Test és lélek

Együtt spórol a tulajjal az okosház

Szikora Katalin

Létrehozva: 2013.06.05.

Világszerte felgyorsultak a kísérletek, hogyan lehet energiafalóból energiatakarékossá tenni a panelházakat. A legtöbb nagyvárosban épültek lakótelepek, melyeket ha korszerűsítenek, úgy a lakások értékét is növelik, és az ott élést is megkönnyítik.

A panellakásokban élők nagy problémája a drága távfűtés. Most azonban felcsillant a remény arra, hogy – ha lassan is – idővel az erre fordított összeg csökkenthető lesz. Ehhez azonban első lépésként a lakóknak kell összefogniuk, és a korszerűsítés bizonyos részét finanszírozniuk is szükséges.

Napjainkban a Panel Plusz Hitelprogramban a társasházak és a lakásszövetkezetek kedvezményes hitelt vehetnek fel a nyílászárók felújítására vagy cseréjére, a homlokzatok és födémek hőszigetelésére, az épületgépészeti rendszerek korszerűsítésére. Több bank is kínál ilyen lehetőséget.

A finanszírozásba harmadik fél is beléphet, erre példa a Fôtáv új programja, amely a panelt okosházzá alakítja úgy, hogy napelemeket helyeznek a tetőre, átalakítják az épületek melegvíz-hálózatát, és okos mérési rendszereket működtetnek. Ezzel a családok pontosan tudják, hogy mennyi energiát használtak fel, és a tényleges fogyasztás alapján fizetnek, tehát érdekeltek a takarékosságban.

Tavaly több mint ötven épület pályázott az 50 milliós keretre, de csak azoknak volt esélyük, ahol már korszerűsítették a fűtési rendszert, és minden lakásban termosztatikus radiátorszelepeket szereltek fel. További feltétel volt a melegvíz-cirkulációs hálózat.

A vissza nem térítendő támogatást a XV. kerületi Rákos út 100., a Nyírpalota utca 1–21., és a III. kerületi Hadrianus utca 7., a IV. kerületi Lebstück Mária utca 48–56. számú ház közössége nyerte. A Rákos úti panel már elkészült, a többieket az idén befejezik.

A felújítást a Főtáv finanszírozta, a házak cserébe azt vállalták, hogy bármikor bemutatják a náluk megvalósult energetikai ­korszerű­sítést és annak eredményeit. A cél ugyanis az, hogy a mintákat, tapasztalatokat ­to­vább­adják.

Folytatódik a korszerűsítés

Az Okos ház program további sorsával kapcsolatos kérdéseinkre a BVK Holding Budapesti Városüzemeltetési Központ Zrt. Kommunikációs és PR-igazgatósága válaszolt:

Folytatja-e a továbbiakban a Fôtáv az Okos programot?

Az 50 millió forintos beruházásnak az volt a célja, hogy mintát teremtsünk a lakóknak és tapasztalatokat a magunk számára, hogy a valóságban, a gyakorlatban miként működnek az épületek az ott végrehajtott fejlesztésekkel. Folytatásra tehát mindenképpen számítani lehet. A megszerzett tapasztalatok alapján olyan ­korszerűsí­tési szolgáltatáscsomagokat, termékeket szeretnénk létrehozni és a tulajdonosi közösségeknek kínálni, amelyekben a korszerűsítés megtérül az energiamegtakarítás hasznából, és már a futamidő alatt is csökkenti a fogyasztók rezsijét.

Hol kell, illetve lehet pályázni?

Pályázni már nem szükséges, a termékek kialakítása folyamatban van. Ennek előrehaladtával a Fôtáv megkeresi majd ajánlatával a lakóközösségeket.

Továbbra is a Főtáv állja majd a költségeket?

A mi elképzeléseink szerint ezek olyan beruházások lesznek, amelyek az energiafelhasználás csökkentésével ­finanszírozhatók.

Várható-e, hogy beszállnak a programba az önkormányzatok, illetve az állam?

A lakosság nyilvánvalóan örömmel fogad pályázati lehetőségeket, ugyanakkor a Fôtáv a saját eszközeivel arra törekszik, hogy a korszerűsítések megtakarításaiból is működőképes programokat alakítson ki. 

Egy panelház okossá tétele körülbelül mennyibe kerül?

Egy ilyen beruházás költségei nagymértékben függnek az adott épület műszaki állapotától. A már megvalósult okosházakban a korszerűsítés részeként elkészült a központi hideg- és melegvíz-hálózat csöveinek cseréje is, ami a legdrágább eleme ennek a beruházásnak.

Az egyéb fejlesztések költsége az épület méretétől, a lakások számától függően körülbelül ötven- és százezer forint közötti összeg lehet lakásonként. Az egyes épületekre vonatkozó költségeket azonban csak a felmérést követően, egyedi ajánlatok alapján lehet meghatározni.

A már megvalósult okosház egy-egy lakásában átlagosan mennyivel csökkent a rezsi?

Az első háznál már kimutatható, hogy az előző három évhez képest 26 százalékos a hőfelhasználási megtakarítás, a vízfelhasználás pedig az előző évhez képest 6,1 százalékkal csökkent. A közös rendszerű villanyfogyasztás (lift, világítás) 10 százalékának megfelelő mennyiségű villamos energiát táplál vissza az Elmű rendszerébe a tetőre épített napelem. Pontos számokat azonban az eltérő rezsiösszegek miatt nem lehet mondani. 

Önerőből és pályázatokból finanszírozzák a fejlesztéseket

A társasháznak vagy lakásszövetkezetnek közgyűlési határozatot kell hoznia a felújításról.

Ennek költsége a pályázó önerejéből és az igényelhető támogatások összegéből (önkormányzati és állami) tevődik össze. Az önerőt pénzintézeti hitelszerződéssel kell igazolni, vagy elkülönített bankszámlán kell lennie.

Ha a társasháznak nincs elegendő forrása, célszerű lakás-takarékpénztári hitelszerződést kötni. Ekkor az állam a megtakarítás lejártakor 30%-os támogatást és kamattámogatást is ad. A hitelszerződést egyedileg kötik a tulajdonosokkal, ám a törlesztőrészleteket a társasház számlájáról fizetik. Annak a tulajdonosnak nem kell hitelszerződést kötnie, aki a felújítás rá eső részét készpénzben ki tudja fizetni.
 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/25341_resized.jpg?avcount=1708827914
origo.hu

Telitalálat az Ötöslottón: elvitték minden idők eddigi legnagyobb lottónyereményét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16989242_auto_resized.jpg
life.hu

Az elátkozott kapcsolat: Diana és Károly eljegyzése a vég kezdete volt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16985897_auto_resized.jpg
ripost.hu

Ez ám a nagy fordulat: Vitray Tamás nem azt a nőt vette el, aki legutóbb a barátnője volt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/25342_resized.jpg?avcount=1708827914
origo.hu

Ezt tervezi a szabadulása után az RTL Klub börtönviselt sztárja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16981231_auto_resized.jpg
lakaskultura.hu

Fürdőkád a hálószobában: luxus életérzés a mindennapokban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16985326_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Nagy Melanie beintett Kulcsár Edinának? Új fejezetet nyitott az életében G.w.M exe

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16978984_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megnyerték a kaparós sorsjegy fődíját, a lány kitagadta szerelmét a vagyonból

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/25153_resized.jpg?avcount=1708827914
life.hu

A hüvelyflóra sokszínűsége: a mikrobiomunk egyéni mintázata (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16989100_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ilyen dögösnek még nem láttad Csongrádi Katát, jobb formában van, mint valaha

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/02/OldlUOdGjoQy3aQXUw2lEYm48S8bP_tkUoqwJr3vBf0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2JkNzU2YjJhYzIzZTRlZWY4OWE1OWY5NjY3OTc5Mzk1.jpg
Horoszkóp

Erre a három csillagjegyre óriási izgalmak várnak ma

https://cdn.borsonline.hu/2024/02/w2H793a41XthVz_jzL52fEJjlBeljkREM4Mtudbw0JA/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ZmZmFhMDY3ZjQ4ODQ1OTY4MjY5YzVmMjRkZWJmZjNj.jpg
Ezo

Pénteken olyan együttállás kezdődik, amely négy csillagjegy életét alapjaiban változtatja meg