Test és lélek

Előzze meg az ijesztő pánikrohamot!

Bors

2013. május 2. csütörtök 18:00

Hirtelen rosszullét, hideg veríték, heves szívverés – a pánikroham sajnos lesben áll, s bármikor rátörhet az arra érzékenyekre. A krízishelyzet váratlanul érkezhet, de persze léteznek szituációk, melyek különösen kedveznek a rohamoknak.

Nagy tömegben, zárt térben, piacon, bevásárlóközpontban egy pillanat alatt lehet baj, de nyugalom: a lényeg, hogy tudjuk, nem vagyunk egyedül, számtalan ember szenved ebben a betegségben. Jó hír, hogy mindez még súlyos esetben is kezelhető. Lássunk néhány jó tanácsot, hogyan vehetjük elejét a problémának, annál is inkább, mivel a modernnek nevezett társadalmakban – így hazánkban is – mind többeket kínoz ez a kíméletlen lelki nyavalya.

Amikor kalapál a szív…

A pánikroham látszólag a semmiből, mindenféle előzmény nélkül tör rá az emberre, ám a baj mögött rendszerint egy korábbi trauma áll. A tünetek kifejezetten ijesztőek lehetnek: egyszerre elhagyja az embert az ereje, remegni kezd, elsápad, izzad, esetleg fuldoklik is. A pánikroham áldozata gyakran úgy érzi, infarktusa van, és képes is hasonló tüneteket produkálni. A szív oly hevesen ver, hogy az áldozatnak konkrétan halálfé­lelme van.

Aki érzékenyebb az átlagnál, jobban ki van téve a pánikrohamoknak, a szakértők szerint gyakran olyan személyek esnek áldozatul, akik gyerekkorukban nem tanulták meg kezelni a hirtelen, heves hangulatváltozásokat. A pánik hátterében általában mindig valamilyen intenzív – magán-életi vagy munkahelyi – stresszhatás áll. Sokszor azonban nem a krízises periódusban jelentkezik, hanem éppen utána, mikor az érintett úgy hiszi, hogy már túltette magát a problémán.

A mindennapok súlya

A pánikroham a szervezet és az idegrendszer egyfajta vészjelzése, éppen ezért tanácsos nagyon komolyan venni – no persze anélkül, hogy elveszítenénk a fejünket, szívbetegnek, avagy „hibbantnak” állítanánk be magunkat. A jelzés arra figyelmeztet, hogy a mindennapok olyan súllyal nehezednek a vállunkra, ami meghaladja az érzelmi kapacitásunkat. A pánikbeteg valódi traumát él át. „Miért éppen velem történik mindez? Beteg vagyok?” – teszik fel önmaguknak a kérdést az aggodalmaskodó érintettek.

A nyugtalanító kérdések aztán apránként beköltöznek a tudatba, s folyamatosan aggasztják a tünetek elszenvedőjét, akinél ezért betegségtudat alakulhat ki. A pánikbetegségben szenvedő kerülni kezdi a nyilvános helyeket, ahol nagyobb a kockázata egy újabb traumának, ez az úgynevezett agorafóbia, amiért a társasági élet a minimumra csökken, színházba, moziba, de még nagyobb bevásárlóközpontba sem jár az, akit ez a lelki nyavalya kínoz.

Nézzen szembe vele!

A pánikbetegség elleni gyógyszerek leginkább nyugtató, antidepresszáns jellegűek, a hullámzó érzelmek stabilizálását szolgálják, de nem mindig elég hatékonyak. Gyakran szükség lehet úgynevezett kognitív viselkedésterá­piára, ahol szakértő pszichológus vagy pszichiáter segít abban, hogyan tanuljunk meg szembenézni a félelmeinkkel, hogy végül felülkerekedhessünk rajtuk.

Testmozgás és nyugalom

Minden, az érzelmeket stabilizáló tevékenység jótékony hatású. A sport, a fizikai aktivitás, a relaxáció vagy akár a meditáció is mind segít a stressz leküzdésében. Fontos, hogy elfogadjuk az érzelmi kiszolgáltatottságunk tényét – csakúgy, mint a leszokott dohányos, vagy a gyógyult alkoholista. Meg kell barátkoznunk a gondolattal, hogy abban a tudatban éljünk: volt pánikbeteg vagyok, aki kerüli a stresszhelyzeteket, és semmiképpen nem hagyja el magát.

További cikkek

Intim

Öt mondat, amit senki sem akar hallani szex után

Ezotéria

Izgalmas napok elé néz a szerelemben ez a három csillagjegy

Ez is érdekelhet

ripost.hu

Előkerült egy videó: odáig vannak a neten Kulcsár Edina párjának exéért

ripost.hu

Lesújtó hír érkezett: egy az eddigieknél is fertőzőbb koronavírus-variánst azonosítottak

origo.hu

Vasbottal akarták belőlem kiverni, hogy magyarul beszéljek

vg.hu

Az ózonterápia is sikeres lehet a koronavírus kezelésében

bama.hu

Megfenyegették a kozármislenyi háziorvost az oltások beadása miatt

nemzetisport.hu

Kézi Eb: „Hogy mennyi védésem volt!?” – a holland nyerőembernek el kellett kéredzkednie a munkából

vg.hu

Új roncsprogrammal szabadulnak az autómatuzsálemektől

borsonline.hu

Sokkot kaptak a vásárlók: holtan találtak egy eladót a boltban

borsonline.hu

Rettenetes hír érkezett: Újabb koronavírus-variánst azonosítottak

origo.hu

A világbajnok nyerte a két kézilabdanemzet rangadóját az Európa-bajnokságon