az emberi kéz bőrére tapadva vándorolnak és fertőznek.

- Munkahelyen tanácsos papírtörülközőt használni a hagyományos textil konyharuha, illetve frottírtörülköző helyett, mert a nyirkos szövetszálak melegágyai a kórokozóknak.

- Fontos, hogy mindig meleg vízzel mosogasson, illetve mosson kezet.

- Érdemes kétnaponta ellenőrizni, hogy a hűtőszekrényben tárolt ételeknek mikor jár le a szavatosságuk, s természetesen mihamarabb kidobni azokat az élelmiszereket, amelyeket már biztosan nem fogyasztunk el. Tanácsos ezenfölül néhány naponta fertőtlenítőszerrel vagy ecettel, majd szódabikarbónával alaposan kisuvickolni a masinát.

- Amennyiben a mosogatót, a tálalópultot naponta fertőtlenítik, jó eséllyel minimalizálják, hogy egy esetlegesen megfázott kolléga végigfertőzze a fél állományt.

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.